Kut'ül Amare Zaferinin 107. Yılında Şehit ve Gazilerimizi Minnet Şükran ve Dualarımızla Andık.

Irak Cephesinde Osmanlı Devletinin son zaferi olan Kut'ül Amare Zaferi kutlamasında

Şehit ve gazilerimize Yasini Şerif okunarak ruhiyatlarına dualar okundu.

 

 

 

Kut ül Amare savaşının komutanı kim?

Halil Kut (1882, İstanbul – 20 Ağustos 1957, İstanbul), Türk asker. "Kut'ül Ammare Kahramanı" olarak da bilinir. Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcasıdır. 1934 yılında Soyadı Kanunu'nun çıkmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kût'ül-Amâre Zaferi nedeniyle "Kut" soyadı verildi.

 

Kut ül Amare savaşı kim kazandı?

29 Nisan 1916'da Osmanlı ordusu, Birinci Dünya Savaşı'nda Irak cephesinde İngilizlere karşı tarihi bir zafer kazandı. Büyük komutan Halil Paşa'nın talebiyle "Kut Bayramı" olarak kutlanan bu günde Türkiye, şehitlerini anıyor.

 

Kut ül Amare kime karşı yapılmıştır?

Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla zaferle sonuçlanmıştır. 

 

Kutül Amare zaferi neden kaldırıldı?

Neden? O tarihte Türkiye, NATO'ya üye oluyordu. İngiltere'nin desteğine ihtiyacı vardı. Başbakan Adnan Menderes'in başkanlığındaki 20'nci Hükümet, NATO'da müttefikimiz olacak İngilizleri gücendirmemek için Kut'ül Amare Zaferi'nin artık kutlanmaması kararı aldı.

 

Kut ül Amare nasıl başladı?

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun komutanlığına atanan Mareşal Von Der Goltz'un emriyle Irak ve havalisi komutanı Albay(Miralay) Sakallı Nurettin Bey'in kuvvetleri 27 Aralık 1915'te Kut kasabasını kuşattı. Böylece 29 Nisan 1916'ya kadar sürecek Kut Kuşatması başlamış oldu.

 

Kutül ü Amare nedir?

Kût'ül-Amâre Kuşatması (Birinci Kut Muharebesi), I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde, İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir. 8.000 askerden oluşan İngiliz-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır.

 

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İzmir Konak Yıldırım Kemal Bey İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)