Karaisalı Çatalan Çok Programlı Anadolu Lisesi Okul Öncesi Dönemde Çevre Eğitimi Stajı

Projemiz Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 29.160 Euro Hibe ile desteklenmiştir.

“Okul Öncesi Dönemde Çevre Eğitimi Stajı” isimli proje kapsamında 8 öğrenci ve 1 refakatçi öğretmen Kindergruppen TEO (Avusturya) , 8 öğrenci ve 1 refakatçi öğretmen Isma Verein zur Erhaltung privater Schulen (Avusturya)’da 14 günlük staj yapmıştır. Staj programımız 21 Ocak 2018 – 03 Şubat 2018  tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Proje Ortaklarımız:

Kindergruppen TEO

 

Adres:Lugeck 1/38 Wien/Avusturya

www.kindergruppenteo.at

+4369910132233

Kurumun Kısa Tanıtımı: Teo Kindergruppen Kurumu bünyesinde 11 Ayri Yerde Anaokulu Sinifi bulundurmaktadir. 30 Ögretmeni ve 154 Ögrencisi bulunmaktadir. Teo Kindergruppen Kurumu ayni zamanda Anaokulu Egitmen leride yetistirmektedir. Egitimlerinde bir grupta en fazla 14 cocuk iki egitmenle, 0 ile 6 yas arasi egitilmektetir. Bircok farkli Kültüre hitap edebildikleri icin ortalama 20 Farkli Etnik kökenden ögrencileri bulunmaktadir.

*Egitim olarak Montessori ve Pikler egitimi üzerinde yogunlasarak cocuklari yetistirmektedirler. Calisan Pedagoglari, Egitim kisminda Pedagojik alanlarin hemen hepsine hitap etmektedir.

*Ayni zamanda Teo Kindergruppen, kendilerine ait Anaokulu egitimcileri yetistirme bölümleri oldugundan dolayi, sadece cocuk gruplariyla degil ayni zamanda Kurslari ile Anaokul Ögretmeni de yetistirmektedirler. Avusturya Egitim Sisteminde her Anaokulu Ögretmeni, yilda 20 Saatlik kendini gelistirme egitimi almak zorundadir, ayni zamanda kendi egitmenleri ve diger calisanlari da kisisel gelistirme Kurslarini da Teo Kindergruppen Egitim bölümü ile karsilamaktadir.

*Buna istinaden yetiskin egitim kurslari bünyelerinde ki egitim merkezinde verilmektedir;

-Beyin Temelli Öğrenme

-Çocuk Eğitiminde Pratik Metodlar

-Öğrenmeyi Öğrenme Teknikleri

-Montesori Eğitimi

-Kreş ve Anaokulu Eğitmenlerine kapasite geliştirme Kursları

-Degerler pädagojisi

-Aile Problemleri

-Göcmen aile ve cocuklarinda ki entegrason kurslari

-Kisisel gelisim

Proje Ortaklarımız:

Isma Verein zur Erhaltung privater Schulen

 

Adres: Reschgasse 20-22Wien/Avusturya

www.is-ma.at +436601480714

Kurumun Kısa Tanıtımı:Viyana´da kurulmuş bir Anaokuldur. Okulun 10 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Özel bir işletmedir. Ailelerden aldığı ücret ve devletten aldığı teşvikle çalışmaktadır.

     Anaokulu 3 grup halinde öğrenci kabul etmektedir. Bu gruplar tam zamanlı, sabah grubu ve öğleden sonra grubu olmak üzere ailelerin isteğine bağlı sürelerden hizmetler vermektedir. 150 çocuğa bakım kapasitesi vardır. Şuan 149  öğrencinin bakımını gerçekleştirmektir.

     Anaokulunu devam eden öğrencilerin yaş aralığı 2-6 yaş arasındadır. Her yaş, istek ve çocuğun kişisel özelliklerine göre farklı eğitim programları uygulanmaktadır. Engelli öğrenciler için özel olarak dizayn edilmiş altyapısını bulunan okulun bu öğrenciler için özel tasarlanmış "İntegre" programı bulunmaktadır.

    Anaokulu Eveangelik kilisesine bağlı bir okuldur. Okulun eğitimlerine ailelerinde desteği istenmektedir. Ailelerin katıldığı özel programlar bulunmaktadır.

    Okula devam eden öğrenciler için öğle yemeği de verilmektedir.

    Okulun en önemli felsefeleri öğrencilerin sosyal öğrenme, bağımsızlık, yaratıcılık, hayal gücü, hareket, algı teşvik ve dil eğitimlerinin gerçekleştirilmesidir.Calisma alani olarak Viyana da yasayan bütün yabanci kökenli müslüman ve olmayan ailelere hitap eder. Okulumuzun ve Anaokulunun uzmanlik alani cevre bilinci ve kisiye özel egitimdir. Cocuklara dogal malzemelerle calisma imkani sunulmakta, ayrica saglikli dogal beslenme konzepti de okul ascisi tarafindan okulda sürdürülmektedir.Cocuklar not sistemi ile deyerlendirilemezler sahsi kabiliyet ve insiyatifleri  ön planda tutulur.

Kurumumuz 2015 Erasmus+ Projeleri Okul Egitimi Projeleri Kapsaminda 2 Projeye Ortak olmustur ve 2016 Yilinda uygulanacaktir. Okul Öncesi Egitimi Staji, Pedagoji Egitimi, Montesori Egitimi, Ana Okul ve Ilk Okul icerdiginden dolayi bu bölümlere uygun olabilcek bütün egitimleri ve staj programlarini karsilamaktadir.

 

PROJENİN ÖZETİ:

Ülkemiz nüfusunun % 36’sını kırsal bölgelerde yaşayan insanlar oluşturmaktadır. Bu bölgelerdeki çocuklar doğa kavramını, doğrudan yaşayarak öğrenmektedir. Onlar için çevre, içinde bitki ve hayvanların yaşadığı doğal bir ortamdır. Doğal çevreye ait çok sayıda canlı veya cansız varlık çocukların oyun araçlarıdır. Burada öğrenme sürecine korku ve kaygılar eşlik etmez. Kentlerde yaşayan insanlar ise toplam nüfusun % 64’ünü oluşturmaktadır. Çocuklar zamanlarının büyük bölümünü, okullarda, etüt merkezlerinde, arabalarda seyahat ederek veya evlerinde televizyon, internet, bilgisayar oyunları vb. modern oyun araçlarıyla geçirmektedirler. Çocuklar yaşamlarını doğal çevreden ayrılmış bir şekilde sürdürmektedirler. Doğa ile ilgili kavramları; plastik oyuncaklar, çizgi film, belgesel, ansiklopedi, gazete vb. basın yayın araçlarından öğrenmektedirler. Çocukların bu ortamlarda öğrenmeleri gerçek deneyimlere dayanmadığından, öğrenme sürecine çoğu kez korkular ve kaygılar eşlik etmektedir. Bu durum 21. yy. toplumunu oluşturacak çocuklarda, çevre değer ve tutumlarının gelişmesinde önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Çevre bilgisi ve çevreye yönelik tutumun okul öncesi dönemde şekillenmeye başlamaktadır. Okul öncesi dönemde kazandırılan çevre bilincinin ileri ki yıllarda da çevreye karşı olumlu tutum geliştirmede önemli yeri olmaktadır. Okul öncesi dönemde çevre eğitiminin önemini arttıran diğer gelişmeler ise kentleşme olgusu içerisinde çocukların doğal çevreden uzak büyümeleridir. Çevre ile ilgili konularda yapılacak çalışma, gözlem, sınıflandırma gibi becerilerin eğlenceli biçimde kazandırılması gerekir.

Okul öncesi dönemde çevre eğitiminin dayandığı iki temel nokta bulunmaktadır: Bunlardan birincisi; çocuğun dış dünya ile etkileşimini sağlamak, diğeri de çocuğun sağlıklı gelişimini desteklemektir. Bu doğrultuda çevresini tanıyan, çevreye karşı duyarlılık geliştiren çocuklar aynı zamanda kendileriyle de barışık olacak, kendilerine saygı duyacaklardır.

Ülkemizde maalesef çevre konularında büyük sıkıntılar yaşanmakta bunun sonucu toplumsal eylemler bile gerçekleşmektedir.

Bahsedilen bu nedenlerden dolayı, çevre eğitiminin okul öncesi eğitimden başlayarak tüm eğitim kademelerinde sistematik biçimde yer alması bir zorunluluk haline gelmiştir.

Okul öncesinde çevre eğitimi, diğer konularda olduğu gibi öykü, oyun, müzik, sanat etkinliği gibi uğraşlar yanında çocuğun kendisini, yakın çevresini ve dış dünyayı tanımasına yardımcı olacak çeşitli bilgilerin, anlayabileceği bir düzey ve biçimde anlatılmasını içermelidir. Böylece çocuklar okul öncesi dönemden itibaren çevre bilinci kazanırlar ve yaşam boyu devam ettirebilirler.

Okulumuz ilçe merkezine uzak olması nedeniyle çocuk gelişimi ve eğitimi alan öğrencilerine ana okullarında staj imkanı sunamamaktadır. Öğrencilerimiz bilgilerini pratiğe dönüştürememektedir. Öğrencilerimiz deneyim eksikliği nedeniyle öz güven kazanamamakta dolayısıyla da iş hayatına atılamamaktadırlar. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için kızlarımızın ekonomiye entegrasyonu şarttır. Öğrencilerimiz kaliteli staj imkanı bularak kendine güvenlerini kazanacaklar ve iş hayatının en önemli dişlileri olarak yer alacaklardır.

Çevre Eğitimi, okulumuzun çocuk gelişimi ve eğitimi alan öğrencilerinin eğitim gördüğü konulardan biridir. Öğrencilerimizin bu alanda staj yaparak deneyim kazanmaları amaçlanmaktadır.

Projemizle katılımcılar mesleki eğitimlerinin bir parçası olan çevre eğitimi konusunda bilgi edinme, uygulamalı eğitim deneyimi, AB ülkelerindeki çevre eğitimleri, Okul Öncesi çocukların eğitim ortamlarını, çevre eğitimi ders içerikleri ve materyallerini, gezi, gözlem ve inceleme gibi faaliyetlerin planlaması ve yapılışlarını öğreneceklerdir.

Proje ile katılımcılar alanlarında mesleki eğitim almış olacaklardır. Yaptıkları uygulamalar ile öz güven kazanacak deneyimli oldukları için işe yerleşmeleri kolaylaşacaktır. Alacakları eğitim ve belgeler sayesinde tercih edilen ve aranan eleman olacaklardır. Girişimci ruhu kazanacaklardır. Avrupa Birliğinin ortak değerlerini öğreneceklerdir. Yeni kültürlere uyum sağlayabileceklerdir. Hayata bakış açıları değişecek vizyon sahibi olacaklardır. AB’nin çevre ve çocuk eğitimi konularında ki iyi ve güzel örnek uygulamalarını ülkemize transfer edeceklerdir.

Proje ile ele alınacak konular;

-Okul Öncesi eğitimde çevre eğitiminin aktarımı ve staj

-Okul Öncesi eğitimin önemi

-AB ortak değerleri ve kültürleri

-Ülkemizin çevre sorunlarına çözüm yolları arama

-Kadınların iş hayatına katılması ve girişimcilik..

Projemizde katılımcıların kazandığı yetkinlikler;

Çevre eğitimi, doğal ya da yapay çevre hakkında duyarlı ve bilgili bir vatandaşlık anlayışını geliştirmeyi hedefleyen disiplinler arası bir çalışma alanıdır. Çevre eğitiminin temel amaçları, çevreyle ilgili doğru tutum, davranış ve becerileri geliştirerek

bireyleri çevre okur-yazarı yapmak, çevreye karşı farkındalığı, duyarlığı arttırmaktır. Çevre eğitimi toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir alandır. Hedef kitlenin yaşına, mesleğine, konumuna, eğitim ve gelişim düzeyine göre şekillenecektir. Okul öncesi dönemde bilinçli bir şeklide yapılacak çalışmalar ömür boyu sürecek öğrenmenin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Burada da en büyük yük ana okullarında görev yapan eğitmenlere düşmektedir. Projede yer alacak öğrencilerimiz çevre eğitimi konusunda Avusturya´da kaliteli bir eğitim alarak deneyim kazanmışlardır. Mesleki anlamda büyük gelişim göstermişlerdir. Staj yaptıkları ana okulunun hizmet standartlarını, kullanılan materyalleri, iletişim yaklaşımlarını, eğitim içeriklerini, fiziki ortamları ve eğitim metotlarını öğrenmişlerdir.

Öğrencilerimiz hizmet sektörünün temeli olan pozitif enerjiye sahip olmayı öğrenmişlerdir.

Meslek alanlarında çalışma deneyimi kazanarak öz güvenleri artmıştır. İş yerlerine uyum süreçleri kısalmıştır. Çocukları sevme ve onlarla beraber olmayı öğrenmişlerdir. Çocukların duygularını anlayabilmeyi, hoşgörülü ve sabırlı olmayı, çocuklarla ve insanlarla iyi iletişim kurmayı öğrenmişlerdir. Gelişim psikolojisine öğrenmişlerdir. Kendini geliştirme konusunda istekleri ve yaratıcılığı artmıştır.

Okul öncesindeki dönemde verilen çevre eğitimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara kazandırılacağı hakkında bilgi edinmişlerdir.

Çocuğun tüm gelişimlerini desteklemeyi (fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapmayı, uygulamayı, insan ilişkileri ve empatiyi öğrenmişlerdir.

Çevre eğitimi ile ilgili drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapmayı, çocukları tanıma tekniklerini uygulamayı öğrenmişlerdir.

AB ülkelerindeki vatandaşlığı öğrenerek ve yeni kültürlere uyum sağlayabilecek yeteneğe kavuşmuşlardır.

AB standartlarını öğrenmişlerdir. Mesleki geleceklerine umutla bakmaktadırlar.

Ekip ruhu gelişmiştir.  Takım çalışması deneyimi yaşayarak ve takımın bir parçası olmayı öğrenmişlerdir.

Öğrencilerimiz eğitim aldıkları bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapılarını tanıyacak kendi kültürlerini de tanıtarak Kültür elçiliği yapacak, kültürlerarası hoşgörü ve diyalogları gelişmiştir.

Öğrencilerimizin yabancı dil ve mesleki yabancı dil deneyimleri gelişmiştir.

Katılımcıların çözüm üretmeyi ve hoşgörülü olmayı görmüşlerdir.

 

 

 

MESLEKİ EĞİTİM ALAN ÖĞRENİCİLERİN SEÇİM KRİTERLERİ:

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğrencisi olmak

Meslek Derslerinde başarılı olmak(Meslek dersleri ortalaması alınacak)

Mesleğini sevmek ve gelecekte bu alanda çalışmayı arzulamak

Takdir ve teşekkür belgesi alanlara ilave puan verilecektir.

Sosyal, değişik çevrelerden gelen, yabancı dil öğrenmeye hevesli

Kız Öğrenci olanlara ilave puan verilecektir.

Disiplin cezası almamış olmak

 

KATILIMCILARA VERİLECEK BELGELER:

1-Ev sahibi kurumlar tarafından projeye katılımı gösteren sertifika

2-Çatalan Çok Programlı Anadolu Lisesi proje katılım belgesi

3-Europass CV ve Hareketlilik Belgesi

4-Staj Belgesi

5-Onur Belgesi

PROJE KAPSAMINDA KARŞILANACAK MALİYETLER

1-Çatalan-Adana arası transfer  ve uçak seyahat giderleri

2-Konaklama ücretleri

3-Yurt dışında üç öğün yemek

4-Yurt dışı eğitim giderleri

5-Sertifika ve diğer belge giderleri

6-Pasaport harcı

7-Yurtdışı çıkış harcı

8-Yurt dışında ulaşım giderleri

9-Sigorta bedelleri

10-Refakatçi giderleri

11-Rehber giderleri

12-Dil eğitimi giderleri

13- Viyana şehir gezileri ve Bratislava Gezisi

 PROJE KAPSAMINDA YURTİÇİNDE YAPILAN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI:

1-Katılımcılara İngilizce kursu düzenlendi.

2-Katılımcılara proje konusunda bilgiler verildi.

3-Mesleki hazırlık eğitimleri verildi.

4-Motivasyon arttırma ve grup çalışması yapıldı.

5-Veliler ve diğer öğrenciler bilgilendirildi.

6-Öğrencilerin yurtdışı çıkış izinleri, pasaport alınması, sigorta işlemleri, anketler ve diğer tüm hazırlıkları yapıldı

 

PROJE KAPSAMINDA YURTDIŞINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR:

1-Anaokulları hakkında teorik bilgi alındı ve uygulamalar yapıldı.

2-AB eğitim kurumları ve bu kurumların sektörlerle işbirliği süreçleri hakkında bilgi alındı.

3-Avusturya eğitim sistemi ve güvenlik alanlarındaki faaliyetleri hakkında bilgiler alındı.

4-AB eğitim sistemi, vatandaşlığı, kültürü ve iş hayatı hakkında bilgiler alındı.

5-Yabancı dil deneyimi, pratiği ve mesleki anlamda kullanılan terimler öğrenildi.

6-Haftasonu sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Adana Karaisalı Karaisalı Çatalan Çok Programlı Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)