İyi Uygulama Örnekleri

Acıpayam Halk Eğitimi Merkezi olarak okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza okuma yazma öğreterek sosyal yaşamlarında kendilerine yetebilmelerini sağlanmaktadır. Onların sertifikalandırmaları yapılarak gelecek eğitim öğretim uygulamalarına katılabilmeleri sağlanmaktadır.

KURSİYERİMİZİN DİLİNDEN HAYATINA IŞIK TUTAN UYGULAMAMIZ:
           Acıpayam Halk Eğitimi Merkezinde okuma yazma kurslarına katılarak okuma yazma öğrendim. Ben bir iş yeri açmadım, bir ödül kazanmadım ama okuma yazmayı öğrenmek hayatımı değiştirdiği için bin ödüle bedel bir mutluluk içerisindeyim.

Acıpayam’ın Yazır kasabasında yaşayan sekiz yaşında cılız bir çocukken okula gönderilmem için eve gelen amirlere, beş yaşında ve küçük olduğum söylendi. Ben cahil bir yaşama böyle zorlandım. Kalem tutması gereken ellerime orak verildi, tarlada ekin biçmeye gönderildim. Evde halı kuruldu; ablam Kübra, teyzekızım Yücel ile halı dokuduk. Şimdi dokuduğum halılardan biri bile bende kalmadı. Hep ellere satıldı. Yokluk işte. Dört kardeştik; abilerimi okuttular, onlar öğretmen oldu. Biz ablamla okuma yazma bile öğrenemeden gelin olduk. Cahil evlendim. Bu yüzden çevrem tarafından ‘Sen cahilsin’ denerek çok incitildim. Büyüdük, benimle büyüyen çocuklarım oldu. Kızlarımın ikisine de üniversite okuttum. Benim gibi olmasınlar istedim, bilsinler işlerini kendileri yapabilsinler. Ben evimde iş yapardım, yemek yapardım, çocuk bakardım ama okuma yazma bilmemek evin kapısından çıkınca her işime engeldi. Dolmuşa binemez, Denizli’ye hastaneye kendim gidemez, yanlış yerlere gitmekten korkardım. Bir seferinde hastanedeki yazıları okuyamayıp yanlış doktora girmiştim. O günü aklımdan hiç çıkaramıyorum. Öğreneceğim dedim o gün.

Halk Eğitimi Merkezleri varmış. Herkese ücretsiz öğretiyormuş okumayı. Eşim, kızlarım destek çıktı. “Git, öğren” dediler. Öğretmenler hiç üşenmedi. Tekrar tekrar okuttular. Ben de azmettim,  okumayı yazmayı öğrendim. Korkmuyorum artık, çünkü biliyorum.  Dolmuştaki yazıları okuyup gideceğim dolmuşa binebiliyorum. İlaçlarımın içini okuyup nasıl kullanacağımı görüyorum. Takvim kâğıtlarının arkasından günlük duamı bile okuyorum. Kendime güvenim geldi. İstanbul’a, İzmir’e, Antalya’ya akrabalarıma gideceğim. Okuyup yazıyorum artık. Yolumu izimi bulabilirim.

Kız çocukları okumaz diyorlardı. Ben 2023 Yılında 68 yaşında, okuma yazma öğrenebilen bilgili bir kadınım. Artık kimse bana cahil diyemez. Çalışıp azmedince kadınların başaramayacağı hiçbir iş yok.

                                                                                                                             

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Denizli Acıpayam Acıpayam Halk Eğitimi Merkezi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)