İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programımız

İstiklal Marşının Hikayesi 

Yıllardan 1921'dir. Şanlı yurdumuzun, kahraman ordumuzun, şanlı bayrağımız için bir milli marş yazılması zorunluluk haline gelmişti ve bu sebeple de Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde Milli Marş için bir yarışma düzenlenmesine karar verilmişti. Bu yarışma sonucunda da bir para ödülü verileceği her tarafta duyurulmuştu.

Yarışmaya yurdumuzun pek çok yerinden duygu yüklü mısraların olduğu şiirler gelmeye başlamıştı ancak Mehmet Akif bu yarışmaya katılmamıştı. Bu durum Mehmet Akif'e sorulduğunda "Milli Marş kesinlikle para ile yazılmaz" cevabı alınmıştı. Bunun üzerine dostları arkadaşları bu yarışmaya katılmasını eğer kazanırsa bu yarışmadan kazanacağı parayı bir yerlere bağışlamasını salık verdiler. Bu şekilde Mehmet Akif yarışmaya katılmayı kabul etti.

Mehmet Akif İstiklal Marşını yazmaya başladığında öylesine manevi duygular içerisine girmişti ki bazı geceler dizler aniden yatakta yatarken ortaya çıkar ve Mehmet Akif'te bunları kalem ile yerlere yazardı.

12 Mart 1921

Yarışmaya 724 şiir katılmıştı ve bu 724 şiir içerisinden Mehmet Akif'in muazzam duygu yüklü, kişiyi heyecanlandıran titreten İstiklal Marşı yarışmayı kazanmıştı. O dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver Büyük Millet Meclisi'nde okudu. Büyük bir coşku ve heyecan yaratan İstiklal Marşımız mecliste tam 2 kere okunmuş ve her seferinde ayakta dinlenmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı, Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını Türk Milletinin büyük bir eseri saymış ve bu eserden tek bir kuruş dahi menfaat elde etmeyi kesin bir dille reddetmiştir.

 

İlkokul öğrencilerimiz "İstiklal Marşı'nın kabulünün 99. Yılını ve Mehmet Akif Ersoy'u okulumuzda gerçekleştirilen programla andılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından, öğrencilerimizin çeşitli sunumlarıyla devam etti. 4/A sınıfı öğrencilerinin okulumuz Sosyal Bilgiler Öğretmeni Kemal PATLAR öncülüğünde hazırlamış oldukları koro çalışması için tebrik ederiz. İlçemizde düzenlenen İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinlikleri kapsamında okulumuzu resim dalında temsil eden 3/A sınıfı öğrencisi Elif ÇAM'ın hediyesi sınıf öğretmeni Hatice TURAN tarafından takdim edildi. Ayrıca okulumuzu ilçede İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında temsil eden 4/A sınıfı öğrencisi Fatma BAŞTEPE ve 6/A sınıfı öğrencisi Burak ÇOBAN isimli öğrencilerimizin hediyelerini İngilizce Öğretmenimiz Ayşe DEMİRAL KÜÇÜKATİK tarafından verildi. Programda emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

 

 









12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ; Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve inançlarına bağlılığını dile getiren İstiklal Marşımızın kabulünün 99. Yılında, Mehmet Akif Ersoy ve Aziz Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle anıyoruz.

 

"Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!"                                                 

                                                                                                Mehmet Akif ERSOY 






















 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Antalya Korkuteli Yelten Dallar İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)