İstanbul´un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun Yıldönümü Kutlamalarına Katıldık

 

İSTANBUL’UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARINA KATILDIK

Biz de oradaydık

İstanbul’un 6 Ekim 1923’te düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle düzenlenen törene Galata Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri de katıldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen İstanbul’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıldönümü kutlamalarına okulumuz 9-D şubesinden Tarih öğretmeni Ahmet EFE nezaretinde katılan öğrencilerimiz, törende duygulu anlar yaşadı.

Törenin ardından Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nın bahçesini de ziyaret eden öğrencilerimiz, burada yakın tarihe tanıklık etmiş objeleri de görme fırsatını elde etti. Sitenin kafeteryasında öğle yemeği yiyen öğrencilerimiz, buradan okula dönerek derslerine kaldığı yerden devam ettiler.

Ne Olmuştu?

Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkması üzerine imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın maddelerini kendilerine göre yorumlayan İtilaf Devletleri (bilhassa İngilizler), İmparatorluğun Başkenti İstanbul’u 13 Kasım 1918’de gayrıresmi olarak işgal etmişti. İşgallerin tüm Anadolu’ya yayılması üzerine Mustafa Kemal öncülüğünde Kuvayı Milliye hareketi başlatan Türk milleti, kongreler sürecinde Misakı Milli’yi kabul etmişti. Misakı Milli’yi kabul eden ve İstanbul’da toplanan Mebuslar Meclisi’ne bu kararı geri aldıramayan İngilizler, bu kez de başkent İstanbul’u 16 Mart 1920’de resmen işgal etmişti. İstanbul, hem 13 Kasım 1918 hem de 16 Mart 1920’den itibaren olmadık zulümler yaşamıştı.

26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Türk Taarruzu ile düşmanın denize dökülmesi ardından başlayan Lozan Barış Konferansı 24 Temmuz 1923’te zaferle sonuçlanmıştı. Lozan Barış Antlaşması hükümlerine göre İstanbul 2 Ekim 1923’te işgalciler tarafından boşaltılmış, ondan dört gün sonra da Kahraman ve Şanlı Türk ordusu, “Dünyalara Bedeldir Mah Cemali, Allahıma Emanettir Mustafa Kemalim” marşı eşliğinde İstanbul’a girmişti.

Bu tarihten sonra 6 Ekim, İstanbul’un düşman işgalinden kurtulduğu gün olarak kutlanmaya başlamıştı.

Bizlere bugünleri yaşatan şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmetler dileriz.     

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Beyoğlu Galata Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)