İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün Veli Akademileri Projesi´ne Yönelik 2. Eğitimimiz Düzenlendi.

Okulumuz sınıf öğretmeni Oya DULUNDU ÖLMEZ ve davetli konuşmacı psikolog Zülal YILMAZ velilerimize "Akademik Başarı: Akademik Başarıda Ailenin Rolü" konulu eğitim verdiler. Eğitim sonunda velilerimiz, böylesine güzel ve etkili bir seminere katılmış olmaktan dolayı mutluluklarını dile getirdiler.

Akademik başarıda büyük sorumluluk önce ailede başlar, sonrasında okulda ve çevrede devam eder. Bununla ilgili olarak ailelerin takındığı tavır, çocuklarına hazırladıkları ortamlar ve onlara gösterdikleri ilgi büyük önem taşımaktadır.

Çocuklarımıza başarının kapılarını açmamızda, aşağıda özetle verdiğimiz hususların yararlı   olacağını düşünüyoruz:

* Çocuklarımıza onları sevdiğimizi söz ve davranışlarımızla hissettirmeliyiz.   

* Çocuklarımız arasında ayrım yapmamalı ve başkalarıyla kıyaslamamalıyız. 

* Tutum ve davranışlarımızda tutarlı, onlarla konuşurken kendimiz olmalıyız.

* Çocuğumuzun sağlık durumu ile yakından ilgilenmeliyiz. Sağlık problemleri, ilgisini ve dikkatini dağıtarak başarısını engeller.   

* Onlara bizimle olan iletişim kapılarını açarak dost olmaya çalışmalıyız. Güvenlerini kazandığımız takdirde onları daha iyi tanıma imkanını yakalayabiliriz.

* Çocuklarımızdan istediğimiz güzel davranışlar için, bol bol öğüt vermek yerine önce kendimiz örnek olmalıyız.  

* Aile ve evle ilgili konularda, onların görüş ve düşüncelerini almalıyız. Bu yaklaşımlarla, büyüdükleri hissini vererek daha olgun davranışlar gözleyebiliriz.   

* Biz eskiden .... diye başlayan cümleleri sık kullanmamalıyız. Kullanıyorsak bile onlara öğüt verir tarzda değil, yaşadığınız anılarınızdan bahsediyormuş havasında konuşmalıyız.

* Başarı yolunda emin adımlarla ilerlemelerinde en önemli faktörlerden biriside "model" seçimidir. Çocuklarımızın başarılı insanları modellemelerini sağlamalıyız.

* Hayata ve olaylara pozitif bakmak mutluluğun en önemli faktörlerindendir. Bizler hayata ve olaylara pozitif düşüncelerle bakar ve yaşarsak onlar da karamsar bakış açılarından kurtulacaklar ve daha mutlu olacaklardır.   

* Eğer çocuğumuzu eleştireceksek onun olumlu bir yönünü gözeterek yapmalıyız.   

* Okul idaresi ve öğretmenleri ile sık sık görüşerek başarı ve devam durumlarını yakından izlemeliyiz.   

* Çocuğumuzun iyi notlar almalarının yanında zayıf almasının da normal olduğunu kabul etmeliyiz. Başarılı olabilmesi için ona destek olmalıyız.   

* Çocuğumuz, bizlere ergenlik psikolojisinden kaynaklanan sebeplerden dolayı olumsuz tavırlar ve davranışlar gösterebilir. Onların olumsuz davranışları karşısında bizler, esnek, olmalıyız. Olumlu ve sevgiyle yaklaşırsak onları daha çabuk kazanabiliriz.  

* Soru sordukları ya da bir şey danıştıkları zaman, çok acil işlerimiz dahi olsa mutlaka açıklama yapmalıyız.   

* Ev ortamında veya başkalarının yanında onlara söz hakkı vererek, görüş, düşünce, eleştiri ve önerilerini almalıyız. 

* Evde yaşına uygun sorumluluklar vererek ona büyüdüğünü ve kendi başına bir şeyler yapabileceğini hissettirmeliyiz.  

* Arkadaşlarının ve başkalarının yanında, aşağılayıcı, onurunu incitecek söz, davranış ve hareketlerden kaçınmalıyız.   

* Yap – yapma türünden telkin cümlelerini sık sık kullanmaktan kaçınmalıyız.   

* Ben her şeyi senin içi yapıyorum cümlelerini sık sık kullanmamalıyız.  

* Kişisel becerilerini geliştirebilmeleri yönünde onlara destek olmalıyız.   

* Özgüven, kişilik gelişiminde en önemli faktördür. Özgüvenlerini geliştirecek faaliyetlere, kurslara katılmalarını desteklemeli ve teşvik etmeliyiz.   

* Çocuklarımız, bizlerin fazla önemsemediği hususlardan dolayı bazı sorunlar yaşayabilirler. Çocuğumuzun hareket, tavır ve davranışlarında küçükte olsa farklılıklar gözlemlediğimizde ilgilendiğimizi aşırı belli etmeden olumlu yaklaşımlarla sorunu öğrenmeye ve çözümünü bulma yoluna gitmeliyiz. 

* Eğer çocuklarımızı yaşadıkları sorunlarıyla baş başa bırakır ve ilgimizi sunamazsak, asla geri dönemeyeceğimiz hataların kapısını açmış oluruz. Çocuk ebeveyniyle ve çevresiyle iletişim kuramayacağını anlayınca, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklara yönelebilirler.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Esenyurt Belma Barut İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)