Haziran Bülteni

TATİLE ÇIKARKEN...

 

Değerli Velilerimiz,

Çocuklarınızın büyük heyecanla beklediği yaz tatiline başlarken, sizlere birkaç küçük hatırlatmamız olacak. Tatil, iyi bir çalışma döneminin ön hazırlığı ve verimli olmayı arttıran önemli bir motivasyon kaynağıdır. Tatilin iyi planlanması, çalışma döneminin verimliliğini arttırdığı gibi, çocuklarınızın zaman yönetimini de öğrenmesi için iyi bir fırsattır.

 

Tatil başladığında çocuğunuzla, biten eğitim-öğretim sürecini değerlendirmek üzere zaman ayırın. Bu değerlendirmede, harcadığı çabanın ne ölçüde yeterli olduğundan, sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinden ve bunların nedenlerinden söz etmenin yanında, çocuğunuzla geleceğe yönelik yeni hedefler belirlemeniz de önemlidir.

Çocuğunuzun ders başarısızlığı olsun ya da olmasın, tatil süresi için iyi bir zaman planlamasına ihtiyacı vardır.   Tatil, çocuk için boş geçirilen bir süre değil, yeni şeyler öğrenmek için iyi bir fırsat olmalıdır. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız bir tatil programı ihtiyaç hissettiği derslere yeniden bakmayı, kitap okumayı, oyun, eğlence ve gezi gibi etkinlikleri içermelidir. Ayrıca çocuğun  spor, sanat ve diğer alanlarda, kendi seçeceği bir konuda hobisinin olması sağlanmalıdır. Bu sayede çocuk, eğlenerek kendi yetenek ve becerilerini geliştirecektir. Ayrıca tatil dönemlerinde yetişkinlerin, çocuklarına daha çok zaman ayırmaları gerektiği de unutulmamalıdır.  

 

Aşağıda, tatilinizi planlarken göz önünde bulundurmanız gereken gelişim alanları ve örnek faaliyetler bulunmaktadır. Siz, kendi koşullarınıza ve çocuğunuzun ilgilerine göre bu faaliyetleri daha da çoğaltabilirsiniz.

Örnek Faaliyetler:

Bilişsel Gelişim için

Bedensel Gelişim için

Duygusal-Sosyal Gelişim için

- Kitap okumak,

- Günlük tutmak,

- Bulmaca / Sudoku çözmek,

- Resim yapmak,

- Scrabble, Bil Bakalım, Memory, Tabu v.b oyunlar oynamak

- Spor faaliyetleri (basketbol, futbol, tenis, yüzmek v.b)

- Bisiklete binmek,

- İp atlamak,

- Oyun oynamak,

- Aile sohbetleri,

- Piknikler,

- Birlikte film izleyip üzerinde konuşmak,

- Arkadaşları ile bir araya gelmesi için ortam yaratmak

 

 

 

AİLECE YAPABİLECEĞİNİZ ETKİNLİKLERE ÖRNEKLER

 

Sevgi Notları

Sabahleyin uyandığınızda bir sevgi notu almak kadar güzel bir şey olabilir mi?  Bir akşam yatmadan önce eşinize, çocuğunuza birkaç satırlık bir sevgi notu yazın. Ertesi sabah okuması için uygun bir yere koyun. Bu nota, o gün iyi yaptığı bir şeyin farkında olduğunuzu ve onu çok sevdiğinizi yazabilirsiniz.

 

Ailece Bulmaca Çözme

Gazetelerin hafta sonu eklerindeki bulmacaları ailece çözmek eğlenceli olabilir. Çocuğunuz, bulmacayı yüksek sesle okusun ve hep birlikte doğru yanıtları bulmaya çalışın. Böylece, çocuğunuzun genel kültürünü de geliştirmiş olursunuz.

 

Aile Dansı

Herkesin sevdiği bir müzik açın ve ortalığı boşaltın. Birisi birkaç dakika komik hareketler yapsın. Herkes onu taklit etsin. Hareketi yapan, elini bir başkasının omzuna değdirince sıra ona geçsin ve herkes onun yaptığı dansın aynısını yapsın. Bunu istediğiniz kadar sürdürebilirsiniz. Eğer herkes dans etmekten hoşlanıyorsa o zaman birlikte bir kaç figür tasarlayıp dans edebilirsiniz. Bunu aile dansına dönüştürmek keyifli olabilir. 

 

Kaynakça: Ellison, Sheila-Barnett, Barbara Ann, 365 Öneri, Mess Yayınları, 1997

 

İyi tatiller...

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Isparta Merkez Şehit Ferhat Çiftçi İlkokulu

Kaynak:https://sehitferhatciftciilkokulu.meb.k12.tr/icerikler/haziran-bulteni_8692416.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)