Harezmi Eğitim Modeli Nedir?

Harezmî Eğitim Modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci, öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş bir eğitim modeldir.


Harezmi Eğitimi İçeriği


Birçok akademisyen ve okul öğretmenlerinin bir araya gelerek oluşturdukları bu sistemde öğrenciler ilk olarak bilgisayarda kodlama yapmayı öğreniyor. Öğrendikleri kodlama sayesinde bilgisayardan hayal güçlerine göre istedikleri üretimi yapabiliyorlar. Üstelik bu eğitimler sırasında danışabilecekleri, bilgi alabilecekleri tüm branşların öğretmenleri bir arada bir sınıfta oluyor. Böylelikle öğrenci üretmek istediği projede ihtiyacı olan tüm bilgiye öğretmenlerinden edinebiliyor. Bu durum sayesinde hem öğrencilerin hayal gücü genişliyor, hem keşfediyor, hem öğreniyor, hem de başarabilmenin verdiği özgüven ile kendini daha çok geliştirebiliyor.  Öğrencilerden alınan geri dönüşlere bakıldığında öğrencilerin ürettiği için kendilerine olan güvenlerinin artmasıyla diğer derslerinde de daha fazla başarı elde edebildikleri gözlemlendi.


Öğrenci Merkezli Eğitim

 

Bu eğitim ile STEM yaklaşımı benimsenmiş oldu. STEM yaklaşımı ismini Fen (Science), Teknoloji (Thecnology), mühendislik (Engineering), matematik (Mathematics) branşlarının baş harflerinden alıyor. Her branştan toplanarak gerekli bilgi elde etmek hedefleniyor. Öğrencilerin hangi branşa ve hangi bilgiye ihtiyaç duyduğuna kendilerinin karar vermeleri gerekiyor. Böylelikle öğrenci kendisi projesini geliştiriyor ve bilgiye kendisi ulaşmak istiyor. Bu eğitim kapsamında bir pilot okulda geliştirilen bir projede öğrenciler çevre kirliliğinden dolayı dünyanın yok olduğunu ve alternatif bir gezegen üretilmesi gerektiğini düşünerek kodlama ile kendilerince bir gezegen ürettiler. Bu gezegene de Latince bir isim verdiler. Bu gezegende ihtiyaç duyulacak olan ulaşım, iletişim, beslenme, barınma gibi problemlere de çözümler getirdiler. Bu gezegende akıllı bir ulaşım sistemi kurdular. Bu şekilde öğrenciler geliştirmeyi ve üretmeyi öğreniyor, üstelik ürettikçe mutlu oluyorlar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Şişli Şehit Mehmet Selim Kiraz Anaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)