Hanlı Okuyor Projesi

        Yapılan araştırmalara göre ülkemizde televizyon başında 6 saat, internette 3 saat vakit geçirirken kitap okumaya ayrılan süre ise yalnızca 1 dakika. Bunun yanında okuma alışkanlığında dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer alıyoruz. Kitap okumak ihtiyaç listemizin 235. sırasında bulunuyor. Türk çocukları kitap okumada bazı Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmış durumda. 100 vatandaşımızdan sadece 4'ü düzenli olarak kitap okuyor.

        Bu olumsuz tabloyu bir nebze olsun iyileştirmek adına Okul Müdürümüz Muzaffer KABİL'in destek ve yüreklendirmesi ile Türkçe Öğretmenimi Şebnem AKSOY'un koordinesinde "Hanlı Okuyor" Projesini başlatıyoruz. Katılımlarınız için şimdiden tüm öğretmen, öğrenci velilerimize şimdiden teşekkür ediyoruz. Ayrıca proje kapsamında yapılan çalışmaları https://www.instagram.com/hanliokuyor/ adresinden takip edebilirsiniz.

 Projemizle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz. 

 

PROJENİN ADI

HANLI OKUYOR

PROJE SAHİBİ

HANLI ORTAOKULU

PROJE UYGULAMA YERİ

SAKARYA/ARİFİYE/HANLI MAHALLESİ

PROJE SÜRESİ

9 AY

PROJENİN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ

09/09/2019  -  19/06/2020

PROJENİN ÖZETİ

    Okuma projemizle okulumuzdaki öğrenciler başta olmak üzere öğretmen ve idareciler her gün 20 dakika kitap okuyacaktır.

    Öğrenciler her akşam velileriyle birlikte evlerinde de 20  dakikalık okuma etkinliğine devam edecek böylelikle okuma eylemi süreklilik kazanacaktır.

    Evde öğrencilerle birlikte veliler de okuma sevgisi kazanacak bir yandan kitapların dünyasına adım atarken bir yandan da öğrencilere örnek olacaktır.

   Her ay bir velimizin evinde aynı sınıftan öğrencilerimizle birlikte öğretmenlerin ve idarecilerin de katılımıyla okuma saati düzenlenerek veli ziyareti ve okuma saati daha sıcak bir ortamda buluşacaktır.

 

PROJENİN GEREKÇESİ

TÜİK verilerine göre kitap okuma süresinin internet kullanım süresinden oldukça kısa olması,

Okumaya değer verilmemesi,

Kütüphanlerin etkin kullanılmaması,

Okuduğunu anlamama,

Aile içi iletişimin yetersiz olması

PROJENİN YASAL DAYANAĞI

 

                26/07/2014 Tarih ve 29072 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği,

                07/09/2013 tarih ve 28758 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği,

                2004 tarih ve 60 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi,

                13/01/2005 tarih ve 25699 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği,

                2005 tarih ve 70 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi, 22/08/2001 tarih ve 24501 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği,

 

HEDEF

 

Hanlı Mahallesinde öğrenci ve yetişkinlere okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmaktır.

NİHAİ FAYDALANICILAR

 

Öğrenciler, öğretmenler, veliler, idareciler, mahalle sakinleri

BEKLENEN SONUÇLAR

 

Anlamlı okuma, ailede kaliteli zaman geçirme, okuma kültürü oluşturma, ders başarısının artması, kütüphaneden daha çok yararlanılması, yaratıcı düşünme, problem çözme becerilerinin artması, estetik zevk ve incelik kazanma

PROJENİN ÖZETİ

Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmaya göre, (ülke genelinde ve ülke ortalamasında) günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor.

Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor.

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa var. Bunu Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile izliyor. Türkiye, yüzde 0.1 (Binde bir) okuma oranıyla son sıralarda yer alıyor.

 Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız.

Okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58'i) ders kitapları. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 kültür ve sanat kitabı, 3 bin kadar dini kitap yayını var.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kitap okumaya ayrılan zaman günde sadece 1 dakika!

2.2 milyar dolarlık kitap pazarında eğitim-okul kitaplarının payı 1.3 milyar dolar. Akademik kitapların payı 70 milyon, ithal kitabın payı 110 milyon, 750 milyon doları edebiyat, kültür, sanat ve dini kitaplar paylaşıyor.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sakarya Arifiye Hanlı Ortaokulu

Kaynak:https://hanliortaokulu.meb.k12.tr/icerikler/hanli-okuyor-projesi_7686470.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)