Gezen Bilir

Gezi- gözlem metodu öğrenciye öğrenme ortamında tüm duyu organlarını kullanma imkânı vererek öğrenme fırsatı sağladığından ve öğrenciyi derse birebir kattığından Sosyal Bilgiler dersinde diğer öğretim metotlarına göre daha kalıcı öğrenmeler sağlar.

Gezi Gözlem Tekniği Nedir?

Eğitsel amaçları gerçekleştirmek için okul tarafından organize edilen geziye ilişkin faaliyetlerin tümü gözlem gezisi yönteminin kapsamına girmektedir.

Eğitime yapılan en eski eleştirilerden biri, kapalı kapılar arkasında gerçek öğrenmeye yer vermemesidir. Gözlem gezisi yöntemi bu eleştirileri bir ölçüde karşılamaktadır. Çünkü bu yöntemde öğrencilere “Gerçek dünyayı görme” imkanı sağlanmaktadır. Öğrenciler öğretim materyalinin olduğu yere giderek, gözlem yapma ve bu materyallerin doğal yerleşiminde çalışma imkanına sahip olurlar.

Gözlem gezisi eğitim açısından ilginç yerlere, örneğin fabrika, müze, kütüphane, sanat galerisi, kamu kuruluşları vb. düzenlenebileceği gibi öğrencinin üzerinde çalışmakta olduğu ya da yakın gelecekte çalışacağı konulara ilişkin örnekler toplayabileceği ya da örneklerini görebileceği yerler de akıntı, gölcük, dağlık, ormanlık gibi düzenlenebilir. Böylece öğrencilerin akademik, sosyal ve davranışsal ufuklarının gelişimi sağlanır.

Gözlem gezisi yöntem olarak ele alındığında, basit bir ziyaretten ibaret değildir. Burada edinilecek tecrübenin öğrenci açısından yararlı ve değerli olması için en önemli husus öğrencinin hazırlığı ve ön incelemesidir. Ön hazırlığın yetersizliği nedeniyle binlerce gözlem gezisinin boşa gittiği ve öğrencilerin hiç bir tecrübe edinemediği bilinmektedir.

Gezi öncesi öğrencilere, gezinin amacı, gezi yerine nasıl gidileceği, gezinin planı, nelerin gözleneceği gibi konularda ayrıntılı bilgi verilmelidir.Yine gezi sonrası, tartışmalar, geziye ilişkin bir kompozisyon yazma, resmini yapma, modelini çizme gibi etkinlikler yöntemin bir gereği olarak yerine getirilmelidir. Ancak bu yolla gerçekleşmiş amaçların sürekliliği sağlanacaktır.

Gezi Gözlem Tekniğinin Faydaları:

1-Öğrencilerin organize eğitsel faaliyetlerden hoşlandıkları ve yararlandıkları tespit edilmiştir.
2-Öğrencilere ilk elden tecrübe sağlanır.
3-Her günkü bilinen tecrübeler öğrencilerin diğer öğrenme etkinliklerine temel teşkil eder.
4-Öğrenciler çevrelerini daha iyi öğrenirler.
5-Okul-çevre ilişkisi gelişir.
6-Öğrencinin birden fazla duyu organına hitap eder.
7-Kullanım sahası fazladır. Programda yer alan pek çok konuda öğretmen bu yöntemi kullanabilir.
8-Sınıf öğretiminden gerçek öğretime doğru bir aşamadır.

Okulumuz eğitim öğretimi okul dışına taşıyarak öğrencilerimizin kalıcı öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. 2 – D sınıfı öğrencileri Narman Peri Bacalarını yerinde inceleme fırsatı buldukları anlar…

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Erzurum Oltu Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)