Geleceğin Kaligrafları Konuralp Anadolu Lisesi'nde Yetişiyor

Konuralp Anadolu Lisesi öğrencileri  Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni aynı zamanda kaligraf Tuncay KOÇAK'la kaligrafi sanatının inceliklerini öğreniyor. 

   Kalem kağıt ve mürekkebe gönül veren öğrenciler hem güzel yazı sanatını -kaligrafiyi- öğreniyorlar hem de geçmişten günümüze yazının serüvenine tanıklık ediyorlar.

   İsmi başka sözcüklerle karıştırılan "KALİGRAFİ"yle ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz buyurun:

 

   Kaligrafi Nedir?

 

   Kelimenin kökeni Yunanca ''kallos'' (güzel) ve ''graphos'' (yazı) kelimelerinin birleşmesi ile türemiştir. Bu sanatı icra eden kişiye de "kaligraf" adı verilir. 

   Her milletin kendi alfabesini kullanarak belli kurallar ,kaideler ve disiplin  çerçevesinde kendi özgün yorumlarını da katarak ifade ettiği çalışmalara güzel yazı yazma sanatı diyebiliriz.

 

   Kaligrafi, harflerin ve diğer tüm işaretlerin serbest veya tasarımlanmış kompozisyon uygulamalarında çok değişik malzeme kullanımlarının da avantajıyla kişisel tavrın öne çıktığı, çizgisel uyum ve anlam içeren formlarda estetiğe sahip olgularıyla sanatla bütünleştiği yerde durur. 

            

   Kaligrafi sanatındaki en önemli husus sanatçının kendi yaratıcı zekasıyla ürettiği ve eserde direkt olarak belli olan imzadır. Bir kaligrafın kağıt üzerine yazdığı bir metnin bir matbaa ya da makine tarafından yeniden üretilemiyor olmasıdır kaligrafiyi sanat konumuna eriştiren.

 

   Bütün teknolojik gelişmelere rağmen insan ruhunun kağıda yansıdığı bu kıymetli sanat, hala tüm canlılığıyla yaşıyor ve mirasçılarının elinde büyülü yolcuğuna devam ediyor. 

 

İbni Sina'nın da dediği gibi: 

 

"Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır."

 

 Etkinlikten fotoğraflar:

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sakarya Akyazı Akyazı Konuralp Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)