Eylül Bülteni

     OKULA BAŞLARKEN...

     Değerli Anne ve Babalar,

     Çocuğunuz için olduğu kadar, sizin için de yeni ve heyecanlı bir dönem başlıyor! Okul, çocuğun gelişiminde önemli adımlardan biridir. Okula başlama, çocuk için yeni ve karmaşık bir sosyal çevreye uyum sağlamak, birey olarak toplumda yer almak, dış dünyaya açılmaktır.Okul sürecinin başlamasıyla çocuğunuzda kişiliğini kazanmaya yönelik çabalar artar. Çocuğunuz sizi ve başkalarını etkiler. Psikolojik olarak sizden ya da başkalarından etkilenir. Çocuğunuz kendi iç zenginliği ile artık çevreye daha fazla açılmaya başlar. O güne kadar sadece anne ve babası kardeşi ve kendisi varken, artık dünyada başkalarının da olduğu bilincine varır.

     Okula gittiğinde sınıf arkadaşları, çevresi ile çocuğunuz hızlı bir sosyal gelişim sürecine girer. Çocukta meydana gelen değişimleri fark edebilmek için öncelikle çocuğun gelişim dönemlerinin özelliklerini bilmek faydalı olacaktır. Okul ve aile, bireylerin eğitiminde birbirlerini tamamlayan oldukça önemli kurumlardır. Çocuk, aile ve ev ortamının dışında ve ondan farklı olan yeni bir ortama girme, "okula" başlama göreviyle erken yaslarda karşı karşıya kalır. Çocukların büyük bir kısmı okula uyum sağlarken, bir kısmı da uyum sağlamada zorlanırlar. Okula uyum sağlamada zorlanan çocuklarda yaygın olarak görülen temel problem okul korkusudur.

    Okul korkusu, okula uyum sağlamada zorluk çeken çocuklarda korku, aşırı öfke, açık bir neden olmaksızın kendini iyi hissetmemeyle ilgili şikâyetlerle ortaya çıkan, anne- babanın bilgisi dâhilinde evde kalma isteğidir. Ayrıca kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul korkusu daha ziyade çocuğun okula giderken annesinden ayrılmaya verdiği bir çeşit ayrılma endişesi tepkisidir. Çocuk anaokuluna ve ilkokula giderken böyle bir tepki gösterebilir.

Okulun ilk günlerinde bazı sorunların yaşanması mümkündür ve doğaldır. Çocuğun okul çağına dek içinde yasadığı ve uyum sağladığı, kendini kabul ettirdiği ev ve anaokulu ortamından ayrılarak değişik özellikler taşıyan farklı bir ortama geçişi çocuk ve aile için belli bir uyum süreci gerektirir.

Okul hayatının başlangıcı çocuğun yaşamının dönüm noktalarından biridir.

Bazı çocuklar bu dönemi çok rahat bir şekilde geçirebilir. Ancak, başlangıçta çeşitli sorunların yaşanması olağan karşılanmalıdır.

Tek ilgi ve konu merkezi "okul" olarak düşünülmemeli, kaygıyı giderecek farklı, kendisini rahat hissettiği sosyal faaliyetlere yönlendirilmelidir.

Yeni kurallar, yeni tanıştığı öğretmen ve arkadaşlar, üstleneceğini düşündüğü görevler çocuğun uyum sağlamasını güçleştirebilir. Okula başlarken, çocuğun zihinsel olarak hazır olmasının yanında sosyal ve duygusal yönden hazır olması da önem taşır. Okula başlamadan önce ailenin okul hakkında çocuğa vereceği bilgiler çocuğu çok yüksek beklentilere yöneltecek türde olmamalıdır. Çocuğa önyargısız ve gerçekçi bilgiler verilmelidir.

İLKOKUL ÖNCESİNDE DE OKULÖNCESİ EĞİTİME BAŞLARKEN...

Okul, sosyalleşme sürecinde ilk toplumsal kurumdur. Burada alacağı eğitim, çocuğun ruhsal ve toplumsal bakımdan gelişmesine, kendisini geliştirecek beceriler kazanmasına, toplumla uyum sağlayabilmesine yarar. Mutlu olabilmesi için gereksinim duyacağı çeşitli yaşam becerileri geliştirmesine katkı sağlar.

Okul süreciyle birlikte çocuğunuzda kişiliğini kazanmaya yönelik çabalar artar. Çocuğunuz sizi ve başkalarını etkiler. Psikolojik olarak sizden ya da başkalarından etkilenir. Çocuğunuz anaokuluna gittiğinde sınıf arkadaşları, sınıf öğretmeni, diğer sınıflardaki çocuklar, diğer sınıfların öğretmenleri, okul müdürü, arkadaşlarının anne ve kardeşleri ile hızlı bir sosyal gelişim sürecine girer. Çocuğunuz kendi iç zenginliği ile artık çevreye daha fazla açılmaya başlar. O güne kadar sadece anne babası, kardeşi, kendisi ve ailenin görüştüğü yakınları varken artık dünyada başkalarının da olduğu bilincine varır.

Okulun ilk günlerinde bazı sorunların yaşanması mümkündür ve doğaldır. Çocuğun okul çağına dek içinde yaşadığı ve uyum sağladığı, kendini kabul ettirdiği ev ortamından ayrılarak farklı bir ortama geçişi çocuk ve aile için belli bir uyum süreci gerektirir. Ayrıca anaokulu, çocuğun gelişim dönemi özellikleri gereği eğitici ve eğlendiricidir de. Aşağıda bu süreçte size yardımcı olacağını düşündüğümüz öneriler yer almaktadır.

BU DÖNEMDE...

- Çocuk bu dönemde, ileride kendisine başarı getirecek çok önemli bir şeyi yaşayarak öğreniyor: Özgüveni...

-  Çocuk bu dönemde, ileride kendisine yardımcı olacak önemli bir şeyi keşfediyor: Yeteneklerini...

-  Çocuk bu dönemde, kendi yaşıtlarıyla birlikte olabilmesini sağlayan çok önemli bir yeteneğini geliştiriyor: Paylaşmayı...

-  Çocuk bu dönemde, kendisi için gerekli olan bir özelliğini geliştiriyor: Cesaretli olmayı...

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Isparta Merkez Şehit Ferhat Çiftçi İlkokulu

Kaynak:https://sehitferhatciftciilkokulu.meb.k12.tr/icerikler/eylul-bulteni_8656258.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)