Erasmus+ 2022 Journalism As A Learning Tool Project: Bulgaristan Hareketliliği

"Bir Eğitim Aracı Olarak Gazetecilik" adlı Erasmus Projesi'nin Bulgaristan hareketliliği 27.04.2022-30.04.2022 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Bu günler içinde Türkiye, Belçika ve Romanya'dan gelen öğrencilerle Bulgaristanlı öğrenciler, gazetecilik ve medya okuryazarlığı üzerine çalıştaylar yapmıştır. Bu çalıştaylar sayesinde öğrenciler belirtilen konularda detaylı bilgi edinmekle birlikte, Bulgar kültürünü ve diğer kültürleri tanıma fırsatı elde etmişlerdir.

İlk gün ev sahipliği yapan Bulgaristan, gelen öğrencilere Bulgaristan'a özgü yiyecekler sunmuştur. Karşılama sürecinde ise folklor kulübü kültürel danslar yapıp, şarkılar söylemiştir. Karşılamadan sonra iki farklı gruba ayrılan öğrenciler, Bulgaristanlı öğrencilerin öncülüğünde okulu gezmiştir. 12.30-14.00 saatleri arasında öğle yemeği yenmiştir. Yemekten sonra ise eleştirel düşünme ile ilgili bir çalıştay yapılmıştır. Saat 16.00'dan sonra ise gönüllülük esaslı spor etkinlikleri düzenlenmiştir.

İkinci gün turist rehberleri eşliğinde Sofia turu gerçekleştirilmiştir. Turdan önce öğrenciler iki gruba ayrılmıştır. Gruplar, iki farklı turist rehberiyle Sofia'nın merkezinde bulunan önemli noktaları ziyaret edip, Bulgaristan'ın tarihi hakkında detaylı bilgi edinmiştir. Sofia turundan sonra ise birlikte "Museum of Illusions" ziyaret edilmiştir. Öğrenciler bu müzede bulunan birçok illüzyonu inceleyerek eğlenceli vakit geçirme imkanına sahip olmuşlardır. Müze ziyaretinden sonra ise Bulgaristan'a özgü yemeklerin olduğu bir restoranda toplu olarak yemek yenilmiştir.

 

Üçüncü gün başka kültürleri öğrenmeye yönelik bir çalıştay düzenlenmiştir. Bu çalıştayda Bulgaristan'da Nazi Almanya'sı döneminde Yahudilerin durumu ile ilgili bir sunum yapılmış ve öğrencilere bunun üzerine bir video izletilmiştir. İzletilen video çerçevesinde, öğrenciler başka ülkelerin de bulunduğu küçük çalışma gruplarına ayrılarak ilgili sorulara cevap vermiştir. Öğrencilere bu etkinlik kapsamında sorulan ilk soru, videoda gösterilen olaya benzer bir olayın kendi ülkelerinde de yaşanıp yaşanmadığı ile ilgilidir. Diğer sorular da öğrencilerin kendi ülkeleri ile ilgili olmuştur. Bu soruların teması hoşgörüdür. Herkes kendi ülkesi ile ilgili sorulara cevap verdikten sonra, verilen cevaplar gruptaki diğer öğrencilerle paylaşılmıştır. Etkinlik sonucunda gönüllü bir öğrenci, herkese hem kendi ülkesi hem de diğer ülkeler hakkında öğrendiklerini anlattığı bir sunum yapmıştır.

Üçüncü günün sonunda, kapanış konuşması eşliğinde öğrencilere ve öğretmenlere sertifikaları dağıtılmıştır. Böylelikle öğrencilerin yeni bir kültürü öğrenmelerine ve bununla birlikte gazetecilik, eleştirel düşünme ve medya okuryazarlığı hakkında bilgi edinmelerine imkan tanıyan bir Erasmus hareketliliği gerçekleştirilmiştir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Trabzon Ortahisar Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)