Engelliler Haftası

Dünya Engelliler Haftası Tarihçesi

Her şey 1976 yılında başladı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1981‘in Uluslararası Engelliler Yılı Olması kararı aldı. Bu kararın verilmesi için geçen 5 yıl, engellilerin sıkıntılarını, engelli kişilerin olanaklarının nasıl eşitleneceğini ve engellilerin toplumsal yaşamda bütün olanaklardan yararlanmalarını nasıl sağlayacaklarını düşünerek geçirildi.  Engelli olmayan vatandaşların hak ve menfaatleri konuşuldu. 1982 yılında 3 Aralık tarihi “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kutlanmasına karar verdi. Buna ek olarak 10-16 Mayıs üye 156 devletin kutladığı “Engelliler Haftası” vardır.

 

Üzerinde değinilen bir başka konu da, dünya hükumetlerinin engelli kişilerin öncelikle insanlara dokunmalarını önlemeye nasıl gidebileceğiydi, konuşmanın büyük kısmı, çeşitli engelliliğe yol açan virüsler ve diğer hastalıklarla ilgiliydi. 1983-1992 yılları arasındaki on yıl, daha sonra Birleşmiş Milletler ‘in Engelli Kişilerin On Yılı ilan edildi.

 

Dünya Engelliler Günü ve Haftası Nasıl Kutlanır?

1992’den beri her yıl pek çok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Engellilik Günü, engellilikle ilgili tartışmalar, forumlar ve kampanyalar düzenlemek için kullanılır ve topluluklar, bölgelerinde toplantı, görüşme ve hatta gösteri düzenlemeye teşvik edilir. Bunlar, bir müziğin ev sahipliğinden oyuna, engellilerin bu yapımlara dâhil olmalarına kadar uzanabilir.

Genel amaç, engelli bir insanın toplumun canlı bir üyesi olabileceğini göstermektir, çünkü tamamen sağlıklı olanların bu gerçeğin farkında olmadıkları, bu da farklılık gösteren farklı ayrımcılıklara yol açabilir. Öte yandan, engelliler, bu tür gösterilerden, koşullarına rağmen, halen yapabilecekleri çok şey olduğunu kanıtlayarak yararlanmaktadır.

 

Bu vesile ile tüm Engellilerimizin Haftasını Kutluyoruz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Erzurum Narman Şehit Fırat Bulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)