Enfeksiyonu Önleme ve Kontrol Eylem Planı

Enfeksiyon önlemleri ve durumunda veli bilgilendirmesi.

 

 

                                                                                                                                      

 

 

 

T.C

TİRE KAYMAKAMLIĞI

80. YIL CUMHURİYET İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

 

ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL EYLEM PLANI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80. YIL CUMHURİYET İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

ENFEKSİYONU ÖNLEME VE KONTROL EYLEM PLANI

 

GİRİŞ

1.1. Genel Bilgiler

Hijyen ve sanitasyonun, insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdikleri ve salgın hastalıkların yayılma riskinin fazla olduğu okullar, yurtlar, pansiyonlar, kreşler gibi toplu yaşam alanlarında yönetilmesi gereklidir.

Toplu yaşam alanları, özellikle çocuk sağlığı açısından okullar, kreşler ve öğrenci yurtları, bunun yanında toplu kullanılan spor salonları, yüzme havuzları vb. bulaşıcı hastalıkların yayılımı bakımından yüksek riske sahip yerlerdir.

Bu plan, eğitim kurumlarında esas olarak hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın hastalıklara yönelik, öğrencileri, öğretmenleri, diğer çalışanları ve ilgili bütün tarafları korumaya ve korunmaya yönelik hijyen uygulamalarını, enfeksiyonların yayılmasının önlenmesini ve kontrol tavsiyelerini içermektedir.

Hijyen ve sanitasyon kaynaklı hastalıkların enfeksiyon önleme ve kontrol yönlerine odaklanarak hazırlık, uygulama ve diğer önlemleri dikkate alır.

Bu plandaki enfeksiyon önleme ve kontrol önerilerinin, hijyen ve sanitasyon kaynaklı hastalıklara yanıt olarak iyi bir uygulama olduğu kabul edilir.

Okullar, yurtlar ve kreşlerde hijyen ve sanitasyon sürdürülebilir kılındığı sürece sağlıklı ortamın oluşturulması ve korunması mümkündür.

AMAÇ ve HEDEFLER

2.1. Eylem Planı Amacı

Hijyen ve sanitasyon kaynaklı meydana gelecek salgın hastalıkların görülmesi durumunda etkilenecek personelin hastalığı tanımalarını, rollerini ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere en uygun şekilde hazırlık yapmalarını ve koordinasyon içinde hareket etmelerini yardımcı olacak bilgi ve çerçeveyi sağlamaktır.

Hastalık etkeni, bulaşma yolları, alınacak önlemler hakkında bilgi vermek; Meydana gelen hastalık veya daha önce temas etmiş kişi ile karşılaşıldığında izlenmesi gereken strateji ve uygulama şekilleri hakkında yol göstermek amacıyla tüm okul personeli, öğrenciler, veliler ve ziyaretçiler için hazırlanmıştır.

Olası hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın vakaların görülmesi durumunda kurum personelinin; koordineli ve zamanında hareket edebilmeleri ve şüpheli hasta/hastaların fark edilmesi durumunda neler yapması gerektiğini hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.

Bu plan, hijyen ve sanitasyon kaynaklı meydana gelecek salgın hastalıklar için kuruluşların çalışanlarını, öğrencilerini, velileri ve ilgili tüm tarafları bilgilendirmek ve öneriler vermek üzere enfeksiyon önleme ve kontrol yöntemleri hakkında bilgi sağlar.

2.2. Pandemi Eylem Planı Hedefleri

Olası hijyen ve sanitasyon kaynaklı vakalar sonucunda meydana gelecek pandemiye karşı hazırlık ve faaliyet planlarının temelini oluşturacak teknik bilgileri sunmak,

Olası hijyen ve sanitasyon kaynaklı vakalar sonucunda meydana gelecek pandemiye karşı yapılacak çalışmaların etkinliğini artırmak amacıyla pandemi ortaya çıkmadan önce gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri belirlemek ve önerilerde bulunmak,

Olası hijyen ve sanitasyon kaynaklı vakalar sonucunda meydana gelecek pandemi sırasında kamu ve özel kuruluşlar arasındaki iş birliğini, kuruluşların rollerini, sorumluluklarını ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek,

 

 

 

3-KAPSAM

Olası hijyen ve sanitasyon kaynaklı vakalar sonucunda meydana gelecek pandeminin bulaşmasını engellemeye yönelik olarak alınacak tüm önlemleri kapsar.

 

 

4-SORUMLU KİŞİLER

Salgın Acil Durum Sorumlusu Müdür Yardımcısı Fethullah ÜÇER olmak üzere; Okul yönetimi, öğretmenler ve okul personeli başta olmak üzere bu süreçte görev alacak kişiler.

 

             

       5-SALGIN ACİL DURUM İLETİŞİM PLANI

       Ateş, öksürük, burun akıntısı solunum sıkıntısı gibi salgın hastalık belirtiler olan veya temaslı olan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanların tespit edilmesi durumunda, tespit eden kişi zaman geçirmeksizin aşağıdaki ilgililerden birini araması gerekmektedir.

 

 

 

 

Adı- Soyadı

Görevi

Telefonu

Fethullah ÜÇER

Kurum Acil Durum Sorumlusu

0 505 759 07 61

Mevlüt Tamer DEMİREL

Kurum Amiri

0 505 771 67 43

Tire Devlet Hastanesi

Sağlık Kuruluşu

        0 232 512 15 22

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

İSG Bürosu

        0 232 512 15 20

 

 

Not: Bu çizelge bütün çalışan ve öğrencilerin görebileceği uygun yerlere asılmalıdır.

6. KONTROL HİYERARŞİSİ

 

KONTROL ÖNLEMLERİ HİYERARŞİSİ KONULARI

NASIL YAPILACAK

SORUMLUSU

ZAMANI

 

Semptomları (belirtileri) olan kişilerin erken saptanması

Kuruluş girişinde temassız ateş ölçümü yapılması, gözlem, kişi beyanı

Güvenlik Personeli, Sınıf Öğretmenleri

Sürekli

 

Sağlık otoritesine bildirilmesini / raporlanması

İletişim Planı ve Salgına Bağlı Pozitif Teşhis Konan Öğretmen/Öğrenci Devamsızlık Formu Uygun olarak

Müdür/ Salgın Acil Durum Sorumlusu

Belirti veya temas tespit edildiğinde

 

Kişilerin erken izolasyonu

Kişinin önceden belirlenen bölgede izole edilmesi

Müdür/ Salgın Acil Durum Sorumlusu

Belirti veya temas tespit edildiğinde

 

Kişilerin sağlık kuruluşuna nakledilmesi/naklinin sağlanması

İletişim Planına Uygun olarak

Müdür/ Salgın Acil Durum Sorumlusu

Belirti veya temas tespit edildiğinde

 

Doğrulanmış salgın hastalıklı (COVID-19 vb.) kişilerin iyileşmesini takiben sağlık otoritelerince belirlenen süre (COVID-19 için en az 14 gün) izolasyon sonrasında kuruluşa dönmesinin sağlanması.

Yetkili sağlık kuruluşu raporuna,  Salgına Bağlı Pozitif Teşhis Konan Öğretmen/Öğrenci Devamsızlık Formuna göre

Müdür/ Salgın Acil Durum Sorumlusu

İyileşme Sonrası

 

      Fethullah ÜÇER                                                         ……………………………….

Salgın Acil Durum Sorumlusu                                                     ……………. Öğretmeni

 

…… / ….. / 20 …

 

Mevlüt Tamer DEMİREL

Okul Müdürü

 

 

 

7- İHTİYAÇ DUYULAN MEVCUT KAYNAKLAR

 

İNSAN KAYNAĞI

1.Okul İdaresi (2)                                                                                                  2.Öğretmen sayısı(11)                                                                                         3.Öğrenci sayısı   (212)                                                                                               4.Diğer Personel (2)

 

ALTYAPI

1.Okul/Kurumun Fiziki Mekanları, Tesisatlar                                                   a)Derslik Sayısı   9                                                                                                                b) Oda Sayısı       2

c)Tuvalet   Sayısı 12                                                                                            d)Lavabo Sayısı  12

 

TEKNOLOJİ

 

İç ve Dış haberleşme ve iletişim yolları:

Tüm çalışanlar, misafirler için talimatlar hazırlayıp imzalatılacak.                 Velilere, misafirlere ulaşmak ve duyuru için okulun web sitesi, sms ve                                 cep telefonu kullanılacaktır.

 

SORUMLULAR

Hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolün sağlanmasının etkili şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için sorumlular olarak  müdür ve müdür yardımcısı belirlenmiştir.

 

FİNASMAN

1.Okulun kendi öz kaynakları                                                                                      2.MEB/İl ve İlçe den Temin Edilecek   Ödenek

 

MEVZUAT

1.T.C  Sağlık Bakanlığının COVİD-19  Rehberi                                               2.Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarını Geliştirme ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu                                                                                                       3.Öğretmen, Veli ve Öğrenci Bilgilendirme Rehberi

                                                   

 İHTİYAÇ DUYULAN MALZEMENİN 

                    CİNSİ                                                

                               ÖZELLİĞİ

    MİKTARI                                                                                            

 

Dezenfektan Malzeme

1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9)

Okulu  yüzyüze  eğitime başlama durumuna  göre bunlar tespit edilecektir. İlk planda  tüm öğrenciler  haftanın 5 günü okula gelecek gibi temin edilmeye çalışılacaktır.

 

 

Yüzey Temizleyicisi

 

Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, 1/10’luk, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları 1/100’lük hipoklorit esaslı yer yüzey dezenfektanı

Sıvı Sabun

Su ve sabunla en az 20 saniye el temizliği ve hijyeni

El Antiseptiği

% 70 Alkol bazlı antiseptik

El Dispenseri

Ayaklı/Duvara Monte ve Seyyar

 

Temassız ateş ölçer

Çevre faktörlerinden etkilenmeyen, Vücut ölçüm modu, yüksek ateş uyarısı

Tıbbi maske

Cerrahi Maske

 

Yüz Siperliği

Açılıp kapanabilir asetat  vizör, süngerli              alınlık yumuşak,ayarlanabilir,lastikli bant

Eldiven

Pudrasız muayene eldiveni

Atık Kumbarası

Pedallı, Kapaklı Atık Kumbarası (elle temas edilmeyen)

 

                              

 

 

 

8-TANIMLAR

          COVİD-19 hastalığı; Coronavirüs’lar (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu ve Ağır Akut Solunum Sendromu gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Coronavirüs’larzoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok coronavirüs mevcuttur. Coronavirüs’ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirüsailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERS-CoVEylül 2012'de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır. SARS Coronavirüsü ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesinden ötürü endişe oluşturmuştur. 31 Aralık 2019'da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin'in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen vakalar bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Coronavirüs (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVİD-19 olarak kabul edilmiştir.

     Bu plan, COVİD-19 etkeni ve bulaşma yolları hakkında bilgi vermek; COVİD-19 vakası veya temaslısı ile karşılaşıldığında izlenmesi gereken strateji ve uygulama şekilleri hakkında yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır. COVİD-19’a yönelik olarak hazırlanmış olan “COVİD-19 (2019-nCoV Hastalığı) Rehberi” DSÖ önerileri ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda güncellenmektedir. Güncellenen rehber dokümanı ve rehber sunumları, afiş, broşürler ve sık sorulan sorular ve cevapları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sayfasında (www.hsgm.saglik.gov.tr) düzenli olarak yayımlanmaktadır.

 

 

9-KAYNAK VE BULAŞMA

Enfeksiyon Hastalıklarının Bulaşma Yoluna Göre Sınıflandırılması

 

a) Solunum sistemi yolu:Birçok etken yeni konağa solunum yolu ile girer. Bu yolla giriş hasta veya taşıyıcılarla direkt temas veya enfekte damlacıkların solunan havaya karışması sonucu oluşabilir. Enfekte damlacıkların havaya karışması ise öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında meydana gelebilir. Ayrıca hasta kişinin solunum yolundan girecek kontamine olmuş tozlar, vb. soluması aracılığıyla da bulaşma olabilir. Enfekte damlacıklarla bulaşan enfeksiyonlar üst ve alt solunum yolları hastalıklarıdır. Bunlar arasında en önemlileri pnömoni, bronkopnömoni, kızamık, kızamıkçık, boğmaca, grip, tüberküloz, streptokoksik enfeksiyonlar, solunum yolu şarbonu ve vebası, difteri, çiçek, su çiçeği, kabakulak ve menenjittir.

b) Sindirim sistemi yolu:Enfeksiyon etkenlerinin yeni konağa sindirim yoluyla girişleri besinler, içecekler (su, süt vb.), kontamine eller, tırnaklar aracılığı ile olur. Çiğ yenilen yapraklı sebzeler, su ve içeceklerle bulaşan hastalıklar; tifo, paratifo, kolera, basilli dizanteri, enterovirus enfeksiyonları, poliomyelit, enfeksiyöz hepatit, amebiazis, helmint enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri, süt, et, balık ve ürünleri ile bulaşan hastalıklar ise; tüberküloz (bovin tipi), şarbon, şap hastalığı, brusellozis, kist hidatik, tenyazis, salmonella gibi gıda zehirlenmeleridir.

c) Temas yoluyla bulaşma:Bazı enfeksiyon etkenleri de temas yolu ile yeni konağa ulaşır. Direkt temas sonucu deri ve vücudun çeşitli bölgelerindeki mukozalar yoluyla patojen etkenler vücuda girer. Genellikle sağlam deriden birçok etken giremez; derideki travmalar, yaralanmalar, temizlik kurallarına uymama etkenlerin girişini kolaylaştırır. Çiçek, uyuz, kuduz, şarbon, lupus vulgaris ve mantar hastalıkları bu gruptaki hastalıklardandır.

 d)Vektörler (Aracı) yoluyla bulaşma:Bazı enfeksiyon etkenleri konakçılara aracılarla girer. Vektörle bulaşma mekanik veya biyolojik olabilir. Biyolojik vektörlerden bazıları pireler, keneler, bitlerdir. Mekanik vektörlere ise örnek olarak enjektörler, iğneler, cerrahi aletler, serum, plazma gibi maddeler verilebilir.

 

10-KLİNİK ÖZELLİKLER:

Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ciddi vakalarda ağır solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir.

           

11-EĞİTİM KURUMLARINDA YAPILACAKLAR

 

          COVİD-19 gibi hava yolu ile bulaşan enfeksiyonların yayılımı kapalı ortamlarda daha kolay olduğu için eğitim kurumlarında hastalığın bulaşmasını engelleyecek önlemlerin alınması, eğitim kurumlarında çalışan tüm personel ve öğrencilerin hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmesi gereklidir.

          Bu önlemlerin alınması için sağlık çalışanları, okul yönetimi ve öğretmenler, veliler ve öğrenciler arasında iş birliği ve eşgüdümün sağlanması büyük önem taşımaktadır.

         El yıkama alışkanlıklarının yeterince sık olmaması, okul ortamında arkadaşları ile oldukça yakın ilişkide olmaları enfeksiyonun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırmaktadır.

         Tüm faaliyet planlamaları, özel grupların erişilebilirliğini dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

 

12-SALGIN HASTALIK (COVİD-19 vb.) VAKALARININ SAPTANMASI VE BİLDİRİMİ

 

           Aileler COVİD-19 belirtisi olan çocukları eğitim kurumuna göndermemeli ve bu durumdan eğitim kurumu yönetimini haberdar etmelidir. Benzer şekilde öğretmenleri tarafından öğrenciler değerlendirilmeli ve hastalık belirtisi gösteren öğrencilerin ateşleri ölçülmeli riskli durumda olan öğrenciler ilgililere bildirilmeli.İlgili kişiler gelene kadar öğrencilerin varsa eğitim kurumunun sağlık hizmetleri verilen bölümünde, yoksa diğer kişilerle temasını önleyecek şekilde ayrılmış bir odada gözlem altında tutulması uygun olacaktır. Öğrencilerin eve dönerken toplu ulaşım aracı ya da öğrenci servisini kullanma zorunluluğu olması durumunda öğrencilerin ağız ve burnunun cerrahi maske ya da temiz bir mendille kapatılması uygun olacaktır. Bu durumun okul yönetimine bildirilmesi, hastalığın eğitim kurumundaki durumunun değerlendirilmesi yönünden çok önemlidir.

Okul yönetimi, olası COVİD-19 vakasına ait öğrenci devamsızlıklarını günlük olarak bildirmelidir. Devamsızlıklardaki artışların salgın hastalıklarla ilişkisi değerlendirilmeli. Devamsızlık bilgilerinin kurumlar arası veri akışı yayımlanacak prosedürlere göre yapılacaktır.

                 COVİD-19 ve benzeri hastalık nedeniyle eve gönderilen öğrenci ya da personelin hastalık belirtileri geçene ve kendini günlük faaliyetlerini yapabilecek kadar iyi hissedene dek eğitim kurumuna gelmemesi ve risk grubunda olan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmaları sağlanmalıdır.

         Bu dönemde hasta kişilerin mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamaları ve kalabalık ortamlardan (sinema, konser, toplu taşıma araçları gibi) uzak tutulmaları konusunda bilgi verilmelidir.

 

13-EĞİTİM KURUMUNDA ALINACAK TEMİZLİK ÖNLEMLERİ       

           

     1- Okul/Kurumlarda COVID-19 vakaları tespit edilmemiş olsa bile hijyen ve sanitasyon mutlak surette sağlanmalıdır. Genel önleyici tedbirler açısından COVID-19 salgını boyunca ortak alanlarda (tuvaletler, salonlar, koridorlar, asansörler, derslikler ve atelyeler vb.) temizlik ve dezenfeksiyon önlemlerinin uygulanmasına özel dikkat gösterilmelidir.  Kulplar,  asansör düğmeleri,  korkuluklar, anahtarlar, kapı kolları vb. gibi sık sık dokunulan yüzeyler daha sık ve daha özenli temizlenmelidir. Temizlik personeline bu konuda talimat verilmelidir.

    2-  Okul/Kurumun eylem planı kapsamında, COVID-19 süphelisi veya tanısı koyulmuş kişilerin kuruluştan ayrıldıktan sonra kullandığı oda ve mümkünse diğer tüm malzemelerin temizliği ve dezenfeksiyonu uygun KKD kullanılarak yapılmalıdır.

    3-  Temizlik personeli için çamaşır suyu başta olmak üzere bu ürünlerin hazırlanması, uygulanması ve depolanması konusunda ek eğitim verilmelidir.

 4-   Çamaşır suyu kullanımı uygun olmadığında, örneğin elektronik aygıtlar, telefon, uzaktan kumanda donanımı vb. için %70 alkol ile temizlenebilir.

 5 -  Kullanıldığı takdirde tekstil, çarşaf, masa örtüsü, giysiler vb. toz ve aerosol oluşturarak çevreyi diğer kişileri potansiyel kirlenmeden korumak üzere işaretli özel çamaşır torbalarına konulmalıdır. Normal deterjanlarla en az 60°C veya daha fazla 90°C sıcaklıkta yıkanmalıdır.

Temizlik personelinin yeterli dezenfektan çözeltilerine ve diğer temizlik malzemelerine erişimleri sağlanmalıdır.

 6- Temizlik personelinin gerekli kişisel koruma donanımları kuruluş tarafından sağlanmalıdır.

7-Eğitim faaliyetine başlamadan önce ve belirlenmiş periyotlarda binaların genel temizliğinin su ve deterjanla yapılarak genel hijyenin sağlanması ile ilgili planlama ve kontrol yöntemi belirlendi.

 

 

 

Temizlik:

1-Yüzeyleri sabun ve su kullanarak temizlenmelidir

2-Masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, telefonlar, klavyeler,

3-Tuvaletler, musluklar, lavabolar vb. yüzeylerin temizliği sıklıkla yapılmalıdır.

4-Deterjan üzerinde yazılı talimat göz önüne alarak kullanılmalıdır.

5-Yoğun kirlenmeler söz konusu ise deterjanı sulandırmadan direk kullanılmalıdır.

6-Daha az kirli yüzeyden başlayarak, kirli yüzeye doğru aynı yerden bir kez daha geçmeyecek şekilde silinmelidir.

7-Temizlik işlemi bitince kullanılan aleti tek kullanımlık ise hiçbir yere değdirmeden atık kovasının içine atılmalıdır.

8-Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir. Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriş kapılarının kolları 1/100’lük hipoklorit esaslı yer yüzey dezenfektan uygulaması ile düzenli olarak temizlenmelidir.

9-Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar 1/10’luk, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları 1/100’lük hipoklorit esaslı yer yüzey dezenfektan uygulaması ile sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

10-Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilmeli ve temizlik saatleri görünür şekilde asılmalıdır. Devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havlu bulundurulmalıdır.

11-Temizlik yapan personel kişisel koruyucu ekipman (eldiven ve maske vb.) kullanmalı, işlem sonrası kullanılan koruyucu ekipmanlar özel olarak sadece bu işlem için düzenlenmiş iş yerindeki atık kutusuna atılır, su ve sabunla en az 20 saniye el temizliği ve hijyeni sağlanmalıdır.

Tuvaletlerde el kurutma fanları kapatılarak kullanım dışı bırakılmalı, tek kullanımlık kâğıt havlular kullanılmalıdır.

 

Dezenfekte:

1-Alanı veya öğeyi kirli ise  önce sabun  ve  su  veya  başka  bir deterjanla          temizlenmeli; daha sonra dezenfektan kullanılmalıdır.

2- Onaylı dezenfektanlar kullanılmalıdır.

3-Yüzey uygunsa seyreltilmiş ev tipi çamaşır suyu çözeltileri de kullanılmalıdır.

4-Çamaşır suyunuzun dezenfeksiyon amaçlı olup olmadığını görmek için etiketi kontrol edinmeli ve ürünün son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunmalıdır.

5-Çamaşır suyu,   uygun şekilde seyreltildiğinde   korona virüslere   karşı   etkili olacaktır.

 6-Çözeltiyi yüzeyde en az 1 dakika bekletilerek, en az %70 alkol içeren alkol çözeltileri de kullanılabilir. Sadece işverenler tarafından sağlanan temizlik (deterjan) ve dezenfektan ürünleri kullanılmalıdır.

7-Sık dokunulan yüzeylerin temizlik sonrası dezenfeksiyonu için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.

Ürünler üreticinin talimatlarına göre hazırlanmalı ve kullanılmalıdır. Önerilen ürün “temas süreleri”ne uyulmalıdır. Alternatif temizlik maddeleri/dezenfektanlar kullanılacaksa, sadece standartlara (virusidal aktivite için TS EN 14476 standardı) uygun olanlar kullanılmalıdır.

 

14-PERSONELİN UYMASI GEREKEN STANDART KONTROL ÖNLEMLERİ

14.1 El Hijyeni

1-El hijyeni terimi suyla sabunla ellerin yıkanması veya alkol bazlı el antiseptiklerini kullanarak ellerin ovalamasını içerir. 

2-Ellerde gözle görülür kirlenme varsa veya solunum salgılarına maruz kalınmışsa, alkol bazlı el antiseptiklerinin etkinliği kısıtlı olacağından, eller su ve sabunla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

3-Kurulama için tek kullanımlık kâğıt havlular kullanılmalı ve ayakla çalışan kapaklı çöp kutularına atılmalıdır.

 

14.2 El Hijyeni Sağlanması Gereken Durumlar

 

1-Kişilerle her temas öncesinde ve sonrasında el hijyeni sağlanmalıdır.

2-Eldiven giyilmesi gereken durumlarda da benzer şekilde eldiven giyilmeden önce ve eldiven çıkarıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır.

3-Yüzeylerle temas ettikten sonra mutlaka el hijyeni uygulanmalıdır.

4-Ellerde gözle görülebilir kirlenme olmayan durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile el

hijyeni sağlanabilir.

5-Ellerde gözle görülebilir kirlenme olan durumlarda eller su ve sabun ile yıkanmalıdır. 

6-Kirli bir bölgeden temiz bir bölgeye geçilmeden önce eldiven çıkarılıp el hijyeni uygulanmalı ve sonrasında gerekiyorsa yeni eldiven giyilmelidir.

           

14.3 Eldiven Giyme

1-Materyale temas öncesinde, ekipmanları/yüzeyleri kullanma veya bunlara temas durumunda temiz eldiven giyilmelidir.

2-Sınıflardan/odalardan çıkmadan önce eldivenler dikkatli bir şekilde çıkartılmalı, eller yıkanmalı ve sınıfta/odada bulunan araç gereç ve çevre yüzeylerine dokunulmamalıdır.

3-Eldivenlerin yıkanması ya da alkol bazlı el antiseptikleri uygulanarak kullanımına devam edilmesi uygun değildir.

4-Eldivenli eller ile yüzeylere temastan kaçınılmalıdır.

 

 

14.4. Maske, Gözleri Koruma, Yüz Koruma

Göz, ağız ve burundaki mukozaları korumak için maske ve gözlük kullanılmalıdır.

 

 

14.5 Damlacık Enfeksiyonu Yayılımına Karşı Önlemler

COVİD-19 enfeksiyonu temel olarak “damlacık” ve “temas” yoluyla yayılır. Virüs hastanın solunum yolları içerisinde bulunur ve öksürme, hapşırma, konuşma esnasında havaya saçılır. Damlacıklar havada 1-2 metre mesafeye kadar ulaşabilir ve yer çekimi etkisiyle yere düşerler. Hastanın öksürmesi esnasında havaya saçılan damlacıklar hastaya 1-2 metre mesafeden daha yakın olan kişilere bulaşabilir. COVİD-19 ile enfekte kişinin ellerine de virüs bulaşır. Enfekte kişi öksürme sırasında ve/veya elleriyle çevresel yüzeylere bulaşır. Virüs bu yüzeylerde birkaç dakika ile birkaç gün arasında canlı kalabilir. Bu yüzeylere elleri ile temas eden duyarlı bireyler el hijyeni sağlamadan ellerini ağız, burun ve gözlerine temas ettirmek suretiyle enfekte olurlar. Bu nedenle önlük, eldiven, yüz siperliği/gözlük, maske kullanmalı ve işlemler bittikten sonra koruyucu ekipmanı usulüne uygun şekilde çıkartmalı ve son olarak mutlaka el hijyeni sağlamalıdır.

15-SALGIN HASTALIK COVİD-19 vb. KAPSAMINDA ALINACAK ÖNLEMLER

15.1.Kurum Giriş ve Çıkışlar

1- Kuruluş girişlerine personel, öğrenci, veli, ziyaretçilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için gerekli altyapı (uygun noktalarda el yıkama imkânı, mümkün olmadığı noktalarda ve alanlarda %70 alkol bazlı antiseptik madde vb.) sağlanacak.

2- Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, kuruluşta bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanların sağlık otoritelerince belirlenen KKD (maske takılması vb.) kullanımı için gerekli önlemler (maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulması vb.) alınacaktır. Tüm ziyaretçiler maskeli olarak okul/kurumlara giriş yapmaları sağlanacaktır..

3-Tüm ziyaretçilerin ve tedarikçilerin vücut sıcaklığı ölçülmelidir. Bakanlık genelgesine uygun olarak 37.5 C ve üzeri ateşi tespit edilen çalışanların İşyerine girişi mümkün olmamalıdır.

Yüksek ateş  tespiti halinde, karantina odasında veya belirlenmiş benzeri bir alanda izolasyon sağlanarak derhal 112 aranmalıdır.

4-Ziyaretçi kartları temizlik dezenfektasyon filan programları doğrusunu dezenfekte edilmelidir.

5-Güvenlik danışma personeli için gerekli KKD ler sağlanmalı ve alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.

6-Ziyaretçiler ve tedarikçiler kuruluşa girmeden önce salgın hastalıkları önlemeye yönelik alınan bu kılavuzda bahsedilen ve kuruluşça hazırlanmış olan tedbirler uygulanan kurallar konusunda bilgilendirilmeli ve bu kurallara uyacağını dair ziyaretçiden ve tedarikçiden taahhüt alınmalıdır kuruluşa her türlü bu kontrolsüz giriş engellenmelidir.

7- Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, kuruluşta bulunan herkesin KKD’leri kuralına uygun kullanımı (maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesi vb.) için gerekli bilgilendirme ve kontroller uygulanacaktır.

8-Ziyaretçilerin ve tedarikçilerin okul/kurum  içinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması

sağlanmalıdır.

9- Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, kuruluşta bulunanların KKD değiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda (yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılması vb.) bilgilendirme ve kontroller yapılacaktır.

 

15.2.Çalışma Ortamı (I)

1-Yeni koronavirüs salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum planlarının güncellenmesi yapıldı.

2-Sosyal mesafe kuralı gözetilerek çalışma yöntem ve şekillerinin yeniden gözden geçirilmesi,

3-Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlanması,

4-Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapılmasıÇalışma ortamının uygun ve yeterli düzeyde havalandırılmasının sağlanması,

6-Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde, kapasite kullanımını dikkat edilmesi.

Çalışma Ortamı (II)

1-Ekranlı araçlar ve ilgili parçaları ( klavye, mouse, ortak telefon, diyafon, mikrofon vb) dahil olmak üzere kullanılan tüm ekipmanın ve çalışma ortamı hijyeninin sağlanması amacıyla farklı kullanıcılar tarafından kullanıldıkça sık aralıklarla dezenfekte edilmesi,

2-İşin yürütümüne engel olmayacak ve bulaşma riskini azaltacak şekilde uygun kişisel koruyucu donanımların seçilip kullanılması,

3-Sosyal mesafe kuralı çerçevesinde tokalaşma, sarılma gibi davranışlarda bulunulmaması ve ellerle yüz bölgesine temas edilmemesi,

Çalışma Ortamı (III)

1-Çalışma ortamına elle temas edilmesine gerek duyulmayan yeterli sayıda çöp kutularının yerleştirilmesi

2-Tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kişisel hijyen malzemesinin bulundurulması, bu alanların kullanılmasından önce ve sonra kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilmesi ve buraların sıklıkla dezenfekte edilmesi,

3-Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanların işyeri sağlık personelinin işyerinde bulunması halinde yapılacak kontrolden sonra işe yönlendirilmesi, bulunmaması halinde doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesinin sağlanması,

 

Çalışma Ortamı (IV)

1-Temizlik sorumlu personel kişisel hijyenlerine ve uygun KKD kullanıma özen göstermesi,

Ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makinalarının mümkün olduğunca kullanılmaması, çalışanlara kapalı şişelerde su temin edilmesi,

2-COVİD 19 şüphesi var ise bu kişi ile temas eden işyeri çalışanlarının belirlenmesi, çalışan ile temas etmiş kişilerin iletişim bilgileri kayıt altına alınması, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün yönlendirmesine göre hareket edilmesi,

15.3Toplantı ve Eğitimler

1-Toplantı ve eğitimlerin salgın bitene kadar ertelenmesi, yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan toplantı ve eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmesi,

2-Uzaktan eğitim gibi yöntemlerin uygulanamayacağı eğitimlerin ise sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak en az kişi ile icra edilmesi,

3-Çalışanlara korona virüsün yayılımının engellenmesine yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesi, elektronik ortamdan mesajlar, medya paylaşımı ya da uzaktan eğitim araçları ile yürütülmesi ile ilgili işveren ve/veya vekiline önerilerde bulunurlar.

 

15.4 Dinlenme Alanları

1-Dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak sıra ve masa düzeninin uygun şekilde ayarlanması, 

2-Mümkünse, yemeklerin      ve        içeceklerin       tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılması,

3-Dinlenme alanlarının hijyeninin sağlanması amacıyla sık aralıklarla dezenfekte edilmesi,

4-Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkan veren düzenlemelerin yapılması,

15.5 Servis Araçlarının Kullanımı

1-Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması,

2-Servis kullanan çalışanların, araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılması,

3-Servis araçlarının taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanması,

4-Araç girişlerine el dezenfektanlarının konulması,

5-Seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları,

15.6 Seyahatler

1-Zaruri olmadıkça seyahatlerin iptal edilmesi ya da azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması,

Yurtdışından dönen kişilerin işe gitmekten kaçınmaları ve Sağlık Bakanlığı’nın 14 Gün Kuralına uymalarının sağlanması, gerektiğinde bilgi almak için ALO 184 Koronavirüs Danışma Hattına yönlendirilmeleri,

2-Yurtiçi seyahatten dönen çalışanların sağlık kontrolünden geçirilmeden işbaşı yapmalarının engellenmesi ve çalışma süresince sağlık durumlarının gözlemlenmesi,

 

STANDART ENFEKSİYON KONTROL ÖNLEMLERİ EYLEM PLANI (SEKÖ)

Yapılacak İşlem

Uygulama Periyodu

Zamanı

Sorumlusu

Kaynaklar

Belge

 a) Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde, kapasite kullanımını ve KKD gerekliliklerini içermekte mi?

Salgın döneminde Acil durumlarla başa çıkmak için göreve hazır eğitilmiş kişi görevlendirilecek ve iletişim planının oluşturulacak.

Eğitim Öğretim faaliyeti başlamadan önce

Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

 

Eğitim Planı,
İletişim Planı

Salgın dönemlerine yönelik Acil Durum Harekât tarzının belirlenecek ve ilan edilecek.

Eğitim Öğretim faaliyeti başlamadan önce

 Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

 

BBÖ Planı

Dersliklerin en az 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde düzenlenecek.

Eğitim Öğretim faaliyeti başlamadan önce

 Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

 

 Sınıf Oturma Planı

Toplu Kullanım alanlarının kişileri arası sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.

Eğitim Öğretim faaliyeti başlamadan önce

Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

 

 

Bütün çalışan ve öğrencilerin kılavuzda belirtilen standartlara uygun maske kullanımının sağlanması, maskesi olmayanlar için maske bulundurulacak,

Devamlı

 Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

 Maske

 

Temizlik ve Güvenlik görevlilerine işlerine uygun KKD (maske, siperlik, eldiven ve önlük) verilmesi ve kullanımının sağlanacak.

Devamlı

 Okul Müdürü/ Salgın Acil Durum sorumlusu

Tıbbi maske, Siperlik, Eldiven, İş Elbisesi

KKD Teslim Tutanağı

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İzmir Tire 80. Yıl Cumhuriyet İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)