Ekim Ayı Değerimiz Saygı

Saygı, insanlara kendisinin  önemsendiğini  ve değer verildiğini gösteren söz ve davranışlardır.

Saygı, genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla, insanların düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına...  değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır.

Saygı, gerektiğinde  insanın yaşadığı çevreye, içinde bulunan canlılara ve sahip olduğu nimetlere  değer vermesi  ve onları korumasıdır.

Saygı, değeri, üstünlüğü, yaşlılığı dolayısıyla bir kimseye veya bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya neden olan  bazen sevgiden,  bazen kişilikten kaynaklanan davranışlardır.

Saygı, karşındaki insanın varlığını olduğu gibi kabullenmek ve onun düşüncelerini, dinlenmeye değer olduğunu ona hissettirmektir... İnsanları dinlemek, farklı olanı anlamaya çalışmak, onu yargılamamak  saygılı ve erdemli bir  davranıştır.

İnsanın sevmediği biri veya rakibi bile olsa, insanların birbirlerinin düşüncelerine, inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine, yaşam tarzlarına, fikirlerine... saygı göstermek insanı yüceltir, toplumsal barışı sağlar.

İnsanlar kendilerine göre doğru olduklarına inandıkları  davranışlarda bulunurlar. Milletlerin milli kıyafetleri kendilerine göre en önemli kıyafetleridir. Onların kıyafetleri ve yaşam tarzları bizim kültürümüze ters olabilir, Onları kıyafetleri ve yaşam tarzları dolayısıyla ayıplayamayız, kınayamayız, saygı göstermeliyiz

Saygı göstermenin aileye ve topluma katkıları

Anadolu'nun fethinden sonra, bu topraklarda yaşayan farklı etnik unsurlara mensup  insanların inançlarına, ibadetlerine, adetlerine, gelenek ve göreneklerine  saygı duyulduğu ve karışılmadığı için;  insanlar yüzyıllarca iç içe mutlu olarak yaşamışlardır. Ne zamanki; bu farklılıklar art niyetli  insanlar tarafından ön plana çıkarıldı, o zaman toplumda  karışıklıklar arttı, savaşlar çıktı ve insanlar ağır bedeller ödediler...

Mevlana engin hoşgörü anlayışıyla farklı dil, din, inanç, meslek ve zümreye mensup  insanları dışlamadan, onların farklılıklarına saygı göstererek ve onlarla daima diyalog içinde kalarak yaşamasıyla bizler için örnek olmuştur.

Saygıyı ve sevgiyi insanlar çocuk yaşta ailede öğrenir. Büyüdükçe de geliştirir, bu yüzden çocukların eğitimi ailede başlar. Ailede  çocuğa, insanlara karşı sevgi ve saygı duyması öğretilirse, bu çocuk hayatı boyunca insanlara sevgi ve saygı duyar. Ailede çocuğa sevgi ve saygı ile ilgili  eğitim verilmediyse bu çocuk hiçbir zaman insanlara sevgi ve saygı  duymaz.

Anne ve baba davranışları ile çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklar anne ve babanın sözlerine  değil, davranışlarına bakarlar.  Çocuklara, anne ve babaya, aile büyüklerine, yaşlılara, dayı, amca, hala ve teyze gibi akrabalara  karşı nasıl davranması gerektiği,  nasıl saygı göstermesi gerektiği, nerede nasıl oturması, nasıl konuşması, nasıl yemek yemesi gerektiği ...   gibi görgü  kuralları öğretilmelidir.

Çocuk annesinden, babasından yakın ve uzak çevresinden ilgi ve sevgi bekler. Beklentisine karşılık bulursa onlara duyduğu güven, sevgisi  ve saygısı artar, bulamazsa azalır. Sevgi saygıyı artırır. Çocuklar sevmediği kişiye saygı göstermek istemez.

Çocuklara saygı  göstermek, çocukların da başkalarına saygı göstermelerini sağlar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gaziantep Şahinbey Kaşgarlı Mahmut İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)