Ekim Ayı Değerimiz: Hoşgörü ve Saygı

Değerler Eğitimi kapsamında Ekim ayı boyunca "Hoşgörü ve Saygı" değerlerini işliyoruz.

Öğretmenlerimiz Emine AŞCI ve Birgül KILIÇ tarafından hazırlanan panomuz ay boyunca sergilenecektir.

 

Hepimiz yaşam içinde geliştirdiğimiz hoşgörü anlayışını önce ailemizde deneyimleriz. Aile içinde herkesin düşüncelerinin rahatça dile getirilebilmesi ilerde başkalarının düşüncelerini de sabırla dinlememize dönüşecektir. Böylece çocuklarımımız da okul hayatında arkadaşlarına göstereceği hoşgörü ile gelecekteki insan ilşkilerinin kalitesini belirleyebilecektir. Her davranış çocukken bir anlam kazanır ve geleceğimizi etkiler.


Yalnız güzel sözlerle hoşgörü olmaz, bunu davranışlarımıza yansıtmalıyız. Her şeyden önce kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz ki başkalarını da oldukları gibi kabul edebilelim. Kendi değerimizi bilirsek, başkalarına da değer verir ve böylece barış, huzur ve saygı içinde yaşarız. Sevgisiz hoşgörü olmaz, sevginin olduğu yerde de kıskançlık, öfke, kızgınlık, önyargı, farklı görme olmaz.  Biz herbirimiz bu dünyanın küçük bir parçasıyız. Onun için diğer küçük parçaları önemsiz ve gereksiz görmek doğru değildir. Hoşgörü yaşamımızı kolaylaştırır ve anlamlı kılar ve her türlü zorluğu aşmamıza yardımcı olur.


Sevgili velilerimiz,

Çocuklar yaşamlarındaki ilk anlardan itibaren çevrelerindeki önem verdikleri yetişkinleri model alırlar. Anne baba nasıl bir çocuk yetiştirmek istiyorsa ve ondan ne tür davranışlar bekliyorsa davranışlarıyla çocuğuna model olmalıdır. Ebeveynin olumlu davranışları, söz ve ikazlardan daha önemlidir.

 

Sevgili çocuklar,

Kimseyi dilinden, sosyal sınıfından, inancından, kültüründen, yaşam biçiminden vb. dolayı hor görmeyin, herkese değer verdiğiniz ve saygı gösterdiğiniz oranda dünya güzelleşir ve yaşam anlam kazanır. Aksi halde etrafa düşmanlık tohumları ekilir ve dünya, dolayısıyla yaşam çekilmez bir hal alır. Dünya hoşgörülü insanlar sayesinde bugün olabildiği kadar bize hizmet etmektedir. Dünyamızı bile yönlendiren bizim düşüncelerimiz ve davranışlarımızdır. Paylaşmak durumunda olduğumuz tek dünya vardır ve burada hepimizin hakkı vardır.


Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Tokat Reşadiye Kelkit İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)