Eğitimde Kaliteyi İyileştirme Projesi (Ekip42)

O "Oku!" buyurdu, okuyorum. Bu projenin amacı öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle, yöneticilerimizle, tüm velilerimizle beraber okuyarak eğitimde kalitenin artırılmasına yardımcı olmaktır.

1. Projenin Gerekçesi

       Müdürlüğümüzün “2015-2019 Stratejik Planı” II. temasının 1. hedefi; “Bütün bireylerin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine yönelik faaliyetlere katılım oranını ve öğrencilerin akademik başarı düzeyini artırmak.” şeklinde belirlenmiştir. Projenin gerekçesi, bu hedefi gerçekleştirmeye yönelik atılmış adımlardan biridir.

       Eğitim-öğretimin kalitesini artırmak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda sürekli okumayı ve okuyarak öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Gelişen iletişim ve bilgi teknolojileri ile bireylerin yeni gelişmeleri takip edebilmesi ve çağı yakalayarak üretken bireyler olabilmesi için okumak; artık bir tercih değil, bir temel ihtiyaç hâlini almıştır. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların başında, okuma oranının düşüklüğü ve eğitimsizlik gelmektedir. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerde harcamaktadır. Bu yararsız alışkanlıkların yerini doldurabilecek en değerli alternatif hiç şüphesiz okumaktır.

       Eğitim-öğretim süreçleri, birçok alandaki faaliyetleri ve çalışmaları içermektedir. Bu faaliyetler ve çalışmalar birbirini tamamlayıcı mâhiyette olduğu takdirde başarı tam anlamıyla gerçekleşebilir. Okullarda verilen eğitim-öğretim faaliyetleri, öğrencinin okul dışındaki alışkanlıkları ve hayat tarzı ile desteklenmedikçe tam anlamıyla bir başarıdan söz edilemez. Bundan dolayı öğrencilerin okul dışında da okumaları ve kendilerini geliştirmeleri, aldıkları eğitim ve öğretimin kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır.

       Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sürekli öğrenmek için okuma alışkanlığı kazanmış olan bir fert, artık kolay kolay okumayı bırakmayacak ve bu alışkanlığını bir hayat tarzına dönüştürerek ömür boyu öğrenen iyi bir okur olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan ve sürekli öğrenmeyi bir yaşam tarzı haline getiren fertlerin günlük sohbetleri bile farklılaşacaktır.

       Eğitimde Kaliteyi İyileştirme Projesi; ilimizde bütün okullarda öğrenim gören öğrencilerin, öğretmen ve velileri ile birlikte kitap okuma faaliyetlerine katılarak bunu bir alışkanlığa dönüştürebilmek maksadıyla hazırlanmıştır. Ayrıca, okuma alışkanlığını artırmak için yalnızca okul değil, diğer toplumsal alanlarda da yaygınlaştırıcı faaliyetlerle projenin çeşitli açılardan desteklenmesi düşünülmektedir.

       Öğretmenlerimiz ve velilerimiz de bu projede yer alarak hem öğrencilerini takip edebilecek hem de çoğulcu bir katılımla kitap okumayı alışkanlık haline dönüştürmek için katkıda bulunacaklardır. Anne-babalarının, öğretmenlerinin kitap okuduğunu gören öğrenciler için kitap okumak özendirici ve teşvik edilen bir alışkanlık olacaktır. Okuma sevgisi toplumun her kesimine yayıldıkça toplumumuz daha sağlıklı, daha kültürlü, daha hoşgörülü kişilerden oluşacaktır. Böylece toplumun yaşam ve eğitim kalitesi de büyük oranda artacaktır.

2. Projenin Amaçları

       Bu projenin amacı; öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle, yöneticilerimizle, tüm velilerimizle beraber okuyarak eğitimde kalitenin artırılmasına yardımcı olmaktır. Bu amaçla;

a) Öğrencilerin kitap okumama nedenlerini ortaya çıkararak okuma ile ilgili problemlere çözüm odaklı yaklaşım sağlamak,
b) Okuyan, okuduğunu anlayan ve yorumlayan, okumayı bir yaşam kültürü haline getiren gelecek kuşakların yetişmesine katkı sağlamak,
c) Okul ve çevresinde, öğrencileri okumaya teşvik edici çalışmalar yapmak,
d) Proje kapsamında okuma alışkanlığının öğrenciler tarafından içselleştiril¬mesini sağlamak,
e) Öğrencilerimizin kelime haznelerinin zenginleşmesine katkı sağlamak,
f) “Kitapseverler Kulübü”nü okullara kazandırmak,
g) Öğretmenlerimizin okuma alışkanlıkları ile çevrelerine iyi bir model olmalarını sağlamak,
h) Velilerimiz ile işbirliği içerisinde, öğrencilerimizdeki okuma alışkanlığının kalıcı hâle gelmesini sağlarken, ailelerimizin de kitap okumaya teşvik edilmesiyle okuyan bir toplum oluşturmaya yardımcı olmak,
i) Öğrencilerin akademik başarılarını artırmak,
j) Öğrencilerimizin Türkçeyi etkin kullanmalarını sağlamak, 
k) Okul ve kurumlarda, farklı alanlardaki başarıların farkındalığını artırmak,
l) Olumlu örnekleri ödüllendirmek ve bu ödüllendirmelerle diğer okul ve kurumları okumaya özendirmek,
m) Öğrenci-yazar buluşması sağlayacak faaliyetlerde bulunmak,
n) İlimiz bünyesinde kütüphane sayısını artırmak,
o) Okullar ile kurumlar arası işbirliği sağlamak.

       Tüm kurumlardan aynı performans düzeyi beklemek yerine, her bir kurumu kendi öz yapılarıyla değerlendirmek, projenin başarıya ulaşmasında yapılacak değerlendirme için temel yaklaşım tarzı olacaktır.

3. Projenin Kapsamı

       Yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin yaşam alanlarında okuma ile ilgili düzenlenecek tüm faaliyetlerin planlanması.

4. Hedef Kitle

1. İlimiz genelindeki bütün okullar.
2. Web tabanlı olarak ilimiz ortaokul öğrencileri. (5, 6 ve 7. sınıflar)
3. Konya il genelindeki bütün okul yöneticileri, öğretmenleri ve velileri.

5. Proje Kapsamında Bozkır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Yürüttüğü Projeler

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Konya Bozkır Hamzalar Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)