"Edebiyat Dersliği" Projemiz Edebiyatdersligi. Com Adresinde Yayınlandı.

AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi içerisinde 40 soru yer almaktadır. ÖSYM bu testin içerisinde her sene 24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya sorusu sormaktadır.

AYT Türk Dili ve Edebiyatı sınavı 24 sorudan oluşmaktadır. Son 3 yılın verilerine göre anlam bilgisi ve dil bilgisinden ortalama 4 soru, şiir bilgisi, edebi sanatlar ve akımlardan ortalama 5 soru, Türk edebiyatının dönemlerinden de ortalama 15 soru çıkmıştır. 

Soruların yüzde 63'ünü oluşturan Türk Edebiyatının Dönemleri şunlardır: İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi, Halk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı, Fecr-i Ati Edebiyatı,  Milli Edebiyat Dönemi, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. AYT Edebiyat sınavında bu dönemlerin özellikleri, sanatçıları, eserleri sorulmaktadır. Bunlar da ezber gerektiren bilgilerdir. 

Edebiyat sınavında tüm soruları doğru yapmak isteyen bir öğrencinin kavrama-yorum becerisinin yanında ezberinin de iyi olması gerekir. Çünkü 2000 civarında eseri yazarıyla birlikte, 400 kadar sanatçının hayatını, edebi kişiliğini, eserlerini ve takma isimlerini, 300 kadar eserin konusunu, özetini ve kahramanlarını, 100 kadar da edebiyatımızın "ilk"lerini ezbere bilmeleri gerekiyor.  

Öğrencileri AYT Edebiyat sınavına hazırlarken en çok zorlanılan konuların başında "eser-yazar" bilgisi geliyor. Üniversite sınavında öğrencilerin biyografi ve bibliyografi bilgisini ölçmeyi amaçlayan bu sorular 1970'li yıllardan itibaren sorulmaktadır. Sözel ve eşit ağırlık alanından sınava hazırlanan öğrenciler her yıl, edebiyat dersine ayırdıkları zamanın büyük kısmını "yazar-eser ezberleme"ye ayırıyor. Bu emek ve zamana karşılık da ilgili konudan doğrudan 1-2 soru, dolaylı olarak da 3-4 soru çıkıyor. Bir soru bir puanın ne anlama geldiğini bilen kaygılı öğrenciler "3-5 soru için bu emeğe değmez" diyemiyor ve zorlu bir ezberleme işine girişiyorlar.

Uzaktan eğitim sürecinde her öğrencinin bireysel hızı ve birikimine göre çalışabileceği bir sistem üzerinde düşündük. Bu sistem zamanın ruhuna uygun olmalı ve telefonları ellerine yapışık duran gençlere hitap etmeliydi. Ezber konuları içeren bir site tasarladık. Sitemizde Türk edebiyatının tüm dönemlerini kategorilere ayırarak 20'şer soruluk testler hazırladık. Testlerin tekrar çözümlerinde şıkların yerleri değişerek öğrencinin kodlamasına izin vermedik. Öğrencilerin bildikleri konuları atlayarak eksikliğini hissettikleri konularla ilgili bölümlere geçmelerini sağladık.

"Eser-Yazar", "Kimdir Bu?", "Eser-Konu-İçerik", "Eserler ve Kahramanları", "Edebiyatımızda İlkler", "Sanatçıların Unvanları/Takma İsimleri" şeklinde 6 kategori belirleyerek yaklaşık 5000 soruluk bilgi yarışması tadında bir site hazırladık. Buna bir de lise edebiyat müfredatındaki yazarlar ve eserlerini içeren sözlük ekledik. Şimdi öğrencilerimiz ezber gerektiren konuları daha eğlenceli bir şekilde öğreniyorlar, bireysel eksikliklerini tamamlıyorlar.

Okulumuz Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesi edebiyat projesi olarak yaptığımız bu çalışma; üyelik gerektirmez, reklam içermez.

Çalışmamızı edebiyatdersligi.com üzerinden tüm Türkiye ile paylaştık. Sitemize ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

www.edebiyatdersligi.com

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Muğla Fethiye Fethiye Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)