Ebeveyn Çocuğuyla Arkadaş Olabilir Mi?

Kimi ebeveynler çocuğu için "o benim en iyi arkadaşım" tanımlamasında bulunabiliyor. Ya da çocuk, anne babası için bunu söyleyebiliyor. Ancak ebeveynle çocuk arasındaki ilişki arkadaşlığa dönüştüğünde farklı sorunlar yaşanabiliyor.

"Çocuğum benim en iyi arkadaşım", "Anne-babamla arkadaş gibiyiz." Bu sözler kulağa çok güzel geliyor öyle değil mi? Ancak arkadaşlık çoğunlukla yaşıtlarımızın ya da bilişsel düzeyimizin uyuştuğu insanlarla kurduğumuz bir ilişki modeli. Yaşam yolculuğumuzda her bireyin rolü bizlerin diğer insanlarla olan ilişkimizde sınırlarımızı ve görevlerimizi düzenler ve geliştirir.

Peki, çocuğun ebeveynleriyle sınırları kaldırarak arkadaşlık ilişki kurabilmesi gerçekten olası mı? En basitinden bir çocuğa yetişkin gibi davranmak ve "arkadaş" tanımlamasında bulunmak sağlıklı mı?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Nöropsikolog Merve Tuğçe Doğru ile konuşarak bu sorulara yanıt aradık...

 

  Çocuğa ebeveyn olmanın önemini hissettiremeyen ailelerde çocuk otoritesi görülmektedir. Yani her zaman çocuğun elinde oyuncak olmuş anne-babalardır. Nöropsikolog Merve Tuğçe Doğru  

 

"Ebeveyn çocuğun hayatına anne-baba rolü ile eşlik etmeli"

Ailede her bireyin farklı rol ve görevleri olduğuna dikkat çeken Tuğçe Doğru, bu görevler arasında çatışma olmaması adına; "Anne- babaların evlatlarına karşı ebeveyn rolü ile eşlik etmelidir" diyor. Çocukla ebeveyn arasındaki arkadaşlık ilişkisi sınır ihlallerine yol açabilir uyarısında bulunuyor.

"Çocuğunuzun öncelikle ebeveynisiniz. Ebeveynlik sorumluluklarımızı bilerek bu duyguyu çocuğumuza yansıtmalıyız. Çocuğu arkadaşlık konumuna alıp sınır ihlalleri ile birlikte kimlik karışıklıklarına sebep olmamak gerekir."

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Erzurum Oltu 25 Mart İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)