Devamsızlık Nedeniyle Öğrenim Çağı Dışına Çıkan Öğrencilerle Alakalı Görüşlerimiz

DEVAMSIZLIK NEDENLERİ

1-Velinin başka küçük çocuğu olması

2-Velinin çocuğu okula getirmesi durumunda öğrencinin aileden kopamaması 

3-Veli ilgisizliği 

4-Velinin Rehberlik ve Araştırma Merkezinin yönlendirdiği okul ile alakalı olumsuz tavır geliştirmesi (çocuğumun akademik ve sosyal başarı düzeyi yönlendirilen okul veya sınıftan daha iyi) 

5-Öğrencinin okul kurallarına uyum sağlayamaması(saldırganlık-cinsellik-ergenlik problemleri vb) 

6-Öğrencinin sağlık durumunun tıbbı tedavi gerektirmesi ( uzun süreçli tedavi ) 

7-İlçesinde okul olmamasından dolayı diğer ilçedeki okula gitmenin zor olması

(Servi̇s olsada) 

8-Öğrencinin okul saatleri içinde yönetmenliğe aykırı olarak rehabilitasyon merkezinde ders yazması velinin o Merkezini öncelikli olarak görmesi

9-Devlet okullarımızda özel eğitim öğretmeni eksikliği ve ücretli öğretmenin alan bilgisi olmadığından Veli´nin eğitimin kalitesini sorgulaması 

10-Rehberlik ve Araştırma Merkezinin yapılan eğitsel tanılama testlerinin standart olmaması, (Binet testinde orta düzeyde zihinsel engelli olarak çıkan öğrenci gestalt testinde hafif düzey zihinsel engelli çıkması gibi) bu durumda Ram yöneltmesi Veli´de kuşku uyandırmaktadır.

11-Doktorun tıbbı tanılamasının Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmenin yaptığı eğitsel tanılamanın önüne geçememesi (Rehberlik ve Araştırma Merkezinin yaptığı testin esas alınması) 

12-Özel sınıflarının lise ortaokul vb binalarda açılması sebebiyle oradaki öğrencilerin akran zorbalığına maruz kalması.

13-Özel eğitim sınıfı velilerinin diğer velilerce dışlanması tecrid edilmesi 

 

DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ YAPILAN İŞLEMLER

1-Devamsız olan öğrenciler öncelikli olarak gelmediği ilk gün devamsızlık olarak sınıf defterine kayıt edilir. Arda arda iki gün gelmeyenin ailesine telefon edilir. 7 20- gün içerisinde gelmeyen bir öğrenci için ailesine e okuldan ailesi mektup yollanır.  Yine gelmezse Veli okula çağrılır sebebi dinlenir yollamak istemezse sorumluluk veli´de olacak şekilde evrak imzalatılır. 

2-Duygusal bozukluk ve davranış problemlerinden dolayı devamsızlık gösteren öğrenciler ve ailesi Kadın ve Aile Sağlığı merkezine yönlendirilir.

 

DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ ÖNERİLER

1-Yukarıdaki hususlarla alakalı Özel Eğitim Öğretmenleri ile çalıştay düzenlenmesi

2-Her ilçeye her kademede özel eğitim okulu açılması (I.II.III. Kademe)

3-Ailelerin ilaç kullanımı ve ergenlik problemleriyle alakalı eğitilmesi

4-Özel Eğitim Yönetmeliğinde bireysel eğitim ve çift engel sınıfı işleyişinin daha detaylı ve açık belirtilmesi

5-Alan değişikliğiyle sınıf öğretmeni mezunu olan öğretmenin özel eğitim öğretmenliğine geçmesinin durdurulması (özel eğitim özel yetişmiş personelin verdiği eğitimdir)

6-Özel Eğitim Uygulama Merkezileri ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezlerinin bakım evi görüntüsünden çıkartılıp, ağır durumda olan öğrenciler için devlet tarafından gündüzlü bakım evlerinin açılması

7-Özel Eğitim Okullarına özel eğitim alanında özel yetişmiş alan öğretmenlerinin idareci olarak atanması (Okul Öncesi, Müzik, Beden Eğitimi vb.)

8-Rehber Öğretmen atamalarında Özel Eğitim Okullarına öncelik verilmesi.

9-Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezilerinin verimliliğinin irdelenerek buraya ayrılan kaynağın Özel Eğitim Okullarının imkânlarının arttırılması

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Bağcılar Abdullah Bin Mektum Özel Eğitim Uygulama Okulu II. Kademe

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)