Dede Korkut Kitabı Yazmaları ve Türk Kültürü Konferansı

Türk destancılık geleneğinin en önemli eserlerinden biri olan Dede Korkut'un bilgece sözleri ve destanî anlatmaları Türk Dünyası'nın çeşitli yerlerinde yazıya geçirilmiştir. Ancak Türk Kültür ve medeniyetinin çok değerli pek çok eseri için geçerli olduğu üzere Dede Korkut'un sözlerini içeren metinlerin bir kısmı kaybolmuş, sadece birkaç metin günümüze ulaşabilmiştir.

Dede Korkut metinlerinden yalnızca ikisi günümüze ulaşmıştır ve onlar da yurt dışına kaçırılmıştır. Biri Almanya'nın Dresden şehrindeki Kraliyet Kütüphanesinde, diğeri Vatikan Kütüphanesinde bulunan bu nüshalara bir üçüncüsü 2019 yılında katılmıştır. 

İran'ın Türkmen bölgesinde bulunan bu nüsha; Ege Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin EKİCİ tarafından çalışılmış ve yayınlanmıştır. 

Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Aykut KUNDAKÇI danışmanlığında öğrencilerimiz Edanur AYIK, Mustafa AZIK ve Ali İhsan ÖZDEMİR "Dede Korkut'la Yeniden Tanışmak:13. Hikâye" adıyla bir proje yaptılar. Bu proje kapsamında,

•İlk olarak yeni bulunan on üçüncü hikâye "Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi" okundu ve bu hikâye üzerinde konuşuldu. 

•Okulumuz öğrencisi Ali İhsan ÖZDEMİR 13. Hikâyeyi bir çizgi-roman haline getirdi ve Power Point sunumu halinde öğrencilerimizle paylaştı. 

•Bu yapılan çizgi roman sunumu öğretmenimiz Aykut KUNDAKÇI tarafından seslendirildi. 

•Yeni bulunan nüshada yer alan soylamalar (destansı şiirler) ve "Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi" hikâyesi bir pano ile öğretmen ve öğrencilerimizin dikkatine sunuldu. 

•Projenin finalinde kültürümüzü zenginleştiren bu çok önemli buluşu ve yayını yapan sayın hocamızı 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında okulumuza konferans vermek üzere davet ettik.

•10 Mayıs 2022 günü saat 14:00'te okulumuzun konferans salonunda Ege Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin EKİCİ tarafından öğretmen ve öğrencilerimize "Dede Korkut Kitabı Yazmaları ve Türk Kültürü" konulu konferans verildi.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İzmir Güzelbahçe Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)