Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Kapsamında Eğitimlere Başlandı

Davranışsal Bağımlılık Nedir?

Davranışsal bağımlılıklar; fiziksel bir maddeye dayandırılamayan insan-makine etkileşiminin kurulduğu teknolojik bağımlılıkları kapsayan internet, oyun ve kumar gibi bağımlılıklar olarak tanımlanmaktadır. Bağımlı olunan davranışın bırakılamaması ya da kontrol edilememesi, bağımlı durumdan her defasında alınan hazzın yeterli olmaması sebebiyle kullanım miktarının ya da süresinin giderek artırılmasına, kişinin zamanının büyük kısmını bağımlı olunan davranışla geçirmesine yol açmaktadır. Bunun sonucunda da özellikle psikolojik ve sosyal problemlerin görülmesiyle birlikte fiziksel hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlanmaktadır. Bunun yanı sıra bilişim teknolojilerinin eğitim, bilgi sağlama gibi amaçlarla kullanılmasının aşırı ve zararlı kullanımını azaltabileceği saptanmıştır.

Davranışsal Bağımlılık Kapsamında Yürütülen Çalışmalar

Davranışsal bağımlılıklarda görülen artış sebebi ile son birkaç yıl içinde Güney Kore, Japonya, Çin, İngiltere gibi bazı ülkelerde davranışsal bağımlılıklarla mücadele etme ve önlemeye yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Ülkemizde de çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumu teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik etmek, bu konuda bilgilendirmek, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımını önlenmek, aşırı ve zararlı düzeyde kullananları tespit ederek, gerekli tıbbi müdahale ve yardıma yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla eş zamanlı çalışmalar yürütülmektedir.

Yalova ili genelinde de Davranışsal Bağımlılıkla Mücade kapsamında 22-31 Mart 2022 tarihleri arasında okullarımızda öğrenci,veli ve öğretmenlere yönelik olarak rehberlik servislerinde görevli rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından eğitimler düzenlenmektedir. Kurumumuz da il merkezinde rehber öğretmen/psikolojik danışmanı olmayan okullarda bu çalışmaları yürütmektedirler.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Yalova Merkez Yalova Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)