Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Eğitim Konserlerine Katıldık

5. Sınıf öğrencilerimizle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eğitim konserlerine katıldık.

 

Dünyanın en köklü sanat kurumlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 200 yıla yaklaşan tarihi içinde, sanat hayatında hiçbir kesintiye uğramadan sürekliliğini korumuş ender sanat kurumlarından biridir. Cumhuriyet’e kadar orkestranın adı “Muzıka-i Hümayun”dur ve bu aşamadaki faaliyetleri saraya özeldir. Avusturya-Macaristan İmparatorluk Sarayı’ndan İstanbul’a davet edilen Giuseppe Donizetti orkestranın şefliğine getirilmiş, çoksesli müzik kültürü kısa zamanda benimsenmiş ve kurumsallaşmıştır.

Orkestra 27 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmış, yepyeni bir anlayışla, halkın kültür ve sanat düzeyini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren öncü bir sanat kurumu niteliği kazanmıştır. Atatürk’ün yüce makamının adını vererek onurlandırdığı orkestra (Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası) aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ilk müzik kurumu olmuştur. Büyük Atatürk’ün öngördüğü sanat ve müzik ilkeleri ışığında, çoksesli müzik kültürünün gelişmesi ve uluslararası düzeyde en yüksek seviyede temsil edilebilmesi amaçlanmıştır.

3 Aralık 2020 tarihinde, tüm zamanların en büyük sopranolarından biri olarak tanınan Rumen soprano, Angela Gheorghiu'nun solist olarak yer aldığı Gala Konseri ile yeni salonuna görkemli bir açılışla taşınmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, periyodik konserleri dışında Ankara’da 2000 den fazla radyo-televizyon, gençlik ve halk konserleri gerçekleştirmiştir. Çocuklara yönelik açıklamalı eğitim konseri ile beraber “Kampüste Senfonik Akşamlar” turneleri ile 36 farklı kampüste on binlerce gence ulaşmıştır.

Cumhuriyet tarihimizin en önemli kazanımlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, birçok farklı alanda yürüttüğü özverili ve başarılı çalışmalarına aynı kararlılıkla devam etmektedir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Çankaya Eşref Bitlis Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)