Covıd - 19 Sürecinde Eğitim - Öğretimi Etkileyen Güncel Sorunlar

Tespit Edilen Sorunlar:

Bazı öğrencilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle ya da altyapı yetersizliği nedeniyle canlı derslere katılım sağlayamaması.

Taşımalı olarak gelen köylerde yaşayan öğrencilerimizin canlı dersleri takip edebilecekleri kendilerine ait ortamlarının olmaması.

Öğretmen-Öğrenci veya Öğretmen-Veli iletişiminin az olması.

Sürekli bilgisayar veya telefon karşısında bulunmanın olumsuz etkilerinin oluşması.

Öğrencilerin ders çalışma, kitap okuma gibi konularda takibinin zorlaşması.

Derslere devam etmenin isteğe bırakılması nedeniyle katılımı düşürmesi.

Ev ortamında öğrencilerin dikkatlerini dağıtacak birçok unsurun bulunması.

Öğrenciler psikolojik olarak okuldan uzaklaşması.

Uzaktan eğitim sürecinde pansiyonlu ve taşımalı sistem öğrencilerinin internete erişim imkânlarından yoksun oldukları için düzenli olarak derslere katılamaları. Bu durumun uzaktan eğitime ulaşım imkânı olmayan öğrencilerle, imkanı bulunan öğrenciler arasında sosyo-ekonomik eşitsizlik sorununu ortaya çıkarması.

Okula giden öğrenci sayısının fazla olduğu ailelerde öğrencilerin ders saatlerinin çakışması nedeniyle canlı derslere düzenli devam etmede sıkıntılar yaşanması.

Canlı derslerde yalnız anlatma metodu kullanılabildiği için öğrencilerin dikkat ve ilgisini canlı tutmanın, öğrenciyi derste aktif katılımını sağlamanın zor olması.

Konu pekiştirme çalışmalarında ödev ve performans çalışmalarında geri dönütlerin zayıf olması.

Derse katılımın isteğe bağlı olması nedeniyle farklı derslerde farklı öğrencilerin olması nedeniyle devamlılığın önemli olduğu derslerde verimliliğin düşmesi.

Öğretmen – veli iletişimini sağlamak adına kurulan iletişim gruplarına rağmen velilerin derslere aktif katılımı sağlamada yeterli olmaması.

Salgın nedeniyle okulların açılamamasının yanı sıra sınavların da yapılamamış olmasının öğrencilerde okula karşı ilgisizlik ve isteksizliğe neden olması.

Derse katılan öğrencilerin ekran başında geçirdikleri süre dikkate alındığında sürenin fazla olmasının öğrenci psikolojisi ve fiziksel yapısını olumsuz etkilediğinden öğrencilerin zamanla derslere katılımlarını azalması.

Yoğun bir çalışma gerektiren derslerin zorluğu öğrencilerin bu derslere olan ilgilerini azaltması.

Beden eğitimi, meslek dersleri (özellikle Kur'an-ı Kerim, Arapça dersleri) gibi uygulama ağırlıklı derslerin öğretmenlerin anlatımını, öğrencilerin anlamasını zorlaştırması.

İnternet bağlantısı koptuğu için veya istenilen zamanda derslere bağlanmada yaşanan gecikmeler zaten 30 dakika olan derslerin sürekli kesilmesi, gibi yaşanan zaman kaybının öğrencilerin motivasyonunun olumsuz etkilemesi.

Bu sürecin belirsiz olmasının da etkisi ile öğrencilerin uzaktan eğitimi çok fazla önemsememeleri.

Çözüm Önerileri:

Bütün öğrencilere internete erişim sağlayabilecekleri teknolojik cihazlar temin edilmeli ve uygun internet paketleri sağlanmalıdır.

Derslere devam (belgelenmiş zorunlu haller dışında) zorunlu hale getirilmelidir.

Öğretmenlere teknoloji kullanımı konusunda eğitimler verilmelidir.

Öğrencilerin sürekli olarak ekran karşısında sürekli durmasının olumsuz etkileri nedeniyle EBA dersleri aralıklı olarak planlanmalıdır.

Sınavlar merkezi olarak yapılmalıdır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çorum Sungurlu Şehit Yavuz Selim Karaman İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)