Çocuklarda Yardımlaşma Bilincinin Oluşması İçin Yapılması Gerekenler

Çocuklarda Yardımlaşma Bilincinin Oluşması İçin Yapılması Gerekenler

  • · Çocuklara bazı duyguları öğretmek için istemek veya anlatmak yeterli değildir. Bunları yapabilmeniz için sizin hayat tarzınız ve yaşantınızla çocuklarınıza örnek teşkil etmeniz gerekmektedir. İlk olarak aile içerisinde birbirinizle yardımlaşan bir aile olmalısınız. Çocukların kendilerine ilk örnek aldığı kişiler anne ve babalarıdır. Sizlerin hareketlerinizi ve sözlerinizi hafızalarına kaydeder ve kendileri de o şekilde davranırlar. Çocuğa bu bilinci, öyküler ve hikâyelerle aşılayabilirsiniz ve çocuklarınızı da yaptığınız yardımlara dâhil edebilirsiniz.
  • · 2-6 yaşlarından itibaren çocuklara ellerindeki oyuncakları, yiyecekleri ve imkânları arkadaşları ile paylaşma duygusu aşılanmalı, böyle olunca arkadaşları tarafından daha çok sevileceği, oyunlarının daha güzel olacağı, başka bir çocuğu sevindirmenin insanı mutlu edeceği onun anlayacağı bir dille anlatılmalı. Bencil olursa arkadaşlarının kendisinden uzak duracağı öğretilmelidir.

 

  • · Çocuklar her fırsatta oyun oynamak isterler. Faydalı bir oyunun asıl amacı eğlendirmesinin yanında, eğitici olmasıdır. Oyunlarda, paylaşıma ve yardımlaşmaya ihtiyaç duyulan etkinliklere yer verilmeli.

 

  • · Bayramlar, belirli gün ve haftalar gibi kültürel önem taşıyan zaman dilimlerinde toplumsal kaynaşmaya katkı sağlayacak faaliyetlere, çocuklarınız ile birlikte katılmalısınız.

 

  • · Çocuklarınızın çevresinde ve okulunda planlanan sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı amaçlayan projelere (kardeş okul, yuvaya kitap uçur, ilaç yardımı vb. ) katılımını desteklemelisiniz.

 

  • · Kendi seçimi olan yardım davranışlarına ket vurmayın.

 

  • · Evde anne ve babasının gün içerisinde karşılaştıkları zorluk ve sıkıntıları birlikte yardımlaşarak çözmeye çalıştığını gören çocuklar, yardımlaşmanın ve dayanışmanın değerini daha iyi anlayacaktır.

 

Bu bağlamda evde şu işleri yapabilir:

· Yemek yapılırken, sofra düzenlenirken yardım etmek

· Alışveriş poşetinin ucundan tutmak

· Temizlik yapılırken toz almak

· Kirlileri sepete koymak

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Çaycuma 75. Yıl İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)