Çiğdem Şenliği

Nasrettin Hoca Ortaokulu olarak bir Türk geleneği olan Çiğdem Şenliğini okulumuzda canlandırdık.

 

 

Tüm dünyada baharın gelişi değişik uygulamalarla kutlanır. Anadolu’da ise baharın gelişi için yapılan kutlamalardan birisi de “çiğdem günü”dür.  Çiğdem çiçeği mart ve nisan aylarında karın altından çıkan ilk çiçeklerden olduğu için baharın müjdecisidir. Bu nedenle Anadolu´nun birçok yöresinde çiğdem günü çeşitli biçimlerde kutlanır.  Çiğdem gününde çocuklar veya gençler kırlara çıkarak çiğdem çiçeği toplarlar. Çiğdem çiçekleri, ucu sivri bir çubuk yardımıyla köküyle birlikte özenle çıkarılarak kuru bir çalının dallarına takılır. Bu kuru dallar, kıtlık, verimsizlik yani kış günlerini;  dalların uçlarına takılan çiğdem çiçekleri ise bolluk, bereketi yani yaz günlerini sembolize eder.

 

Çocuklar bir araya toplanıp ellerinde çiğdem taktıkları çalıyla köydeki bütün evleri gezerler. Her çaldıkları kapıya geldiklerinde şu dörtlükleri hep birlikte söylerler:

 

 

 

“Çiğdem Çiğdem çiçecik                              

 

Ebem oğlu göçecik                                   

 

Yağ verenin  oğlu olsun                               

 

Bulgur verenin kızı olsun

 

 

 

Biz de Nasrettin Hoca Ortaokulu olarak bir Türk geleneği olan Çiğdem Şenliğini okulumuzda canlandırmak istedik. Bunun için 6/D sınıfı öğrencileri Tuğba Meti̇n GÜNi eşliğinde Çiğdem çiçeklerini topladı. Daha sonra 6. Sınıflardan her öğrenci evlerinden bir bardak bulgur getirdi. Bir grup öğrenci ellerinde torbalarıyla maniler eşliğinde sınıfları gezerek bulgur topladılar. Toplanan bulgurlarımız,  Çiğdem çiçeklerinin kökleriyle kavrularak pilav yapıldı.

 

Öğrencilerimizin getirdiği bulgurlar, öyle bereketlendi ki tüm okuldaki öğrencilerimiz Çiğdem pilavından tattılar. Böylece biz de baharın gelişini kutlarken hem eski bir Türk geleneğini öğrencilerimize hatırlatmış hem de birlikte hareket etmenin önemini anlatmış olduk.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Yenimahalle Nasrettin Hoca Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)