Bulaş Bazlı Önlemlere (Bbö) Ait Kayıtlar

Bulaş Bazlı Önlemler (BBÖ)

 

 DEMİRCİ İLKOKULU

Bulaş Bazlı Önlemlere (BBÖ) Ait Kayıtlar

 

KORUNMA VE KONTROL ÖNLEMLERİ

Bulaş Bazlı Önlemlerin (BBÖ) Planlanması SEKÖ, bulaşıcı bir ajanın çapraz bulaşmasını önlemek için tek başına yetersiz olduğunda Bulaş Bazlı Önlemler (BBÖ) uygulanır. BBÖ, enfekte olan bir hastaya hizmet sunumu sırasında gerekli olan ek enfeksiyon kontrol önlemleridir.

Bulaş Bazlı Önlemlerin (BBÖ) Planlanması, Bu önlemler genel olarak COVID-19 şüpheli veya tanısı almış kişilere temas sırasında ve sonrasında yapılacak işlemlerdir:  Kişinin izole edilmesinin ve izole kalmasının sağlanması Kişiye müdahale dahil, kontamine materyallerle iş ve işlem yapılırken uygun KKD kullanılması Kontamine malzeme ve alanlar için uygun dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması,  El hijyeni sağlanması, Odanın havalandırılmasının sağlanması

 Kuruluş, çalışanlardan, öğrencilerden velilerden veya üçüncü kişilerden birinin COVID-19 belirtileri gösterdiği durumlarda yapılacak işlemler ile ilgili Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Planına uygun hareket etmelidir.

COVID-19 Belirtileri Gösteren, Doğrulanan Kişilere Yapılacak İşlemler

COVID-19 semptomlarının görüldüğü durumlar için hazırlanan eylem planı, asgari olarak aşağıda belirtilen adımları takip etmelidir;

 Belirti gösteren kişinin, tolere edebiliyorsa tıbbi maske takması sağlanır ve kişi ayrı alana alınır; işyeri yerel sağlık otoritesine bilgi verilerek kişinin sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.  Hastanın tedavi edilmesi amacıyla, yerel sağlık otoritesine durum bildirilir

COVID-19 Belirtileri Gösteren, Doğrulanan Kişilere Yapılacak İşlemler

Hasta personelin iş yerinde çalışmaya devam etmemesi sağlanır.  İhtiyaç olması halinde, tıbbi bakım ihtiyacı kuruluşun sağlık personeli tarafından verilebilir Sadece bu hasta kişi tarafından kullanılmak üzere bir oda, tuvalet belirlenir. Hasta kişinin işletmede ortak alanları kullanması sınırlandırılır.

  Sürekli maske takması sağlanmalıdır.  Öksürme ve hapşırma sonrası mutlaka el hijyeni sağlanmalıdır. Çevre teması minimuma indirilir.

Maske kullanımı hasta kişi tarafından tolere edilemezse, ağzı kaplayacak şekilde. pamuklu bez (tek kullanımlık mendil) sağlanır ve kullanım sonrasında hemen bir tıbbi atık torbasına atılır. Tıbbi atık torbası mevcut değilse, sağlam çift plastik torbaya yerleştirilir. Ellerin sabun ve suyla veya alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmesi sağlanır.  Hastanın izole edildiği odanın havalandırılması sağlanır.

Belirgin COVID-19 semptomları (ateş, kuru öksürük veya nefes almada zorluk) olan bir kişi ile ilgilenirken maske, göz koruması, eldiven ve önlük dahil olmak üzere her zaman ek koruyucu donanım kullanılır.  Belirtileri olan kişinin vücut sıvılarıyla temas eden eldivenler ve diğer tek kullanımlık eşyalar tıbbi atık olarak kabul edilir ve uygun şekilde bertaraf edilir.  COVID-19 semptomları gösteren kişinin kuruluş yerleşkesi içerisinde çalışan olması  durumunda çalışması durdurulur, yerel sağlık otoritesine bildirim yapılır ve otoritenin talimatları uygulanır.

Şüpheli COVID-19 Vakasının Tahliyesi/Transferi

Diğer kişilerin etkilenmesini ve bulaş riskini en aza indirgemek için semptomatik kişinin kuruluş yönetimi ve yerel sağlık otoritesinin talimatlarına göre kuruluştan ayrılması sağlanır. Sağlık otoritesinin değerlendirmesi sonucu, tavsiyeler dikkate alınarak şüpheli vaka en uygun sağlık kuruluşuna yönlendirilir.

 

Hasta kişinin olası temaslılarının saptanması ve yönetimi, sağlık otoritesinin talimatlarına uygun olarak yapılır. Kuruluş, hasta kişi tarafından kullanılan alanın temizlik ve dezenfeksiyonu için Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Planına uygun olarak,

temizlik ve dezenfeksiyon programlarını uygulamalıdır. Kuruluş bünyesinde ambulans varsa Sağlık Bakanlığı COVID-19 Rehberinde yer alan kurallar uygulanır.

Etkilenmeyen Çalışanlar

Etkilenmeyen çalışanlar, düşük riskli maruz kalma olduğu düşünülen kişilerdir. Bu kişilerden, hastanın transfer edildiği veya ayrıldığı tarihten itibaren 14 gün boyunca COVID-19 semptomlarını kendi kendine izlemeleri ve COVID-19'u gösteren semptomlar geliştirmeleri durumunda, derhal amirlerine durumu bildirmeleri, kendi kendini izole etmeleri ve yerel sağlık kuruluşlarına başvurmaları istenir.

Filyasyon/Sürveyans Filyasyon/sürveyans işlemleri

 Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür. Bu işlemler kuruluşta şüpheli bir vaka tespit edildikten hemen sonra başlamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), filyasyon/sürveyans işlemleri uygulanacak kişileri, olası veya teyit edilmiş bir vakanın semptomlarının başlamasından 2 gün önce ve 14 gün sonra aşağıdaki maruziyetlerden herhangi birini yaşayan kişi olarak tanımlar:

 Filyasyon/Sürveyans

Aşağıdaki durumlarda filyasyon/surveyans faaliyetleri için gerekli işlemler uygulanır;  Olası veya teyit edilmiş bir vakayla 1 metre içinde ve 15 dakikadan fazla yüz yüze temas,  Olası veya teyit edilmiş bir vakayla doğrudan fiziksel temas, Uygun kişisel koruyucu donanım kullanmadan muhtemel veya doğrulanmış

COVID-19 hastalığı olan kişiye doğrudan temas,  Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen diğer durumlar. Yükleniciler, Dış Servis/Hizmet Sunucuları, Ürün ve Hizmet Tedarikçileri Yükleniciler, dış servis/hizmet sunucuları, ürün ve hizmet tedarikçileri COVID-19'un yayılmasını önlemeye yönelik, kuruluş uygulamalarına ve ulusal otorite kurallarına uymakla yükümlüdür. Kuruluş, uyulması gereken kurallara dair tedarikçilerini bilgilendirmeli ve bu kuralların eksiksiz uygulanmasını sağlamalıdır.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kütahya Simav Demirci İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)