Bilge Kağan´ Da 11. Sınıf Öğrencilerimize “özdenetim” Konulu Sunum Yapıldı.

12.12.2014 Tarihinde okul rehber öğretmeni Burçin IŞIK tarafından 11. Sınıf öğrencilerimize “Özdenetim” konulu sunum yapıldı. 

İÇDİSİPLİNİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Çoğumuzda bugünün işini yarına bırakma alışkanlığı var. Yarın yaparım, yarın çalışırım, yarın çözerim gibi. Bir de bakarsınız sınav gelmiş çatmış.
Bu nedenle kendinizi kontrol etme, disiplin altına alma mecburiyetindesiniz. Eğer siz kendinizi kontrol etmezseniz dışarıdan bir güç (otoriter bir baba veya anne) sizi kontrol altına almaya çalışır. Bu durumda çoğumuzun hoşuna gitmez. Bu nedenle oto kontrol çok önemlidir. Buna iç disiplin de deniyor. Acaba bu iç disiplin nasıl sağlanabilir?

Başarılı olan insanlar yapılması gereken işleri erteleme, önemsememe gibi özelliklerini törpülemiş olan insanlardır. Tembellik hastalığı da diyebileceğimiz ve bulaşıcı özellik de taşıyan bu rahatsızlığın önüne geçebilmek için neyi niçin yapmanız gerektiğini bilmeniz ve beyninizi buna göre şartlandırmanız gerekiyor. Niçin ders çalışmalıyım? Niçin sabretmeliyim? Kazandığımda beni ne gibi avantajlar bekliyor? Kazanamazsam ne olur? Aileme, çevreme, onun ötesinde milletime olan görevimi nasıl yerine getirebilirim? İşte bütün bu soruların cevabı niçin çalışmamız gerektiğini açık seçik ortaya koymakta. Bu cevaplar beynimizi ve irademizi kamçılayarak bizde bir çalışma isteği ve gücü oluşturur. İsterseniz bu tür soruların cevaplarını bir kağıda yazarak panonuza yerleştirebilirsiniz.

Bunun haricinde slogan türü sözler de iradenizi güçlendirecek ve sizi çalışma yönünde tahrik edecek niteliktedir.

Bütün bunların dışında kendinizi belli bir süre disiplinli çalışmaya zorlarsanız, iradenizi ayakta tutabilirseniz bu durum sizde zamanla bir alışkanlık haline gelecektir. İster istemez içinizde çalışma arzusu kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

İç disiplini (oto kontrol irade gücü) sağlamanın önemli yollarından bir tanesi de kendiniz için uygun modelleri seçmenizdir. Bu nedenle hayatta başarılı olmuş insanların çalışma şeklini kendinize örnek alın.

Bir başka yol kendinizi bir yarış havasına sokma olmalı. Bunun için uygun arkadaşları kendinize grup olarak seçmelisiniz. Onlarla haftalık, aylık taktikleri, deneme sınavlarındaki net düzeylerinizi karşılaştırmalısınız.

 

Çoğu başarılı insanların arkasında onlara yol gösteren ve kılavuzluk yapan insanlar vardır. Bu kişiler yol göstermekle kalmamışlar aynı zamanda bir kontrol işlevini yerine getirmişlerdir. Siz de kendinize bir kılavuz seçin. Rehberlik servisinden ve sınıf rehber öğretmenlerinizden bu konuda yardım alabileceğinizi unutmayın.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çorum Merkez Bilge Kağan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)