Armağan: Fatihin Öncelikli İşi Eğitimdi

Her Sınıfa Bir Yazar projesi kapsamında Bağcılar Barbaros Anadolu Lisesi öğrencileri Tarihçi Yazar Mustafa Armağan’la Mehmet Akif Kültür Merkezinde buluştu. 

Her Sınıfa Bir Yazar projesi kapsamında Bağcılar Barbaros Anadolu Lisesi öğrencileri Tarihçi Yazar Mustafa Armağan’la Mehmet Akif Kültür Merkezinde buluştu. Barbaros Anadolu Lisesi Kültür Edebiyat Kulübü  okuma kültürü geliştirme, okumayı alışkanlık haline getirme, özgün fikirler üreten ve yazan öğrenciler yetiştirme adına her ay bir kitapla öğrencileri buluşturuyor. Kitaplar sınıflar düzeyinde belirleniyor, ödül olarak öğrenciler okudukları kitabın yazarıyla buluşuyor. Periyodik yapılan buluşmaların bu ayki konuğu Mustafa Ağırman’dı.

Fetih ve Fatih kitabı üzerine interaktif bir söyleşi gerçekleştiren Ağarman, öğrencilere tarihe nasıl bakmaları gerektiği konusunda bilgiler verdi. Bu güne kadar Fatih adına yapılan bütün resimlerin hiçbiri yirmi bir yaşındaki resimler değil, en genci otuz beş, kırk gösteriyor. Bu durum şunu gösteriyor: Biz Fatih’in yirmi bir yaşında İstanbul’u fethettiğini söylüyoruz; ancak zihnimizde bu kabulü hala gerçekleştirememişiz. On iki yaşındaki bir çocuğa devleti teslim eden bir babayı anlatıyoruz. Ancak bizler on iki yaşındaki çocuğa ev idaresini bile bırakacak güçte kendimizi görmüyoruz, dedi.

Öğrencilerin sorularına cevaplar veren Armağan, Fatih’in eğitime verdiği önemin üzerinde durdu. 29 Mayıs Salı günü İstanbul’a giren Fatih, İstanbul’da öncelikle kütüphaneleri ve ilim merkezlerini gezdiğini ifade etti. 1 Haziran’da da Üniversiteyi kurarak İstanbul’da eğitime başlamıştır. Bunu İstanbul Üniversitesinin kapısının iç tarafında tarih olarak görmek mümkündür. Fatih’in eğitime bakış tarzı ve eğitime verdiği önem İstanbul’un fethinden daha önemlidir. Fatih eğitimcilere de hem saygı duymuş hem de onları maddeten ve manen desteklemiştir. İlim adamlarına ayrıcalıklı davranmıştır. Birçok ülkenin esirine bilim adamlarının İstanbul’da çalışması koşuluyla serbest bırakmıştır. Fatih İstanbul’u fiziki olarak değil, her türlü güzelliği ona bahşederek almıştır.

ERMENİLERİN İSTANBULDA HUZURLU YAŞAMALARI FATİH SAĞLADI

Armağan: “Ermenilerin İstanbul’da rahat yaşayabilmeleri Fatih sayesinde olmuştur. Bizans’ta Ermenilere yaşama hakkı verilmemiştir. O yüzdendir ki bir önceki  Ermeni Patriği Mutafyan, Fatih’in kabrini sık sık ziyaret ederek, Ermenilere gösterdiği dostluk adına dua etmiştir. Bunun iyi görülmesi lazım. Avrupa’nın, özellikle Almanya’nın birçok ırkı, masum insanı;  illetli ve kerih bir ırk görerek yaktığını ya da odalara doldurarak zehirli gazla öldürmüştür. Bu ülkelerin medeniyet ve insanlık adına bu konuda bize söyleyecekleri olamaz.”dedi.

 

Programa Bağcılar Kültür Müdürü Nihat ADIGÜZEL, Barbaros Anadolu Lisesi Müdürü Aziz Erdoğan’ın yanı sıra öğretmenler ve öğrenciler katıldı.  Armağan’a  Bağcılar Belediyesince özel basılan Sıratı Müstakim ve 57. Alay kitapları hediye edildi.  Söyleşi sonrası Armağan hem kitaplarını imzaladı hem de öğrencilerle bire bir kısa sohbetler yaptı.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Bağcılar Barbaros Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)