Akran Zorbalığı !

Akran zorbalığı, okullarda bir ya da birkaç çocuğun bir başka çocuğa karşı yaptığı saldırgan davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Bir davranışın akran zorbalığı olarak tanımlanması için üç temel özellik gerekmektedir: Davranışın zarar verme niyetiyle kasıtlı olarak yapılması, davranışın tekrarlaması ve sürekli olması, çocuklar arasında güç dengesizliğinin olması (fiziksel, zihinsel, sosyal ve yaş gibi).

Akran zorbalığı okul öncesi dönemden itibaren gözlemlenmektedir. Eğitimin her kademesinde yaygındır. Lise düzeyinde yaklaşık olarak her 4 çocuktan 1’inin akran zorbalığına maruz kaldığı bulunmuştur. Her 6 çocuktan 1’inin akran zorbalığı yaptığı görülmektedir. Akran zorbalığı 4 temel başlık altında incelenebilir: Fiziksel zorbalık, sözel zorbalık, ilişkisel/sosyal zorbalık, sanal zorbalık.

Fiziksel zorbalık: Çocuğa yönelik doğrudan fiziksel güç uygulanmasıdır. Örneğin; vurmak, itmek, tükürmek, tekme atmak, çelme takmak, eşyalarına zarar vermek vb.

Sözel zorbalık: Çocuğa yönelik olumsuz sözel ifadelerin kullanılmasıdır. Örneğin; isim/lakap takmak, hakaret etmek, bağırmak, azarlamak, alay etmek, dalga geçmek vb.

İlişkisel/sosyal zorbalık: Çocuğun arkadaşlık/sosyal ilişkilerine zarar vermeyi hedefleyen davranışların yapılmasıdır. Örneğin; hakkında dedikodu yapmak ve yaymak, arkadaş grubundan dışlamak, yalnızlaştırmak, tehdit etmek, utandırmak vb.

Siber zorbalık: Teknolojik aletlerle (örn. cep telefonu, bilgisayar) yapılan davranışlardır. Örneğin; rahatsız edici mesajlar göndermek, sosyal medya siteleri aracılığıyla rahatsız etmek, fotoğraflarını izinsiz kullanmak, kişiyi kötüleyen/küçük düşüren paylaşımlarda bulunmak vb.

Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğünün öğretmenlerimiz ve velilerimiz için hazırlamış olduğu broşürleri aşağıda yer alan linklerden indirebilirsiniz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çankırı Ilgaz Ilgaz Şehit Nizamettin Yaman Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)