Aile İçi Olumlu İletişim

AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİM

Huzurlu sağlıklı bir aile ortamının oluşturulabilmesi için aile bireyleri arasında olumlu ve etkili iletişimin sağlanmış olması gerekmektedir. (Şahin, S. & Aral, N. ,2012).  Aile içerisindeki sağlıklı ilişkide çocuğun kendisinin değerli olduğunu ve kabul gördüğünü anlayabilmesi için çocuğun sınırlarının kabul edilmesi, bu sınırlarına o izin vermeden müdahale edilmemesi, görüşlerine ve tercihlerine saygı gösterilmesi, olumsuz davranışlarındansa başarmış olduklarına odaklanılması ve istenmeyen davranışlarında ise rencide edilmeden sadece davranışın üzerine odaklanılması gerekmektedir. (Önder, 2003).

Aile işi sağlıklı iletişimdeki bir diğer önemli husus ise anne-baba tutumlarıdır. Demokratik aile tutumunu benimseyen ailelerde çocuklar koşulsuz olarak kabul edilir. Aile, çocuğun yetkin olduğunu düşündüğü konularda çocuğa fırsat verir. . (Şahin, S. & Aral, N. ,2012).  

İyi bir aile ortamının oluşması için aile içerisinde etkili iLetişim kurulması gerekmektedir. Etkili iletişim, iletişim engellerinin ortadan kaldırıldığı ya da en aza indirgenmeye çalışıldığı iletişim çeşididir. (Whirter ve Acar, 1984).

Etkili iletişimde dinleme, kendini açma ve kendini ifade etme becerileri önemlidir. Dinleme de ise duygudaşlık kurarak, açıklıkla ve bilinçli olarak dinlemek önemli hususlardır. (Demirci, 2002)

 

 

KAYNAKÇA

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Bağcılar Mevlana Anaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)