"Adalet ve Dürüstlük"

 

 Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde hazırlanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum " ÇEDES projesi kapsamında Mayıs ayı teması olan 'Adalet ve Dürüstlük  'değerleri işlendi. 

 

 

Türk Dil Kurumu'na göre dürüstlük; “ doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Adalet ise hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme, yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasını sağlama,kendi hakkı olanı verme, doğruluk olarak tanımlanır.

Dürüstlük ve adalet kavramları da çocuğa ilk olarak aileden aşılanmalıdır. Okul ve  çevre ile de bu kavramlar çocuğa kazandırılmadır. Okul çocuklara rol model olmalıdır. Aile ve okuldaki bireyler sadece sözde değil özde de dürüst ve adaletli olmalıdır. Adil olmak adına toplumun her bireyi için aynı ilkeler geçerli kılınmalıdır. Böylece bireyler arasındaki haksızlık önlenmiş, genel anlamda da toplumdaki her bireyin emeğinin karşılığını almasını sağlanmış olur. Bununla birlikte başkaları tarafından güven uyandırmak ve başkaları tarafından kabul görmek için dürüstlüğün okul içerisinde önemi vurgulanmalıdır. Sonuçları ne olursa olsun gerçeklerin söylenmesi gerektiği, davranışların sorumluluğunu da her şekilde almak gerektiği vurgusu yapılmalıdır.

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy; şu dörtlüğünde, sözlerinin yaşadığı gibi, gerçeğe uygun olması gerektiğini söyler ve dürüstlüğe, kendi deyimiyle “Dürüstlük Mesleği”ne vurgu yapar.

“Hayır, hayal ile yoktur benim alışverişim

İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim

Şudur benim cihanda en beğendiğim meslek:

Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek”


              V. Hugo'nun da dediği gibi “İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.” Gelin, hep birlikte, her zaman ve her yerde sonuçları ne olursa olsun dürüst olalım ve adil davranalım. Varsın bu durum bizi yalnız bıraksın fakat başkalarına karşı küçük düşürmesin ve vicdanımıza karşı sorgulatmak zorunda kalmasın.  

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Yozgat Akdağmadeni Pazarcık İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)