6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü

6 Ekim Dünya Serebral Palsi farkındalık Günü kapsamıda Spastik Engelliler Federerasyonu ve UEDAŞ tarafından düzenlenen boyama etkinliğine katıldık.

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Serebral palsi her 1000 bebekte 1,5 - 3 oranında görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yeni doğan yoğun bakım şartlarının gelişmesi ile birlikte daha düşük haftalı doğan prematür bebeklerin yaşatılabilmesi nedeniyle serebral palsi sıklığı giderek artmaktadır.

Serebral Palsi belirtileri nelerdir?

Çocuğun özellikle hareket gelişimi yaşıtlarına göre gerideyse, örneğin daha geç oturmuş, daha geç emeklemiş veya daha geç yürümeye başlamışsa; kol ve bacakları normalden daha gergin veya gevşekse; duruşu, oturuşu normalden farklıysa serebral palsi'den şüphelenilmelidir.

Serebral palsi her hastada aynı belirtileri vermez. Bazı çocuklarda etkilenen kaslar normalden gergin (kasılı) durumdadır ve hastanın hareketlerini kısıtlar. Bazı çocuklardaysa kaslar fazlasıyla gevşektir ve hasta vücudunu istediği gibi yönetemez. Bazen istem dışı vücut hareketleri de görülebilir. Bazı hastaların vücudunun bir yarısı, bazılarının sadece bacakları, bazılarının ise tüm vücudu etkilenebilir. Boğaz kaslarının etkilenmesi sonucu konuşma güçlüğü de olabilir. Beyin hasarının ağır olduğu durumlarda görme ve işitme sorunları ve bir ölçüde zeka geriliği de görülebilir. Sonuçta serebral palsili çocuklarımız kendi kaderlerine bırakıldığında toplumda ciddi bir işgücü kaybı ve sağlık harcamalarında artış olması kaçınılmazdır. Bu yüzden bu çocuklarımızın üreten birer birey olarak topluma kazandırılmaları büyük önem taşımaktadır.

Serebral Palsi tedavi edilebilir mi?

Serebral palside oluşmuş beyin hasarını geriye döndürmek mümkün değildir, fakat serebral palsili çocuk modern tıbbın destek tedavileriyle pek çok becerisini ilerletebilir. Tedavinin en önemli unsuru ailenin desteği ve yoğun ilgisidir. Tedavide Çocuk Nörolojisi, Fizik Tedavi, Ortopedi, Çocuk Ruh Sağlığı, Beslenme, Beyin Cerrahisi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz Bölümleri rol alır. Bu bölümlerin her birinin hastanın hayatını kolaylaştıracak katkıları olacaktır. Kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi, çeşitli ortezler, botulinum toksini (botoks) enjeksiyonları, kas ve kemikleri ilgilendiren cerrahi işlemler ve kas-hareket-konuşma eğitim programları çocuğun durumuna göre seçilerek uygulanır. Bu yöntemler sayesinde serebral palsili çocuklarımızın yetenek ve becerileri geliştirilebilir, kendisinin ve ailesinin hayat kalitesi büyük ölçüde artırılabilir. Sonuç olarak serebral palsili çocuklarımız üreten birer birey olarak topluma kazandırılabilir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Yalova Merkez Yalova Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)