3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Okulumuz İngilizce öğretmeni Ayşe ÇINAR ve Türkçe öğretmenimiz Gökay DİNÇER tarafında hazırlanan program ile bu anlamlı günü öğrencilerimizle birlikte icra ettik.Programda öğrencilerimizin engelli insanlarımızı anlamak, kendimizi onların yerine koymak ve bu bilinci öğrencilerimize aşılamak için hazırladıkları gösterilerinden dolayı teşekkür ederiz. Programın yapımda emeği geçen öğretmen arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü önemi: Engellilik, doğuştan ya da herhangi farklı bir sebepten kaynaklı bireylerin bedensel, zihinsel ve sosyal yetilerini farklı derecelerde kaybetmeleri nedeniyle normal yaşam rutinine uyamaması durumu olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış olan Dünya Engellilik Raporu'na göre dünyada 1 milyardan fazla engelli yaşamakta. Bu da dünyanın yüzde 15'ini temsil ediyor. Bu sayının 450 milyonu zihinsel ya da nörolojik bir hastalıklarının bulunması nedeniyle engelli sınıfında yer almaktadır. 3 Aralık 1992 yılında Birleşmiş Milletler'in almış olduğu kararla, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları anlamak, onların diğer bireyler gibi toplumsal yaşamın birer parçası olması amacıyla ilan edilen Dünya Engelliler Günü, tüm dünya ülkeleri tarafından çeşitli etkinliklerle geçirilmektedir.

Engelli Bireyler İçin Neler Yapılabilir?

1. Engelleri bir eksik gibi görmeden, onlara yardımcı olunmalı.
2. Eğitimlerine aksamadan devam edebilmeleri için onlara özel düzenlenmiş alanlar oluşturulmalı.
3. Binaların girişleri uygun hale getirilmeli, merdiven yanlarına rampa koyulmalıdır.
4. Rahat ulaşım sağlayabilmeleri için toplu taşımalarda onlara uygun alanlar oluşturulmalı ve asansörlü merdivenler olmalı.
5. Mümkün olan her alana kabartma yazıları eklenmeli.
6. Asansör düğmeleri herkesin ulaşabileceği şekilde aşağılarda olmalı ve dikey değil yatay yerleştirilmeli.
7. Kaldırımlar ulaşıma uygun hale getirilmeli ve kaldırımlara araçların park etmeleri önlenmeli.
8. Trafik ışıklarına sesli sinyalizasyonlar yerleştirilmeli.
9. Bir gün kendimizin de engelli olabileceğini düşünmeli, hiçbir şey yapmıyorsak bile onların hayatını zorlaştırmamalıyız.
10. En önemlisi onlarla arkadaş olmalı ve engeller konusunda kendimizi eğitmeliyiz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Elbistan Kara Elbistan Osman Gazi Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)