23 Mayıs - 29 Mayıs Etik Haftası

ETİK GÜNÜ VE HAFTASI ( 25 - 31 MAYIS )

     Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun kuruluşuna ilişkin 5176 sayılı Kanun, 25 Mayıs 2004 tarihinde TBMM'nde kabul edilmiştir. Kurul, kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak ve etik uygulamayı gözetlemek görev ve yetkisi çerçevesinde, 2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde "Etik Günü", aynı günün yer aldığı haftanın da "Etik Haftası" olarak kutlanılmasını kararlaştırmıştır.

 

Bu çerçevede, kurum ve kuruluşlarda etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek amacıyla, Etik günü (25 Mayıs) ve haftasında (25-31 Mayıs) çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

  

 ETİK NEDİR?

 Etik, pratik felsefenin bir konusudur. Pratik, çünkü insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle ilgili somut ve kanıtsal bilgiler sunar.

Etik; insanların yapılması gereken şeyleri nasıl yapması gerektiğine karar verebilmesi için yardımcı olabilecek değerler, ilkeler ve standartlar hakkında bir rehberdir. Kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür.

En yalın tanımıyla insan ilişkilerinde iyi veya doğru ya da kötü veya yanlış olarak adlandırdığımız değer yargılarını inceler

Kelime anlamıyla 'etik' Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir, özgün Yunanca kullanımı 'Etika'dır, tıpkı politika (siyaset bilimi), poetika (şiir kuramı), gibi. Felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışmaktadır. Bu yönüyle, kendine ait kuralları olsa da, halen de tartışılarak gelişen bir daldır.

  

ETİK İLE AHLAK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

 Ahlak, içinde yaşadığımız topluma göre değişir ve genelde çoğunluk tarafından herhangi bir gerekçe gösterilemeden doğru kabul edilen değerlerin ve düşüncelerin toplamıdır. "Doğru" olduğu hissedilenler ahlaka uygun olarak kabul edilir. Ve bu durum toplumdan topluma farklılık gösterir. Buna karşılık etik, kuralları mantıklı olarak yorumlamaya çalışır. Etiği, ahlakın üzerinde yeniden düşünme olarak tanımlamak da mümkündür.

  

KAMU YÖNETİMİNDE ETİK NEDİR?

 Kamu Görevlilerinin karar alırken ve hizmetleri yürütürken uymaları gereken;

 Tarafsızlık,

 Dürüstlük,

 Saydamlık,

 Hesap verilebilirlik,

 Adalet,

 Eşitlik,

Kamu yararını gözetme,

 Hediye ve rüşvet almama gibi ilke ve değerler bütününden meydana gelen olgudur.

 

Etik Yönetim: Bu ilke ve değerleri benimseyen, karar ve işlemlerinde bunları uygulayan yönetime de etik yönetim  diyoruz.

  

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU

 Amaç; " Kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini belirlemek ve uygulamayı gözetmek " tir.

 

ETİK KURULUNUN GÖREVİ / YETKİSİ

 Etik davranış ilkelerini belirlemek,

 Hediye alma yasağının kapsamını belirlemek,

 Etik Davranış ilkelerinin ihlali halinde re`sen veya başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yapmak,

 Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak/yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak,

 

ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

 Kamu hizmeti bilinci

 Halka hizmet bilinci

 Hizmet standartlarına uyma

 Amaç ve misyona bağlılık

 Dürüstlük ve tarafsızlık

 Saygınlık ve güven

 Nezaket ve saygı

 Yetkili makamlara bildirim

 Yetkilerin kötüye kullanılmaması

 Hediye alma yasağı

 İsraftan kaçınma

 Gerçek dışı beyandan kaçınma

 Bilgi verme ve saydamlık

 Mal bildiriminde bulunma

  

KAMU HİZMETİ BİLİNCİ

Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde sürekli gelişimi, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verebilirliği esas almalıdırlar.

 

HALKA HİZMET BİLİNCİ

Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde halkın günlük yaşamını kolaylaştırmayı, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi, halkın memnuniyetini artırmayı hedeflemelidirler.

 

HİZMET STANDARTLARINA UYMA

Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve diğer personeli, kamu hizmetlerini belirlenen standartlara ve süreçlere uygun şekilde yürütmelidirler.

 

AMAÇ VE MİSYONA BAĞLILIK

Kamu görevlileri, çalıştıkları kurum ve kuruluşun amaçlarına ve misyonuna uygun davranmalı, Ülkenin çıkarları ve kurumun hizmet idealleri doğrultusunda hareket edilmelidirler.

 

DÜRÜSTLÜK VE TARAFSIZLIK

Kamu görevlileri, tüm eylem ve işlemlerinde adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket etmeli, görevlerini yerine getirirken dil, din, inanç, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle ayrım yapmamalıdırlar

 

SAYGINLIK VE GÜVEN

Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranmalıdırlar. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan davranışlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar.

 

NEZAKET VE SAYGI

Kamu görevlileri, üstleri, meslektaşları, astları, diğer personel ile hizmetten yararlananlara karşı nazik ve saygılı davranmalı ve gerekli ilgiyi göstermelidirler. 

 

YETKİLİ MAKAMLARA BİLDİRİM

Kamu görevlileri, etik davranış ilkeleriyle bağdaşmayan veya yasadışı iş ve eylemlerde bulunmalarının talep edilmesi halinde durumu yetkili makamlara bildirmelidirler.

 

YETKİLERİN KÖTÜYE KULLANILMAMASI

Kamu görevlileri, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlamamalı ve aracılıkta bulunmamalıdırlar. Akraba, eş, dost ve hem şehri kayırmacılığı da yapmamalıdırlar.

 

HEDİYE ALMA YASAĞI

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Denizli Sarayköy Beylerbeyi İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)