2024 Yılı Enerji Verimliliği Haftası (08 - 14 Ocak)

2024 Yılı Enerji Verimliliği Haftası (08-14 Ocak)

02/05/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmakta olup, enerji verimliliği kültürünün toplumda yaygınlaşması ve çevre bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ikinci haftası, "Enerji Verimliliği Haftası" olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.

Günümüzde en temel ihtiyaçlardan biri haline gelen enerjinin, kullanımı ile Doğal Kaynaklar hızla tükenmekte, Çevre kirliliği, İklim Değişikliği ve Enerji için yüksek maliyetler oluşabilmektedir. 

Enerji verimliliği ile yaşam standartlarımızı düşürmeden kullandığımız enerji miktarını azaltarak, enerji tüketiminde yapacağımız küçük önlemlerle büyük tasarruflar sağlayarak gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakabiliriz.

 

Okulda Enerji Verimliliği

Türkiye’de 550 bin öğretmen, 10 milyon veli ve 20 milyon kadar öğrenci var. Ve bu eğitim sektörü ile bağlantılı insan sayısı neredeyse Türkiye’nin nüfusunun yarısına eşit durumda. Peki hal böyleyken neden enerjimizi doğru kullanmayı, verimli kullanmayı ve tasarruf etmeyi okullara taşımayalım ki?

Okullarda aşılanacak her enerji verimli davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;

Çevre sorumluluğu artacaktır.
Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir.
Okullarda topluluk ruhu gelişecektir.
Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.

Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İzmir Karşıyaka Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)