2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı

AFAD Başkanlığınca 2013 yılından bugüne kadar yürütülen Temel Afet Bilinci ve Farkındalık Eğitimleri kapsamında; 2021 yılında sivil toplum ile daha yakın bir iş birliği ve ortak eğitimler düzenlenerek aile okul ve iş yerlerine yönelik afete hazırlığın önemi, yaşam çevremizdeki riskler, afet ve acil durum planı, afet ve acil durum çantası, afet sırasında doğru davranış şekilleri, afet ve acil durum anında ilk 6 saatin önemi, afet sigortası, bina güvenliği, tahliye ve toplanma alanları gibi konuları içeren afet bilinci, arama ve kurtarma, yangın, ilk yardım, gönüllülük, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehdit ve tehlikeler, sivil savunma gibi başlıklarda eğitimler yürütülerek tüm vatandaşlarımıza ulaşılması hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda, 2021 yılı ''Türkiye Afet Eğitim Yılı'' olarak belirlenmiş ve tüm illerimizde ''Afet Eğitim Seferberliği'' başlatılmıştır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2020 yılının afetlerle ilgili ağır bir yıl olduğunu, aktarılan afet acil yardım ödeneği miktarının önceki yıla göre 10 kat arttığını belirterek, "Bu yıl deli gibi afet anlatacağız. Anlatmak zorundayız. Herkesin zihninde her an deprem olabilecek, heyelan, sel, kaya düşmesi olabilecek gibi bir anlayış olması lazım. Aksi takdirde anamın bir lafı var; 'Eyvah para etmez'. 2021 yılı sonunda Türkiye'de dokunmadığımız kimse kalmamalı." dedi.

Sn. Soylu, İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı'nda il afet risk azaltma planlarıyla ilgili 2021 sonu hedeflerinin tüm illerin afet risk planlarını tamamlamak olduğunu söyledi.

Bu planlardaki eylemlerin hayata geçirilmesinin afet zararlarının en aza indirilmesinde çok büyük rol oynayacağına inandığını belirten Sn. Soylu, AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden hocaların bulunduğu bir kurul oluşturduklarını, planların ve eylemlerin uygulanması, izleme ve değerlendirmesinin bu kurul ve valiler eliyle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Kamuoyunda da bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerini vurgulayan Sn. Soylu, deprem anında vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü, sakin olunması gerektiğini, açık olan gaz varsa deprem yangınlarının önlenmesi için kapatılması gerektiğini ve toplanma alanına gidilmesi gerektiğini hatırlattı.

"2020 afetlerle ilgili ağır bir yıl oldu. Öyle ki 2019'da kaydedilen deprem sayısı 23 bin 482, 2020'de ise yüzde 43 artışla 33 bin 821 oldu. 2019'da kullandığımız acil yardım ödeneği 386,5 milyon liraydı, 2020 yılı için ise bu rakam yıl sonuna kadar önce 1 milyar 246 milyon liraydı, ardından 2,5 milyar lira daha yıl sonu itibarıyla aktarıldı. Yani bir önceki yılın 10 katı kadar afet acil yardım ödeneği aktarıldı.

Hem yıl içinde yaşadığımız diğer afetlerin hem de İzmir depreminde yaşananların bize söylediği şudur; doğru yoldayız ama yürümeye vaktimiz yok, koşmak zorundayız. Bu mücadele, tek başına verilecek bir mücadele değildir. Güvenlik zincirimizin afet halkası, en zayıf halka değildir. Kapasitemiz güçlüdür ama hala yapacak çok işimiz var. Dolayısıyla bu mücadeleyi hem kamu, hem de toplumun tüm kesimleri birlikte vermelidir. Hepimizin yapacak ve yapması gereken bir şeyler mutlaka vardır."

"Eyvah para etmez"

Bu yılı "afet eğitim yılı" olarak belirlediklerini hatırlatan Soylu, "Bu yıl deli gibi afet anlatacağız. Anlatmak zorundayız. Herkesin zihninde her an deprem olabilecek, heyelan, sel, kaya düşmesi olabilecek gibi bir anlayış olması lazım. Aksi takdirde anamın bir lafı var; 'Eyvah para etmez'. 2021 yılı sonunda Türkiye'de dokunmadığımız kimse kalmamalı. 83 milyon bir araya gelsek bir can imal edebilir miyiz? Haşa, o Allah'ın gücüdür. Ama insanların canını kurtarabiliriz." diye konuştu.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Edirne Merkez Trakya Birlik İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)