2021 - 1 - Tr01 - K121 - Sch - 000011430 Numaralı Erasmus+ Akreditasyon Projesi Slovenya\ Lubliyana Şehri Öğretmen Hareketliliği

 İl Milli Eğitim Müdürlüğü

2021-1-TR01-K121-SCH-000011430 Numaralı Erasmus+ Akreditasyon Projesi

Slovenya Lubliyana Şehri Öğretmen Hareketliliği

İş Başı Gözlem Eğitim Programı Raporu

17.10.2022-21.10.2022 tarihleri arasında 5 gün iş başı gözlem yapacağımız kurum olanVrtecPedenjped Okulu'na gittik. Kurumda bizi karşılayan meslektaşımız VesnaNemecve kurum müdürümüz sıcakkkanlı ve işbirliğine açıktı.

1. gün toplantı odasında bize ülkenin kültür ve tarihi hakkında kısa bilgi verdikten sonra okulun tarihçesi ve öğrencilerinin mevcut durumu hakkında bilgilendirme yaptılar. Ardından özel eğitim öğretmeni olan meslektaşımız Vesna'nın sınıfında derslere katıldık. Gözlem yaptığımız sınıftaki öğrenciler 6 yaş okul öncesi eğitimi alan hafif düzey zihinsel yetersizliği, Otizim spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği gibi tanıları olan karma bir sınıftı. Sınıfta 6 öğrenci öğrenim görmekteydi öğrencilerden yalnızca bir tanesi alıştırma sürecinin bir parçası olarak küçük yaş grubundandı. Sınıf içerisinde deneyimli öğrencileri gözlemleyerek kuralları yaşayarak öğreniyordu. Öğrenme güçlüğünün erken tanılanması ve erken müdahalenin önemi ile ilgili ortak düşüncelerimizi paylaştık. 0-3 yaş erken çocukluk döneminde tanılanması yapılan özel eğitim çocuklarımızın öğrenim gördüğü derslikleri görme imkanımız oldu.

2. gün meslektaşımız Vesna'nın dersliğinde uyguladığı öğretim yöntem ve stratejilerini gözlemledik. Etkinliklerini çoğunlukla masada değil yerde yaptıklarını, öğrencilerin de yerde yapılan etkinliklerde daha neşeli ve aktif olduklarını gözlemledik. Derse yerde çember ile başladıklarını, çember yönteminin öğrencileri derse hazırladığını ve dikkat toplamada yardımcı olduğunu gözlemledik. Özel eğitimde müzik ile terapi, masaj ile terapi ve drama uygulamalarını gözlemledik. Bir çok farklı ders materyali ile öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına yönelik yönlendirme yaptıklarını gözlemledik.

3.gün  Özel eğitim öğrencilerini akranları arasında normal bir sınıfta kaynaştırılmasını gözlemleyebilmek için meslektaşımız VesnaeşiliğindeOsnova Sola Kaselj isimli okulu ziyaret ettik. Özel eğitim öğrencilerinin ilkokul, ortaokul ve lisede akranları ile aynı sınıfta nasıl uyumlu kaynaştıklarını gözlemleme imkanımız oldu. Farklı dersliklerde otizim spektrum bozukluğu olan, downsendromlu ve hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin derslere uyumlu katıldıklarını gördük. Özel eğitim öğrencileri yanında bir refakatçi ile derse katılıyorlardı. Kurumda beden eğitimi derslerine özel eğitim öğrencileri için fizyoterapist eşlik ediyordu.

4.gün meslektaşımız Vesna eşliğinde orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin eğitim gördüğü VrtecPdenjped Kurumuna eğitim faaliyetlerini gözlemlemek  yenilikçi eğitim çalışmaları  üzerinde fikir alışverişi yapmak üzere ziyarette bulunduk. Burada özel eğitim öğrencilerinin çoklu yetersizliği olabildiği için sınıfa haftada bir ya da iki kez düzenli fizyoterapist geldiğini öğrendik. Bu uygulamanın olumlu sonuçlarını bizimle paylaştılar. Öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirebilmek adına günün 2 saatini akranları ile bir refakatçi eşliğinde normal eğitim sınıfında derse girdiğini belirttiler. Farklı öğretim strateji yöntem ve teknikleri ile ilgili meslektaşlarımız ile fikir alışverişinde bulunduk.

5.gün faaliyet okulumuz VrtecPedenjped Okulunda meslektaşlarımız ile öğrenci ebeveynleriyle işbirliği ve iletişim konusunda yaptıkları çalışmaları değerlendirdik. Öğrenci velilerinin özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızı kabullenmekte ve işbirliğine dönük olmakta zorlandıkları durumlarda, devlet desteği ile olabildiğince hızlı yönlendirme yapıldığını bizimle paylaştılar. Görme engelli, işitme engelli ya da bedensel engelli özel eğitim öğrencilerinin sosyal yaşama katılması için yaptıkları, el işi ürünlerinin sergilendiği ve satışının yapıldığı  ZebraGreNaLuno isimli kuruma ziyarette bulunduk ve öğrencilerin çalışmalarını görme imkanımız oldu.uygulamanın olumlu sonuçlarını bizimle paylaştılar. Öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirebilmek adına günün 2 saatini akranları ile bir refakatçi eşliğinde normal eğitim sınıfında derse girdiğini belirttiler. Farklı öğretim strateji yöntem ve teknikleri ile ilgili meslektaşlarımız ile fikir alışverişinde bulunduk.

5.gün faaliyet okulumuz VrtecPedenjped Okulunda meslektaşlarımız ile öğrenci ebeveynleriyle işbirliği ve iletişim konusunda yaptıkları çalışmaları değerlendirdik. Öğrenci velilerinin özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızı kabullenmekte ve işbirliğine dönük olmakta zorlandıkları durumlarda, devlet desteği ile olabildiğince hızlı yönlendirme yapıldığını bizimle paylaştılar. Görme engelli, işitme engelli ya da bedensel engelli özel eğitim öğrencilerinin sosyal yaşama katılması için yaptıkları, el işi ürünlerinin sergilendiği ve satışının yapıldığı  ZebraGreNaLuno isimli kuruma ziyarette bulunduk ve öğrencilerin çalışmalarını görme imkanımız oldu.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Denizli Merkezefendi Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi I. Kademe

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)