2020 Yılı Patara Yılı Olarak İlan Edildi

  2020, "Patara Yılı" ilan edildi. 51,7 milyon turist ve 34,5 milyar dolar turizm geliri ile sektörde patlama yaşandığını vurguladı; 2020 "Patara Yılı" ilan edildi.

          Uygarlık kavramının başladığı ve adım adım Batıya uzandığı kadim kültürler coğrafyası Türkiye, "Tarihin Sıfır Noktası" Göbeklitepe'nin keşfiyle geçen sene dünya gündeminde ilk sırayı aldı. 2020, "Patara Yılı" ilan edildi.

          Patara'nın, Türkiye'nin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek yer olduğuna dikkat çekildi."Bilindiği gibi Patara Antik kenti, Fethiye-Kalkan arasında bulunuyor. Likya'nın ana liman şehri olan Patara, bizim tarihimizin de önemli sembollerinden biridir. Osmanlı Devleti, Kuzey Afrika ile olan telgraf bağlantısını Patara Telsiz Telgraf İstasyonu" aracılığı ile sağlıyordu. Yaklaşık 850 kilometrelik uzunluğuyla, Avrupa'nın en büyük hattının ucunda yer alan Patara İstasyonu, İtalyanlar tarafından bombalanana kadar, ülkemize çok önemli hizmetler vermiştir. Bu telsiz telgraf istasyonunu aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırıldı.

          Roma'nın bir parçası olan Likya Birliği'nin yönetim modeli, ABD'nin kuruluşuna örnek olacak kadar önemlidir. Nitekim Likya Birliği'nin Meclis binası, tarihi önemine binaen TBMM Başkanlığımız tarafından restore ettirilmiştir. Antik dönemden günümüze ulaşan tek deniz feneri de yine Patara'dadır. Bu deniz fenerinin de ayağa kaldırması planlanmakta. Şehir kapısından su yollarına kadar daha pek çok nadide özelliği ile Patara'yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yerdir.


          Türkiye'de turizmi teşvik etmek amacıyla Troia ve Göbeklitepe'den sonra 2020 yılı ise Patara yılı olarak ilan edildi.

          Türkiye'nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti olduğunu açıklandı.

PATARA ANTİK KENTİ NEREDE?

          Patara bölgesi Antalya'da bulunan ve hem kültürel hem de turizm açısından oldukça önemli bir bölge olarak biliniyor. Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyü'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sivas Merkez Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kaynak:https://sivasotml.meb.k12.tr/icerikler/2020-yili-patara-yili-olarak-ilan-edildi_10157752.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)