20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Çocuk dünyadır, dünyanın devamıdır, dünyanın kendisidir. Hayat çocukların üzerine kuruludur. Çocuk hakları evrensel bir kavramdır ve tüm çocukları kapsar. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün çocuklar aynı haklara sahiptir. İnsan hakları temelde doğumla birlikte kazanıldığına göre çocuk hakları da dünyaya gelmekle beraber başlar ve devam eder.

Cinsiyeti, yaşadığı sosyo-kültürel ortam, ailesinin ekonomik düzeyi ve daha tüm değişkenler onların bu haklardan mahrum kalmasına gerekçe değildir.  Yetişkinlerin problemleri, kavgaları, paylaşamadıkları şeyler çocukların haklarının zedelenmesine sebep olmamalı. Büyük devletlerin daha fazla büyümek için uyguladıkları politikalar genelge savaş, açlık, işgal, iç çatışma gibi insanlığa zarar veren sonuçlar ortaya çıkardığı için bu durumlar çocukları direkt etkilemektedir.

Çocuklar korunmaya muhtaçtır. Fiziksel, ruhsal, duygusal ve cinsel anlamda korunmaya gereksinimleri vardır. Şiddet çocukların karşılaştıkları büyük sorunlardan biridir. Evde, okulda, sokakta, televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarında şiddet çocuğun karşılaşmak durumunda kaldığı şiddet ortamlarıdır.

Her çocuğun anne babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahiptir. Savaşlar, salgın hastalıklar çocukları ailesiz bırakmaktadır. Her çocuğun bir ‘isim’ ve vatandaşlık hakkı vardır. Vatandaşı olduğu devlet onu korumalıdır. Çocuklar her türlü sömürü, kötü muamele, şiddet ve ihmale karşı korunmalıdır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Antalya Muratpaşa Konuksever İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)