18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Programı

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

 

18 Mart Çanakkale Zaferinin 108. yılı okulumuzda Edebiyat zümresinin hazırladığı programla kutlandı.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü; her sene Türkiye'de büyük bir coşku ile anılan bir gündür.

I. Dünya Savaşı Zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nu işgal eden ülkelere karşı alınan büyük bir zaferdir.

18 Mart Çanakkale Zaferi Nedir?

I. Dünya Savaşı zamanında, itilaf devletleri Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u fethetmek ve boğazların kontrolünü ele geçirmek için Çanakkale Gelibolu Yarımadasına saldırmışlardır. 1915 ve 1916 tarihleri arasında hem denizden hem de karadan devam eden bu savaşta her iki tarafta çok büyük kayıplar vermiştir.

18 Mart 1915 tarihinde itilaf devletleri çok ağır bir yenilgiye uğratıldı ve deniz harekatından geri çekilmek zorunda kaldılar. Sayıca ve teknolojik olarak üstün olmalarına rağmen Çanakkale'yi geçemedikleri için o meşhur 'Çanakkale Geçilmez' lafı o günden sonra söylendi.

Böylece Çanakkale Zaferi ilan edilmiş oldu. 

18 Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün Önemi:

Çanakkale Zaferi tarihin akışını değiştiren zaferlerdendir. Bu savaş, bütün Türk milletine Kurtuluş Savaşı için örnek olacak ve cesaretlenmelerini sağlayacaktır. 

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün bu savaştaki üstün başarıları nedeniyle tüm ülkenin ona sonsuz güveni oluşacak; hem Kurtuluş Savaşı'nda hem de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında onun yolunu izleyeceklerdir.

Çanakkale Savaşı boyunca genç, yaşlı, çocuk, kadın demeden herkes elini taşın altına koymuştur. Bu kanlı savaş sonucu yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir. 

Bu önemli günde zaferi kutlamak kadar özgür bir vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizi de anmak çok önemlidir.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu vatan hayatına kaybeden tüm şehitlerimize sonsuz saygı, özlem ve minnet borcu ile...

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Atatürk Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)