18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programımızı Gerçekleştirdik

 

Ey Aziz Şehitler,
Bayraklar memleket ufkunu baştanbaşa donatıyorsa bugün, siz düşmana göğsünüzü siper ettiğiniz içindir. Şimdi biz her 18 Mart geldiğinde, başımız minnetle eğilirken; övünç ve gururla doluyor göğsümüz. Aziz hatıranızı gururla, rahmet ve şükranla anıyoruz.

Milli şairimiz Mehmet Akif in, Çanakkale şehitleri için yazdığı destansı şiirden bir bölüm okuyarak konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor! 
Bir hilal uğruna yâ Rab, ne güneşler batıyor! 
Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker, 
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı, değer, 


Ey şehit oğlu şehit! İsteme benden makber, 
Sana ağuşunu açmış, duruyor Peygamber.

 

Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun.

 

Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 108. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin ''Şehitler Günü'' nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız.   

Türk milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürüp getirdiğine iyi bakılmalıdır.

            Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiştir. Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuştur,  Asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp  dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir.

            Tarihimizdeki her savaşın her zaferin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat hepimiz tarafından görülebileceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir.

             Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'na gelmiştir.

             İtilaf  kuvvetleri :"Türkler bu donanmayı gördüklerinde tabanlarını yağlar, arkalarına bile bakmadan kaçar giderler.  Biz de 5 çayımızı İstanbul'a karşı içeriz." demişlerdi. Umdukları gibi olmadı. En büyük donanma gemileri de büyük kayıplar verince geri çekildiler.

Çanakkale Boğazı'nı gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelandalı askeri güçler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır.  Cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk:  "Süngü tak !" emrini vererek yıllarca Türk Milletinin hafızasından silinmeyecek olan :"Ben size taarruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir." sözlerini söylemiştir.

Savaşın sonunda yenilmez sandıkları güçlü orduları, ağır bir yenilgiye uğradı.

Çünkü silah, cephane, askerimiz yeterli olmasa da:

    - "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bilakis onlar hayattadırlar. Fakat siz bilemezsiniz." Mesajının inancıyla

-         Yahya Çavuşların kahramanca savaştığı yerdir  Çanakkale.

-         Koca Seyit'in yalınız bir top mermisini değil, bir milletin kaderini sırtlandığı yerdir Çanakkale.

-         Çelikten bir saldırıya, etten bir siperdir Çanakkale.

-         Vatan aşkıyla, imanla dolu ordumuzdur, 57. Alaydır, Kınalı Mehmettir, cefakar milletimizdir,

Mustafa Kemal ATATÜRK'tür Çanakkale.

           Bu onurlu ve anlamlı günde okulumuz öğretmenleri ve öğrencileri ilçemiz Atatürk Kültür Merkezinde Hazırladıkları programı sergilediler. Emeği geçen gözbebeğimiz öğrencilerimize ve kıymetli öğretmenlerimize ayrı ayrı teşekkür ederiz.



Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Devrek Karşıyaka 100. Yıl Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)