13 Ekim - Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü

AFET NEDİR ?

Herhangi bir tehlikenin yol açtığı kötü etkiler ile baş etmeye yerel imkânların yetmediği durumlar “afet” olarak tanımlanmaktadır.

 

13 EKİM DÜNYA AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI HABERİNİ GÖRSELLERLE OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

NEDEN 13 EKİM?

Risk azaltma ve risk farkındalığı bağlamında; afet önleme, zarar azaltma ve hazırlığı faaliyetlerini kapsayan Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü, ilk kez 1989 yılında, BM Genel Kurulu’nun çağrısıyla başlatılmış, daha sonra aynı Kurulun kararı ile ilki 13 Ekim 2009 olmak üzere her yıl kutlanması kararlaştırılmıştır.

 

SENDAİ* ÇERÇEVESİ 

2015 sonrası afet risklerinin azaltılmasını konu alan Sendai Çerçevesi (2015-2030) doğa ya da insan kaynaklı tehlikelerin yol açtığı küçük - büyük ölçekli, sık ve seyrek, ani ve yavaş gelişen afet risklerine, aynı zamanda çevresel, teknolojik ve biyolojik tehlike ve risklere uygulanacaktır. Çerçeve, afet riski bakımından tüm kalkınma seviyelerinde tüm sektörlere ve sektörler arası çoklu tehlike yönetimine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. 

Bu çerçevenin beklenen sonucuna ve amacına ulaşması için yedi küresel hedef ve 4 eylem önceliği belirlenmiştir.

Küresel hedefler:

  • Afet nedeniyle küresel can kaybı sayısını 2030 yılına kadar önemli ölçüde azaltmak, bu doğrultuda 2005-2015 dönemine kıyasla, 2020-2030 yılları arasında küresel seviyede her 100.000 nüfus başına can kaybı ortalamasını düşürmek. 

 

*: Sendai; Japonyanın Miyagi eyaletinde bir şehirdir.

  • Küresel seviyede afetten etkilenen insan sayısını 2030 yılına kadar önemli ölçüde azaltmak, bu doğrultuda 2005-2015 dönemine kıyasla, 2020-2030 yılları arasında küresel seviyede ortalama rakamı her 100.000 nüfus başına indirmek.
  • Küresel düzeyde gayri safi yurt içi hasıla bakımından afetlerin yol açtığı doğrudan ekonomik kayıpları 2030 yılına kadar azaltmak. 
  • Afet nedeniyle kritik altyapıların zarar görmesini ve sağlık ve eğitim tesisleri dahil temel hizmetlerin aksamasını önemli ölçüde azaltmak, bu doğrultuda 2030 yılına kadar dirençliliklerini artırmak. 
  • Ulusal ve yerel afet risk azaltma stratejileri olan ülkelerin sayısını 2020 yılına kadar önemli ölçüde çoğaltmak. 
  • Kalkınmakta olan ülkelere, bu çerçevenin uygulanmasına yönelik ulusal eylemlerini 2030 yılına kadar tamamlamaları için yeterli ve sürdürülebilir destek sağlamak üzere, uluslararası işbirliğini önemli ölçüde artırmak. 
  • Çoklu tehlike erken uyarı sistemlerinin, afet risk bilgisinin ve değerlendirmelerinin kullanımını ve bunların toplum tarafından ulaşılabilirliğini 2030 yılına kadar önemli ölçüde artırmak. 

 

 Eylem öncelikleri :

  • Afet riskini anlamak; 
  • Afet riskinin yönetilmesi için afet risk yönetişimini güçlendirmek; 
  • Dirençlilik için afet riskini azaltmaya yatırım yapmak; 
  • Etkili müdahale için afete hazırlık çalışmalarını geliştirmek ve iyileştirme-rehabilitasyon-yeniden inşa safhalarında “ Öncekinden Daha İyisini İnşa  Etmek”. 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Kilimli Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)