12 Mart İstiklâl Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Programı Yapıldı

   Göller Yöresi Anadolu Lisesi’nce İstiklal Marşı’mızın kabulünün 94. yıl dönümü anısına dün Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda etkinlik sergilendi.

    Etkinlikte Mehmet Akif’e hitap edilen ya da onun yazdığı şiirler okundu. Orotoryo sahnelendi. Sahnelenen orotoryoda Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı yıllar savaşın neden olduğu ülke üzerindeki atmosfer, bu şartlarda Mehmet Akif’in İstiklal Marşı yarışmasına katılması için dostlarının ikna çabaları, Akif’in yarışmaya katılarak birinci seçilmesi, Mehmet Akif’in eserinin Millet Meclisinde alkışlar ve yoğun tezahuratlarla kabul edilmesi canlandırıldı.

    Göller Yöresi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Çetin, programda yaptığı konuşmada Şair Sezai Karakoç’un Mehmet Akif’in ailesi ve soyu ile ilgili olarak, “Baba soyu Rumelili anasoyu Buharalı, doğuş yeri Fatih. Yani tam bir Doğu İslamlığının, Batı İslamlığının ve Merkez İslamlığının sentezi bir çocuk.” yorumunu yaptığı bilgisi vererek konuşmasına başladı.

    “Türk ve İslam kültürünün tüm özelliklerini ruhunda taşıyan Mehmet Akif Ersoy, kahraman Türk Ordusu’na hediye ettiği için Safahat’ına bile almadığı bu eşsiz marşı hangi şartlar içinde yazmıştı?” sorusunu konuşmasında yönelten Göller Yöresi Müdürü Çetin, Çanakkale Savaşı’nda Fransız bir General’in “Yerde bir Fransız askeri yatıyordu, onun yanı başında da bir Türk askeri vardı. Dikkat ettik, Türk askeri kendi gömleğini yırtmış, Fransız askerinin yaralarını sarıyor, kanlarını temizliyordu.” sözlerine gönderme yaptı.

    Göller Yöresi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Çetin konuşmasını “Düşmanın bile savaşmaktan gurur duyduğu bu kahraman ordu, vatanı, namusla eş tutan ve 14-15-16 yaşındaki çocuklarını cepheye gönderen bu aziz millet, şehadet şerbetini içmiş bu vatan evlatları Mehmet Akif’in eşsiz hediyesi ile taçlandırılmıştı. Milli Marş için verilecek ödülü kabul ederek üzerine hiç olmazsa bir hırka almasını isteyen en yakın arkadaşına bile tepki gösteren, onunla iki ay boyunca konuşmayan, yenilenmekle, yeterli kalmak, kendi olmak arasındaki ince cizgiyi doğru tespit eden, eşsiz insan, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.” sözleriyle tamamladı.

    Vali Hasan Kürklü etkinliğin sonunda öğrencilere, “Devletimizin daha çağdaş medeniyetler seviyesine çıkması sizin sayenizde olacak. Çünkü gelecek kuşakları sizler kuracak, sizler yetiştireceksiniz. Bundan dolayı kendinizi iyi yetiştirmenizi, başarılı olmanızı, gelecek kuşakları vatan ve millet sevgisiyle donatmanızı arzu ediyoruz”dedi. Etkinliği düzenleyen Göller Yöresi Anadolu Lisesi’ne teşekkürlerini iletti.

    12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde düzenlenen Resim, Şiir, Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Hasan Kürklü ve CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan verdi.

    İlkokullar arası Resim Yarışması’nda Mehmet Yıldızlı İlkokulu Öğrencisi Beyza Özdemir birinci,  Özboyacı İlkokulu’ndan Ayzen Oğraş ikinci, Sakarya ilkokulu’ndan Ayşe Yavuz üçüncü oldu.

    Ortaokullar arası şiir şarışmasında Özel Alpaslan Alican Koleji öğrencisi İrem Bedur birinci, Şeker Ortaokulu Öğrencisi Semih Harmankaya ikinci, Özel Alpaslan Alican Koleji’nden Firdevs Çetin üçüncü oldu.

    Liseler arası kompozisyon yarışmasında ise İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrecisi Ayşenur Sezer birinci olurken, Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden Kemal Sarısoy ikinci, Burdur Lisesi’nden Muhammet Ali Öztürk üçüncü olarak değerlendirildi.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Burdur Merkez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)