12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

       Türk Milletinin bağımsızlığını ifade eden İstiklâl Marşı'nın 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilmesiyle "İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" nün 101.yıl dönümü münasebetiyle okulumuzda kutlama programı düzenlendi.

        İstiklâl Marşı'nın Kabulü (12 Mart 1921) ve İstiklâl Marşı'nın Önemi: Marşlar bir milletin duygu ve heyecanını yansıtır. Ülkenin bağımsızlığını, bayrağını simgeler. Bunun yanında vatana duyulan sevgi ve bağlılığı ifade eder. Devletlerin bayraklarının yanında, bağımsızlık simgesi olan bir millî marşları vardır. Milliyetçilik ilkesine dayanan yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.
 
       Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif Ersoy katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif Ersoy'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiç biri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı.

      Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk Milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklâl Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki Üngör yapmıştır( 1930).

       İSTİKLÂL MARŞI NEDİR?

Son ocak yok olana dek direnmektir.

Kefensiz şehitlerin yüreğine serpilmiş sudur.

Hakka tapan milletin sinesindeki imandır.

Nazlı Hilal'in boynunu büktürmemektir.

Ezelden ebede hür yaşamaktır.

Yeri geldiğinde kükremiş sel olmak, yeri geldiğinde bendini çiğneyip aşmaktır.

Topla tüfeğin karşısında iman gücüyle durmaktır.

Düşmana karşı vatan için gövdeni siper etmektir.

Bastığı yerlerde ecdadının yattığını bilmektir.

Vatanını canından ve cananından üstün tutmaktır.

Vatan uğruna canını feda ederken gülümsemektir.

Ezanı dindirtmemek, bayrağı indirtmemektir.

Şehit olup arşa yükselmeyi istemektir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Yalova Çınarcık Çınarcık Füruzan Kınal İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)