12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü

12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

Bugünün en büyük anlamı 12 Mart İstiklal Marşının kabülü ile oldu. Mehmet Akif Ersoy´un o muhteşem eseri ile İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmişti.

Tarihde bugün istiklal Marşımız belirlenmişti. Bugünün en büyük anlamı 12 Mart 1921´de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesi oldu.

İstiklal Marşı nedir?

İstiklal Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin millî marşı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921´de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklâl Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921´de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi´nin ısrarı üzerine, Ankara´daki Taceddin Dergahı´nda yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk Ordusu´na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif´in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı´nı okuyan ilk kişi dönemin Milli eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

İstiklal Marşı Yazarı

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı´nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat´a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı´nın Türk Milleti´nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Nevşehir Gülşehir Karacaşar İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)