12 Mart İstiklal Marşı Kabulü

Bugün 12 Mart 2023 Pazar İstiklal Marşımız 102 yaşında! İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi.

Son derece derin bir anlam ve önem taşıyan İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır.İstiklal Marşı kabulü, Maarif Vekaleti tarafından Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ve ordunun moralini her daim yüksek tutmak amacıyla düzenlenen bir yarışmadan sonra gerçekleşmiştir. Mehmet Akif yazdığı şiirde, şair Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.

Ünlü şair Mehmet Akif'in orduya ithaf ettiği İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye, Sırât-ı Müstakîm ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlanır ve 12 gün sonra ise Konya'da Öğüt gazetesinde yer alır.

Mehmet Âkif Ersoy'un sözlerini yazdığı "İstiklâl Marşımız", Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından, Mecliste ilk kez 1 Mart 1921 tarihinde okunmuştur.

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşıdır. Milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından "İstiklâl Marşı" olarak kabul edilmiştir.

İstiklal marşımız 10 kıtadan oluşur ve hepsi 4 dizeliktir. Fakat son kıta 5 dizeden oluşmaktadır.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Aydın Efeler Mehmet Akif Ersoy İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)