12 Mart 1921 İstiklal Marşımızın Kabulü.

12 MART GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ

             "12 Mart 1921 İstiklâl Marşı'nın Kabul Ediliş Günü"  Peki ne olmuş da bu gün bu kadar önemli olmuş ve her yıl bugünü kutlama gereği duymuşuz, size bunlardan bahsetmek istiyorum.

            Osmanlı'nın dağılma sürecine girmesiyle başlayan sıkıntılar, dünya devletlerinin milletimizi esir etmesi ve ülkemizi istila etmeleriyle devam etti. Bunun sonunda da milletimiz; canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için "Kurtuluş Savaşı" nı başlattı. Sefaletler ve imkânsızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşı yüz binlerce şehit verilmesiyle kazanıldı. Ve ülkemiz düşman işgalinden kurtulup bağımsızlığını kazanmış oldu.

            Meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy'un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan ederek para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif'in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

            O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklâl Marşı'mızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız. Bizler de atalarımızın bin bir zorlukla kazandığı istiklâlimize sahip çıkmalı ve onları her zaman şükranla anmalıyız.

            Sözlerimi Mehmet Akif'in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum:

Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!

 

MEHMET AKİF ERSOY'UN HAYATI

 

          Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'da doğdu öğrenimine Mahalle Mektebi'nde başladı. Buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi'nde öğrenimini sürdürdü. Akif, gittiği tüm okullarda başarısıyla diğer öğrencilerden sivrilmişti. Mehmet Akif Ersoy İlk şiirlerini, İstanbul İdadisi'nde okurken yazdı. Bu okuldaki hocalarından biri daha o yaşlarda Akif'teki yeteneği fark etmiş ve "Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim" demişti.

         Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Akif, kendisini ideallerine vermek adına bu görevini bıraktı Birinci Dünya Savaşı sırasında Arabistan'a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti.

         Akif, Çanakkale Zaferi'nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı;"Çanakkale Destanı"nı yazdı.1920'de Burdur vekili olarak meclise girdi. Yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 günü meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır'da kalan Akif, 1936'da tekrardan yurda döndü. Türk milletinin gönlünde ''vatan şairi'' ve ''milli şair'' olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 günü vefat etti. Kendisini rahmetle ve minnetle anıyoruz.

 

        


İSTİKLÂL MARŞI

 

Mehmet Akif Ersoy yazdı, bu marşı.

Dosta, düşmana, tüm cihana karşı.

Coşkuyla söyleriz, inletiriz arşı.

"Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak."

 

Mürekkeple değil, sanki kanla yazılmış.

Ülkemin sınırları karış karış çizilmiş.

Asker olmuş çocuklar, ne analar üzülmüş.

"Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda."

 

Şairimiz o günleri ne de güzel anlatmış.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sakarya Akyazı Mehmet Kaya Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)