Proje Tabanlı Çalışma

Açılımı "monosodyum glutamat" olarak da anılan, "Çin tuzu" olarak bilinen bir içerik olan MSG uzun zamandır yiyeceklerin içerisinde (özellikle Çin yemeklerinde ve cips gibi hazır abur cuburlarda sıklıkla yer almaktadır) kullanılan ve beynimize yemeklerin tadının daha güzel algılanmasına dair yanıltıcı bilgiler gönderen bir içeriktir. Asıl amacı yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır.Bu nedenle hazır gıdalarda ve fast food sektöründe çok  yaygın kullanımı vardır.

MSG 1900 lü yıllarda Kikunae Ikeda tarafından deniz yosunu bir takım testlere tabi tutulmuş ve kristalleştirme yöntemi ile glutamik asit elde edilmiştir.Ardından bu maddenin suda çözünmesini kolaylaştırmak için sodyum tuzunu yanı monosodyum glumatı oluşturmuştur.

Günümüzde sentetik olarak üretilen ve hemen her paketli gıdada bulunan bu maddenin insan sağlığı üzerine etkileri tam olarak bilinmemektedir.Pek çok hastalığa sebep olabileceği söylemleri kulaktan kulağa dolaşmasına rağmen bu konuda bilimsel bir veri yoktur.Etkisinin ne olduğu tam olarak bilinmeyen bu katkı maddesinin sıklıkla tükettiğimiz günlük gıdalar içinde yer alması tedirgin edicidir.

Katkı maddelerinin kullanımı için izin alınması gereken kuruluşlar (Dünya Sağlık Örgütü vb.) Çin Tuzu'nun belli oranlarda kullanımına izin vermektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken mu maddenin ne sıklıkla ve hangi miktarda vücuda alınması tehlikelidir?

 

Bu projede özdeş bitkilere farklı derişimlerde monosodyum glumat çözeltisi verip bitkilerin gelişimini gözlemleyeceğiz.Böylece insan sağlığı üzerine etkisi ile ilgili tahminlerde bulunacağız.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Balıkesir Burhaniye Pelitköy Halit Selçuk Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)